Τετάρτη, 29 Μαΐου, 2024
26.5 C
Athens

Online «κάρφωμα» φοροφυγάδων από τους πολίτες!

Νέα ψηφιακή πλατφόρμα καταγγελιών, μέσω της οποίας οι πολίτες θα φέρνουν στο προσκήνιο περιπτώσεις φοροδιαφυγής, ξεπλύματος «μαύρου χρήματος» και λαθρεμπορίου.

Για την επιτυχή… αναχαίτιση της φοροδιαφυγής, το υπουργείο οικονομικών και η διοίκηση της ΑΑΔΕ βασίζονται στην ενεργή συμμετοχή των πολιτών, οι οποίοι θα αναλάβουν τον ρόλο του καταγγέλλοντα.

Η πλατφόρμα θα δέχεται επί 24ώρου βάσεως καταγγελίες και αναφορές πολιτών για φορολογικές παραβάσεις.

Με τη χρήση ειδικού λογισμικού που ενσωματώνεται στην πλατφόρμα, όλες οι καταγγελίες και οι πληροφορίες θα αξιολογούνται μέσα σε λίγες ώρες.

Τη συνέχεια θα αναλαμβάνουν οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ

Με βάση αυτές τις καταγγελίες -που μπορεί να είναι τόσο επώνυμες όσο και ανώνυμες- το σύστημα θα έχει τη δυνατότητα μέσω διαλειτουργικότητας να εντοπίζει τα στοιχεία της επιχείρησης ή του επαγγελματία που καταγγέλλεται για φοροδιαφυγή ή λαθρεμπόριο.

Αναλυτικότερα, στην ειδική φόρμα, οι πολίτες θα αναγράφουν αναλυτικά τα στοιχεία για το είδος και το χρόνο της φορολογικής παράβασης καθώς και για την ταυτότητα του παραβάτη είτε αφορά πληροφορίες από άλλους είτε από τη δική τους εμπειρία.

Τα στοιχεία αυτά θα αξιολογούνται από τον ελεγκτικό μηχανισμό προκειμένου να βαθμολογηθεί η σοβαρότητα και η αξιοπιστία των αναφορών για τη συγκεκριμένη υπόθεση και ανάλογα με το βαθμό αξιολόγησης οι ελεγκτές θα προχωρούν σε εξονυχιστικό έλεγχο του συγκεκριμένου επαγγελματία ή της επιχείρησης.

Οικονομικά κίνητρα για τη χρησιμοποίηση της εφαρμογής «apodixi»

Υπουργείο Οικονομικών και ΑΑΔΕ προσανατολίζονται, επίσης, να αναβαθμίσουν την ψηφιακή εφαρμογή «apodixi» και να παρέχουν κίνητρα στους πολίτες προκειμένου να τη χρησιμοποιούν.

Μέσω της εφαρμογής, η οποία έτυχε μεγάλης ανταπόκρισης τους πρώτους μήνες λειτουργίας της, οι καταναλωτές μπορούν να «τσεκάρουν» τη γνησιότητα της απόδειξης που λαμβάνουν και εφόσον εντοπίσουν παρανομία, να την καταγγείλουν στις αρμόδιες αρχές.

Έως τώρα οι καταναλωτές δεν κέρδιζαν κάποιο ποσό ή άλλο μπόνους για την αποστολή της καταγγελίας.

Αυτό αναμένεται να αλλάξει, καθώς οι αρμόδιες αρχές προσανατολίζονται να εντάξουν την καταβολή οικονομικού ανταλλάγματος ή την έκπτωση φόρου, σε όσους καταγγέλλουν πλαστές αποδείξεις μέσω της εφαρμογής apodixi.

Στην πρώτη περίπτωση τo μπόνους θα φτάνει στα 2.000 ευρώ-ενδεχομένως και παραπάνω- και θα καθορίζεται αναλόγως την περίπτωση φοροδιαφυγής.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, το μικρότερο ποσό που θα κερδίζει ο φορολογούμενος θα είναι το τριπλάσιο της αξίας της απόδειξης.

H καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, της διακίνησης μαύρου χρήματος και του λαθρεμπορίου, είναι βάση της νομοθεσίας μας πρώτης και αποκλειστικής αρμοδιότητας των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους.

Στην διάθεση του μηχανισμού αυτού έχουν δοθεί:

Το απαραίτητο νομικό πλαίσιο και δικαίωμα παρέμβασης.

Το στελεχιακό ανθρώπινο δυναμικό με γνώσει του αντικειμένου.

Ο απαραίτητος τεχνικός και ηλεκτρονικός εξοπλισμός.

Επομένως το εγχείρημα αυτό για να στηριχθεί και στην ενεργή συμμετοχή των πολιτών, οι οποίοι μάλιστα θα αναλάβουν τον ρόλο του καταγγέλλοντα, θα πρέπει να διαμορφώσει έτσι το νομικό πλαίσιο για την απόλυτη προστασία του…

Γ.Π.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ