Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των απογραφών o πληθυσμός της Ελλάδας που αυξανόταν συνεχώς και πολλαπλασιάστηκε επί 14 από το 1828 μέχρι το 2001, στην περίοδο 2011-2017 μειώθηκε κατά 355.000 άτομα.
Στους 100 άνδρες αναλογούν 104 γυναίκες, συνεχώς η αναλογία των παιδιών και αυξάνεται η αναλογία των ηλικιωμένων με αποτέλεσμα περισσότεροι από ένας στους πέντε άνδρες και γυναίκες να είναι άνω των 65 ετών. Ο πληθυσμός της χώρας είναι ένας από τους πιο γερασμένους πληθυσμούς της ΕΕ και ο έκτος πιο γερασμένος πληθυσμός στον κόσμο. Oι κάτοικοι της Ελλάδας αποκτούν λιγότερα παιδιά σε μεγαλύτερη ηλικία, αυξάνονται οι εκτός γάμου γεννήσεις, αν και ακόμα είναι πολύ χαμηλότερες σε σύγκριση με άλλες χώρες της ΕΕ28. Ο γάμος παραμένει η πιο κοινή μορφή συγκατοίκησης ζευγαριών, αλλά γίνονται λιγότεροι γάμοι σε μεγαλύτερη ηλικία. Tα τελευταία χρόνια αυξάνονται οι Πολιτικοί Γάμοι και τα Σύμφωνα Συμβίωσης, ενώ καταγράφονται περισσότερα Διαζύγια. Όλο και περισσότερα άτομα ζουν μόνα και έχει αυξηθεί το ποσοστό των νέων που εξακολουθούν να ζουν στο σπίτι των γονιών τους. Το ισοζύγιο γεννήσεων-θανάτων είναι αρνητικό από το 2011. Στην περίοδο 2011-2016 οι θάνατοι ήταν περισσότεροι κατά 115.479 από τις γεννήσεις. Όπως προκύπτει από έρευνες, παρά τη μεγάλη αύξηση του αριθμού και της αναλογίας των ηλικιωμένων στον πληθυσμό, με τις διαδοχικές μειώσεις των συντάξεων από τις οποίες ζουν τα μισά νοικοκυριά της χώρας και τον περιορισμό των κοινωνικών παροχών, τα μη προνομιούχα άτομα μεγάλης ηλικίας αντιμετωπίζουν διάλυση της ζωής τους. Πολλοί νέοι με προσόντα (Πτυχία, Μεταπτυχιακά, ξένες γλώσσες) φεύγουν από την Ελλάδα. Τις τελευταίες δεκαετίες έρχονται μετανάστες και πρόσφυγες από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής, οι οποίες αντιμετωπίζουν πολεμικές συγκρούσεις και οικονομικά προβλήματα.
Χρησιμοποιώντας επίσημα στοιχεία, έρευνες και επιστημονικές μελέτες από ελληνικούς και ξένους φορείς και έχοντας ως βάση το Σύνταγμα και τους ισχύοντες Νόμους αναλύονται η εξέλιξη της Δημογραφικής κατάστασης της Ελλάδας, τα αίτια και οι επιπτώσεις των Δημογραφικών φαινομένων. Το Δημογραφικό Πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι σημερινό. Η οικονομική κρίση των τελευταίων ετών και η πολιτική που επιβλήθηκε από τους δανειστές το επιδείνωσαν. Το συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι μεγάλα τμήματα του πληθυσμού της Ελλάδας βρίσκονται «υπό διωγμόν» με την έννοια ότι υφίστανται εκδίωξη, αποδυνάμωση και συστηματική υποβολή σε ταλαιπωρίες. Άνδρες, γυναίκες, παιδιά, νέοι, ενήλικες, ηλικιωμένοι, κάτοικοι των αστικών και
των αγροτικών περιοχών, μετανάστες και πρόσφυγες, οικογένειες, στελέχη επιχειρήσεων, εξ αιτίας της κρίσης και της Μνημονιακής Πολιτικής βρίσκονται σε κατάσταση που τους έχει ήδη οδηγήσει ή θα καταλήξει στο μέλλον στην απομάκρυνσή τους από την Ελλάδα, από τον τόπο κατοικίας τους, από την οικογένειά τους, από τη δουλειά τους, από τους φίλους τους ακόμα και από τη ζωή.