Ο Γιάννης Βρούτσης δεν υπήρξε ποτέ από τα «αγαπημένα παιδιά» του Μεγάρου Μαξίμου. Η αποδοχή του ρόλου όμως, το γεγονός ότι απορροφούσε «τους κραδασμούς» της κοινωνίας με τις αποφάσεις του, αλλά και ότι γενικότερα δεν δημιουργεί «εσωκομματικές τριβές», λειτουργούσαν υπέρ του. Τα γεγονότα του τελευταίο μήνα όμως, άλλαξαν άρδην (προς το χειρότερο), το σκηνικό για τον υπουργό Εργασίας.
Το διπλό «άδειασμα» από τον πρωθυπουργό μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων, έχει γίνει ιδιαίτερα αισθητό και έχει προκαλέσει ποικίλα σχόλια πέριξ του 8ου ορόφου της Σταδίου 29. Ο υπουργός Εργασίας, έχει δεχτεί ουκ ολίγα επικριτικά σχόλια, έχει αντέξει τους «κραδασμούς» εν μέσω σφοδρής υγειονομικής κρίσης και τώρα, εμφανίζεται εκτεθειμένος! Είναι λογικό να αισθάνεται αδικημένος και εν μέσω επικείμενου κυβερνητικού «ανασχηματισμού», να θεωρούν στο υπουργείο Εργασίας, δεδομένη την απομάκρυνσή του!
Το τι τελικά θα πράξει ο πρωθυπουργός, μένει να αποτυπωθεί τις επόμενες μέρες (ή εβδομάδες), αλλά τα δεδομένα αυτή την στιγμή, σαφώς δεν είναι υπέρ του κ. Βρούτση. Ας δούμε ποια είναι αυτά:
- Ήδη από τις αρχές του φθινοπώρου υπήρχαν πληροφορίες ότι οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης, αυξάνονται κατακόρυφα. Δεν είναι τυχαίο ότι το γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής είχε δημόσια ζητήσει τα επίσημα στοιχεία από τη διοίκηση του e-ΕΦΚΑ, χωρίς να τα λάβει! Φτάσαμε στις αρχές Δεκεμβρίου για να δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία που αναφέρονται όμως μόνο στις κύριες συντάξεις, οι οποίες ανήλθαν σε 163.224. Όλες όμως οι πληροφορίες θέλουν σε συνδυασμό με τις επικουρικές και τα εφάπαξ, να υπερβαίνουν τις 360.000 οι εκκρεμότητες. Ο κ. Βρούτσης όμως, σε κάθε τηλεοπτική του εμφάνιση, φρόντιζε να παραδέχεται το πρόβλημα, πλην όμως να το υποβαθμίζει και να θεωρεί ότι με την ψηφιακή διαδικασία απονομής των συντάξεων, σύντομα θα αντιμετωπιστεί…
- Η αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου ήρθε στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό. Στις 15 Δεκεμβρίου, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, από το βήμα της Βουλής, μίλησε για «σαράκι», χαρακτήρισε τη μη απονομή συντάξεων ως το «μεγαλύτερο πρόβλημα» και πρόσθεσε ότι ο θα αναληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες! Ουσιαστικά, αυτό ήταν το πρώτο «άδειασμα Βρούτση».
- Η συνέχεια δόθηκε 48 ώρες αργότερα, αφού σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας, υπήρχαν διατάξεις του υπουργείου Εργασίας με τις οποίες γινόταν γνωστό ότι για να επιταχυνθεί η διαδικασία απονομής συντάξεων, καλούνται συνταξιούχοι (!!) να επιστρέψουν στις θέσεις τους. Επίσης, καλούνται εργαζόμενοι από άλλες υπηρεσίες του δημοσίου, να μετακινηθούν στον e-ΕΦΚΑ για τον ίδιο σκοπό…
- Το δεύτερο άδειασμα ήρθε μόλις προ διημέρου όταν έγινε γνωστό ότι η κυβέρνηση απέρριψε τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την οποία δινόταν παράταση ενός έτους (έως το τέλος του 2021), για να διατηρηθεί το ευνοϊκό καθεστώς μη συμμετοχής των χαμηλοσυνταξιούχων, στη δαπάνη για τα φάρμακα. Με προσωπική παρέμβαση του Κυρ. Μητσοτάκη, έγινε γνωστό ότι θα δοθεί τελικά η συγκεκριμένη παράταση. Έως τότε όμως ο κ. Βρούτσης είχε απορρίψει την σχετική διαδικασία, μέσα στη Βουλή! Οι «κακές γλώσσες» λένε ότι ο υπουργός Εργασίας ρώτησε σχετικά δύο κορυφαία στελέχη του Μαξίμου, τα οποία του απάντησαν να μην ασχοληθεί με το συγκεκριμένο θέμα. Λίγα 24ωρα μετά, ο πρωθυπουργός τον «άδειασε»…
Είναι προφανές ότι μετά από αυτά τα γεγονότα, μόνο ασφαλής δεν μπορεί να αισθάνεται ο Γιάννης Βρούτσης για τη θέση του στο υπουργείο Εργασίας. Όμως, τώρα πια, μετά και από την τακτική «αδειάσματος» που ακολουθεί το Μαξίμου, είναι άγνωστο εάν ενδιαφέρεται και ο ίδιος για να παραμείνει σε ένα πόστο, όπου θα βάλλεται από όλες τις πλευρές! Τόσο δηλαδή από την αντιπολίτευση, όσο και από την ίδια την κυβέρνηση, εάν οι συνθήκες το επιβάλλουν…
Όπως όλα δείχνουν ο ανασχηματισμός (όποτε και αν πραγματοποιηθεί), έχει αποκτήσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον!