Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024
23.1 C
Athens

Μίκης: «Έφυγε» ο παγκόσμιος μουσικοσυνθέτης, ο αγωνιστής, ο δημοκράτης

2/9/2021

 

Μίκης: «Έφυγε» ο παγκόσμιος μουσικοσυνθέτης, ο αγωνιστής, ο δημοκράτης

Ήταν γίγαντας. Δόξασε την Ελλάδα στα πέρατα της Οικουμένης. Τίμησε την Δημοκρατία και αγωνίστηκε ενάντια στον φασισμό. Νικητής της ζωής και οραματιστής όσο λίγοι. Ο Μίκης Θεοδωράκης δεν είναι πια κοντά μας. Στα 96 του χρόνια, αυτή η ματιά του λιονταριού, η ανίκητη, έσβησε. Νικήθηκε από τον χρόνο, νικήθηκε από τον θάνατο. Ήταν ίσως ο μόνος που μπορούσε να τον νικήσει…

Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), τιμά τον ανυπέρβλητο και αξεπέραστο Μίκη Θεοδωράκη. Οι συνταξιούχοι της χώρας, που έζησαν τον Μίκη (τον Μίκη τους), σε χρόνια δύσκολα, ξέρουν καλά τι έχουν χάσει, αντιλαμβάνονται το μέγεθος της απώλειας.

Οι νεότεροι οφείλουν να μάθουν. Μέσα από τα τραγούδια του, από τις παγκόσμιες επιτυχίες του, μέσα από τους κορυφαίους ποιητές που μελοποίησε. Ρίτσος, Σεφέρης, Ελύτης, Σικελιανός,  είναι πολύ μικρές αναφορές για έναν ασυναγώνιστο συνθέτη, για έναν μοναδικό δημιουργό. Επιτάφιος, Άξιον Εστί, Ζορμπάς, μικρές μόνο αναφορές σε ένα κορυφαίο έργο,  που αποτελεί τη μεγαλύτερη παρακαταθήκη στους αιώνες.

Το ΕΝΔΙΣΥ όμως θυμάται και τους αγώνες του Μίκη. Τις εξορίες, τις φυλακίσεις, τα βασανιστήρια, τις απεργίες πείνας, την τελική δικαίωση. Σε χρόνια δύσκολα, όπου το τέρας του φασισμού είχε καλύψει αυτή την υπέροχη χώρα. Ο Μίκης όμως ήταν εκεί, δεν λύγισε, κράτησε την Ελλάδα όρθια, με τη μουσική του και τους αγώνες του. Και φεύγει νικητής και δικαιωμένος.

Καλό ταξίδι Μίκη. Η Ελλάδα σε ευγνωμονεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ