Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου, 2024
17 C
Athens

Manpower – Προοπτικές απασχόλησης: Θετικό πρόσημο αλλά με φθίνουσα πορεία – Στην 33η θέση η Ελλάδα

Διατηρεί το διψήφιο θετικό ποσοστό προοπτικών απασχόλησης η χώρα (+12%), για το α’ τρίμηνο της νέας χρονιάς, παρά την αισθητή μείωση από το δ’ τρίμηνο του 2024, όταν είχε υπολογιστεί στο +19%. Η τριμηνιαία έρευνα της Manpower διαπιστώνει τη συγκεκριμένη φθίνουσα πορεία με το 29% των εργοδοτών από τους 523 που συμμετείχαν, να προβλέπει αύξηση των προσλήψεων, το 20% μείωση, ενώ η συντριπτική πλειονότητα (48%) εκτιμά ότι  οι θέσεις εργασίας θα παραμείνουν αμετάβλητες. Σε διεθνές επίπεδο πάντως, η θέση που καταγράφει  η Ελλάδα, την τοποθετεί λίγο πριν από τη χειρότερη πεντάδα.

Πιο αναλυτικά, ανά κλάδο, το πιο θετικό «αποτύπωμα» στις προθέσεις προσλήψεων, σχεδόν τριπλάσιο του συνολικού μέσου όρου, με 35% καταγράφουν οι υπηρεσίες επικοινωνίας. Παρά τις όποιες αυξομειώσεις,  διαπιστώνεται  θετικό πρόσημο προσλήψεων σε επτά από τους εννέα κλάδους αναφοράς. Ακόμα όμως και η ιδιαίτερα θετική πορεία των υπηρεσιών επικοινωνίας,  είναι 15 μονάδες μικρότερη, σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, αλλά έχει  αυξηθεί κατά δύο μονάδες, συγκριτικά με το αντίστοιχο, α’ τρίμηνο του 2024. Είναι  χαρακτηριστικό ότι ειδικά στις Υπηρεσίες Επικοινωνίας,  η Ελλάδα κατέχει την 3η θέση παγκοσμίως για τις προθέσεις προσλήψεων, ξεπερνώντας τον παγκόσμιο μέσο όρο κατά 21 μονάδες.

Ακολουθεί ο κλάδος της Βιομηχανίας και Κατασκευών (21%) ο οποίος αυξήθηκε κατά 7 μονάδες έναντι του προηγούμενου τριμήνου και κατά 8 μονάδες σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Έπονται τα Χρηματοοικονομικά και Real Estate, με 18%, που έχουν μειωθεί κατά 12 μονάδες έναντι του 4ου τριμήνου του 2024 (30%), αλλά και έχουν αυξηθεί κατά 11% σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2024.

Έπονται με 15% οι μεταφορές και η εφοδιαστική αλυσίδα, ενώ στο 14% βρίσκονται οι προσλήψεις στην υγεία και τις βιοεπιστήμες και στο 13% στα καταναλωτικά αγαθά και στις Υπηρεσίες (όπως είναι  και ο Τουρισμός). Αντίθετα, οριακά κάτω από το συνολικό μέσο όρο, με 11% κινείται ο κλάδος της πληροφορικής, ενώ σημαντικά αρνητικό είναι το πρόσημο (-29%) στον τομέα της Ενέργειας  και των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας.

Σε επίπεδο Περιφέρειας,  η Αττική με 15% κινείται  ανοδικά, ενώ στο  8% βρίσκονται οι προθέσεις προσλήψεων στη Βόρεια Ελλάδα. Ωστόσο, αρνητικό πρόσημο (-5%) καταγράφουν οι προσλήψεις στην υπόλοιπη χώρα.

Το +12% που κατέγραψε η Ελλάδα, την κατατάσσει μόλις στην 33η θέση μεταξύ των 42 χωρών που διεξήχθη η εν λόγω έρευνα. Μάλιστα, ο μέσος όρος των προοπτικών απασχόλησης (25%) είναι διπλάσιος από τον ελληνικό. Επίσης,  η Ελλάδα βρίσκεται μόλις δύο ποσοστιαίες μονάδες πριν από την χειρότερη πεντάδα που καταγράφηκε από την έρευνα της Manpower. Ειδικότερα, η Αργεντινή βρίσκεται στην χειρότερη,  42η θέση και είναι η μόνη χώρα που καταγράφει αρνητικό πρόσημο προσλήψεων (-1%). Ακολουθούν το Χονγκ Κονγκ (6%), το Ισραήλ (8%), η Χιλή (9%), ενώ στην πέμπτη θέση από το τέλος ισοβαθμούν η Ρουμανία και η Αυστρία (10%).

Στον αντίποδα, η Ινδία με 40% παρουσιάζει τις ισχυρότερες προθέσεις προσλήψεων για το α’ τρίμηνο του νέου έτους. Η πρώτη πεντάδα συμπληρώνεται από τις ΗΠΑ (34%), το Μεξικό (32%), την Κόστα Ρίκα και τη Νότιο Αφρική (31%).

Ισόβαθμη με την Ελλάδα (12%) βρίσκεται η Τουρκία. Όμως καλύτερη προοπτική προσλήψεων εκφράζουν μια σειρά από χώρες της ΕΕ, όπως είναι η Ολλανδία (29%), το Βέλγιο (28%), η Γερμανία και η Ιρλανδία (24%), η Γαλλία (21%), η Πορτογαλία (20%), η Ιταλία (19%), η Ισπανία (17%), η Σλοβακία (16%), η Πολωνία (15%),  η Τσεχία και η Ουγγαρία (14%).

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ