Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
14.2 C
Athens

Manpower: Τεράστια έλλειψη εργαζομένων – Πού εντοπίζονται τα μεγαλύτερα προβλήματα

Τεράστιο κενό στην εύρεση εργαζομένων με «πράσινες» δεξιότητες αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις με συνέπεια το 75% εξ αυτών να δυσκολεύονται να βρουν τα κατάλληλα ταλέντα που χρειάζονται.

Παγκόσμια έρευνα της Manpower αναδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος, καθώς το ενδιαφέρον από την πλευρά των εργαζομένων (ζήτηση) είναι πολύ μεγάλο, αλλά μάλλον είναι περιορισμένη η διαθεσιμότητα (προσφορά), από την πλευρά των εργαζομένων. Στην Ελλάδα, το ποσοστό των εργοδοτών που δηλώνει αντίστοιχη δυσκολία εύρεσης εργαζομένων με ανάλογες δεξιότητες, βρίσκεται στο 68%. Όλα αυτά, ενώ η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι έως το 2030, η μετάβαση σε μια πιο «πράσινη» οικονομία θα δημιουργήσει περισσότερες από 30 εκατ. νέες θέσεις εργασίας!

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι επτά στους δέκα εργοδότες επιδιώκουν να πραγματοποιήσουν προσλήψεις «πράσινων» ταλέντων, αν βρουν. Στην πρώτη θέση βρίσκεται ο κλάδος της Ενέργειας και των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας με το 81% των επιχειρήσεων σε αυτό τον τομέα να δηλώνει θετικό σε προσλήψεις τέτοιων εξειδικευμένων εργαζομένων. Ακολουθούν και άλλοι κλάδοι από πολύ κοντά (πχ πληροφορική, χρηματοοικονομικά), ενδεικτικό ότι το ενδιαφέρον για «πράσινες» δεξιότητες είναι γενικευμένο. Την ίδια στιγμή όμως, εντοπίζεται σημαντικό κενό από την πλευρά των εργαζομένων, καθώς μόλις ο ένας στους οκτώ διαθέτει τα απαραίτητα προσόντα. Από την άλλη πλευρά, όσο πιο νέοι είναι ηλικιακά οι εργαζόμενοι, τόσο μεγαλύτερο ενδιαφέρον δείχνουν για να καλύψουν το κενό και να ασχοληθούν με ζητήματα περιβαλλοντικής βιωσιμότητας πιο ενεργά, μέσω της επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας.

Πιο αναλυτικά, τα κυριότερα ευρήματα της έρευνας, όπως κωδικοποιήθηκαν από τη Manpower έχουν ως εξής:

  • Πρωτοφανής ζήτηση: Το 70% των εργοδοτών προσλαμβάνουν επί του παρόντος ή σχεδιάζουν να προσλάβουν «πράσινα» ταλέντα και άτομα με δεξιότητες βιωσιμότητας, με την υψηλότερη ζήτηση να σημειώνεται στον κλάδο της Ενέργειας και των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, στη Βιομηχανία και Κατασκευές, σε Operation και Logistics θέσεις και στην Πληροφορική (30%).
  • Διεύρυνση του παγκόσμιου χάσματος δεξιοτήτων: Παρά τη ζήτηση, μόνο 1 στους 8 εργαζόμενους διαθέτει σήμερα περισσότερες από μια «πράσινες» δεξιότητες, προκαλώντας εκθετική έλλειψη, καθώς οι εταιρείες ανταγωνίζονται σε ένα πλαίσιο περιορισμένου αριθμού ταλέντων.
  • Υψηλή ζήτηση στους κλάδους: Ενέργεια και Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (81%), Πληροφορική (77%), Χρηματοοικονομικά και Κτηματομεσιτικά (75%), Βιομηχανία και Κατασκευές (74%) και Μεταφορές και Εφοδιαστική Αλυσίδα(73%) βρίσκονται στην κορυφή του πίνακα κατάταξης με τις υψηλότερες προθέσεις εργοδοτών να προσλάβουν «πράσινα» ταλέντα για την επίτευξη των στόχων βιωσιμότητας.
  • Σημαντικά εμπόδια που επιβραδύνουν την πρόοδο: Οι ηγέτες ανέφεραν την εύρεση κατάλληλων υποψηφίων (44%), τη δημιουργία αποτελεσματικών προγραμμάτων επανεκπαίδευσης (39%) και τον προσδιορισμό μεταβιβάσιμων δεξιοτήτων (36%) ως τα κορυφαία εμπόδια για την υλοποίηση προγραμμάτων «πράσινων» μεταβάσεων.
  • Σκεπτικισμός για το ανθρώπινο δυναμικό: Ενώ το 70% των υπαλλήλων γραφείου αναφέρουν ότι είναι έτοιμοι να «αγκαλιάσουν» την «πράσινη» μετάβαση, μόνο το 57% των συνομηλίκων τους εργατοτεχνιτών λένε το ίδιο.
  • Σημασία της περιβαλλοντικής φήμης για τη Gen Z: Τα τρία τέταρτα (75%) των υποψηφίων της Γενιάς Ζ ερευνούν την «πράσινη» φήμη μιας επιχείρησης και σχεδόν οι μισοί (46%) λένε ότι θα επηρεάσει την πιθανότητα επιλογής ενός συγκεκριμένου εργοδότη.
  • Χάσμα γενεών: Το 66% της Gen Z και το 64% των Millennials πιστεύουν ότι οι προσπάθειες βιωσιμότητας θα ενισχύσουν την εργασία τους, σε σύγκριση με μόλις το 44% των Baby Boomers.

Με τον όρο «πράσινες» δεξιότητες, η έρευνα επικεντρώνεται στις γνώσεις, στις μη τεχνικές ικανότητες, στις αξίες αλλά και στις συμπεριφορές που είναι απαραίτητες για τη διαβίωση, την ανάπτυξη και τη στήριξη μιας βιώσιμης και αποδοτικής Κοινωνίας, ως προς τη χρήση των πόρων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ