Τις επόμενες ημέρες, η ομάδα εργασίας του υπουργείου Εργασίας θα καταθέσει το τελικό πόρισμα με τις οριστικές προβλέψεις για το νέο μοντέλο επικουρικής σύνταξης, δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, Νότης Μηταράκης, στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Διατηρώντας την κύρια σύνταξη δημόσια, υποχρεωτική, διανεμητική και αναδιανεμητική, με βασικό πάροχο τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) στον πρώτο πυλώνα, διαφοροποιούμε το κομμάτι της επικουρικής ασφάλισης, εισάγοντας στοιχεία κεφαλαιοποιητικά», διευκρινίζει ο κ. Μηταράκης, εξηγώντας ότι, με την αλλαγή αυτή στο δεύτερο πυλώνα ασφάλισης, που αφορά στην επικουρική, επιτυγχάνεται διασπορά του κινδύνου, καθώς, μέχρι σήμερα και η κύρια και η επικουρική σύνταξη δεν διέφεραν διαρθρωτικά και είχαν αναδιανεμητικό χαρακτήρα. Πλέον, η επικουρική διαφοροποιείται και θωρακίζεται από τους δύο βασικούς παράγοντες που, μέχρι τώρα, την καθιστούσαν επισφαλή -το δημοσιονομικό και το δημογραφικό κίνδυνο.
Αναλύοντας το νέο μοντέλο επικουρικής σύνταξης, ο υφυπουργός Εργασίας επισημαίνει ότι ο κάθε ασφαλισμένος θα έχει πλέον τη δυνατότητα της αποταμίευσης μέρους των εισφορών του σε ατομικό λογαριασμό του, ο οποίος με τα χρόνια προσαυξάνεται, αναλογικά με την επενδυτική στρατηγική την οποία ο ίδιος ο ασφαλισμένος έχει επιλέξει. Όπως τονίζει, ο ρόλος του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) αναβαθμίζεται, καθώς θα είναι ο βασικός διαχειριστής του συστήματος και ο κύριος πάροχος της νέας επικουρικής. «Έτσι, ο κάθε ασφαλισμένος, εφόσον δεν αιτηθεί το αντίθετο, θα διατηρεί τις εισφορές του σε ατομικό του λογαριασμό στο ΕΤΕΑΕΠ. Ωστόσο, εάν ο ίδιος το επιθυμεί, μπορεί να αιτηθεί, προκειμένου να επιλέξει εναλλακτικό επενδυτικό πάροχο, πιστοποιημένο και εγκεκριμένο από τις ελεγκτικές αρχές, μεταξύ ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών και επαγγελματικών ταμείων. Σε κάθε περίπτωση, προβλέπεται η επίβλεψη της όλης διαδικασίας από την Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς», συμπληρώνει ο κ. Μηταράκης.
Επιπλέον, όπως σημειώνει, πέραν από τις ελευθερίες που ήδη αναφέρθηκαν, ο κάθε ασφαλισμένος θα έχει κάποιες ακόμη δυνατότητες, οι οποίες θα αφορούν στην επιλογή ηλικίας συνταξιοδότησης (η οποία δεν θα απέχει πολύ από αυτή της κύριας σύνταξης), στην επιλογή μείγματος εφαπαξ και μηνιαίων απολαβών, καθώς και στην επενδυτική στρατηγική υψηλότερου ή χαμηλότερου ρίσκου, βάσει των ατομικών του αναγκών. Επίσης, ο ασφαλισμένος του νέου ΕΤΕΑΕΠ θα έχει τη δυνατότητα να λαμβάνει έως το 25% του ποσού που θα περιέχει ο ατομικός του λογαριασμός ως εφάπαξ παροχή και το υπόλοιπο ως σύνταξη.
Ποιους θα αφορά
Με τη δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υφυπουργός Εργασίας αποσαφηνίζει ότι το παρόν σύστημα επικουρικής ασφάλισης του ΕΤΕΑΕΠ θα παραμείνει ανοικτό σε νέους ασφαλισμένους έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020, με όσους είναι ήδη στην αγορά εργασίας, καθώς όλοι οι νέοι εργαζόμενοι, από την 1η Ιανουαρίου 2021, θα εντάσσονται απευθείας και υποχρεωτικά στο νέο επικουρικό σύστημα ασφάλισης.
«Με τους σημερινούς ασφαλισμένους να παραμένουν στο ισχύον σύστημα και να καταβάλουν τις εισφορές, το έλλειμμα του νέου συστήματος αναμένεται να είναι πλήρως διαχειρίσιμο», υποστηρίζει ο κ. Μηταράκης, εκτιμώντας ότι, βάσει των μέχρι τώρα υπολογισμών, το σωρευτικό κόστος της σαρανταετούς πλήρους μετάβασης στο νέο επικουρικό σύστημα δεν θα ξεπερνά το 0,5% του σωρευτικού ΑΕΠ, επομένως θα είναι οικονομικά βιώσιμο.
«Μεσοσταθμικά αυξημένη κατά 35% η νέα επικουρική σύνταξη»
Σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη, το ύψος της νέας επικουρικής σύνταξης δεν θα καθορίζεται πλέον μόνο από τα έτη ασφάλισης και τις αποδοχές, αλλά και από την απόδοση του χαρτοφυλακίου. «Έτσι, βάσει των μέχρι τώρα εκτιμήσεων, η νέα επικουρική σύνταξη αναμένεται, λόγω των αποδόσεων, να είναι μεσοσταθμικά αυξημένη κατά 35% σε σχέση με τη σημερινή σύνταξη» αναφέρει χαρακτηριστικά.
αναδημοσίευση από asfalistiko.gr (Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γεωργία Μπάρλα)