Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2023
23.4 C
Athens

Self test τέλος για εμβολιασμένους εργαζόμενους – Τι ισχύει για τους υπόλοιπους

Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, που έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, γλιτώνουν από την υποχρέωση του εβδομαδιαίου self test. Σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Εργασίας, όσοι εργαζόμενοι δεν έχουν εμβολιαστεί, θα πρέπει, αρχής γενομένης από σήμερα, Δευτέρα 5 Ιουλίου, να προμηθευτούν τέσσερα δωρεάν self test, ένα για κάθε εβδομάδα που έπεται μέχρι να ολοκληρωθεί ο τρέχον μήνας.

Ακριβέστερα, η προμήθεια των self test θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί  έως το Σάββατο 10.7.2021, (ένα για την εβδομάδα από 5.7.2021 έως 11.7.2021, ένα για την εβδομάδα από 12.7.2021 έως 18.7.2021, ένα για την εβδομάδα από 19.7.2021 έως 25.7.2021 και ένα για την εβδομάδα από 26.7.2021 έως 1.8.2021).

Υπενθυμίζεται ότι το self test διενεργείται υποχρεωτικά μία φορά την εβδομάδα, πριν από την προσέλευση του εργαζόμενου στον τόπο παροχής εργασίας και έχει ισχύ για μία εβδομάδα από την ημέρα διενέργειάς του.

Σε κάθε περίπτωση, όταν μεσολαβούν διαστήματα όπου ο εργαζόμενος απασχολείται με το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας ή τελεί σε νόμιμη άδεια, ο επόμενος υποχρεωτικός διαγνωστικός έλεγχος τοποθετείται χρονικά έως και 24 ώρες πριν από την ανάληψη της επόμενης υπηρεσίας του με φυσική παρουσία στον συμφωνημένο στην ατομική του σύμβαση, τόπο εργασίας.

Εξαιρούνται από την εφαρμογή του υποχρεωτικού μέτρου του self-test σε χώρους εργασίας, οι εργαζόμενοι που έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον 14 ημερών τον εμβολιασμό για κορωνοϊό COVID-19. Γι’ αυτούς τους εργαζόμενους, θα αρκεί να επιδεικνύουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Σε περίπτωση μη επίδειξης στα αρμόδια όργανα του πιστοποιητικού εμβολιασμού, οι εργαζόμενοι υποχρεούνται στη διενέργεια και επίδειξη διαγνωστικού ελέγχου που πραγματοποιείται ιδία δαπάνη είτε πρόκειται για self-test είτε για εργαστηριακό έλεγχο με τη μέθοδο PCR είτε για rapid test.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ