Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου, 2024
27.2 C
Athens

Manpower: Υποχώρησε στο 6% η προοπτική απασχόλησης για το β’ τρίμηνο του 2024

Πρωταθλήτρια η Πληροφορική με 43%, στις προοπτικές απασχόλησης της Manpower, αναφορικά με τη δυναμική του κλάδου και τις προσλήψεις που μπορούν να πραγματοποιηθούν κατά το β’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Μια επίδοση που γίνεται ακόμα πιο σημαντική με δεδομένο ότι συνολικά η χώρα κατατάσσεται μόλις στην 38η θέση, σε σύνολο 42 χωρών, ως προς τις συνολικές προοπτικές απασχόλησης που υπολογίστηκαν στο 6%, ως εκτίμηση για την ίδια χρονική περίοδο. Τα στοιχεία της έκθεσης δείχνουν ότι σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, διαπιστώνεται ότι έχουν αποδυναμωθεί κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες οι εν λόγω προοπτικές, δηλαδή έχουν υποχωρήσει στο ήμισυ, ενώ συγκριτικά με την ίδια περίοδο πέρσι, καταγράφεται μείωση κατά δύο μονάδες. Το γεγονός ότι η αναφορά γίνεται για το β’ τρίμηνο, όταν παραδοσιακά πραγματοποιείται η εκκίνηση της θερινής τουριστικής περιόδου και όμως καταγράφεται μείωση στην προσδοκία των προσλήψεων, προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία. Πόσο μάλλον όταν, συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, διαπιστώνεται ότι η Ελλάδα υπολείπεται σημαντικά. Δεν είναι τυχαίο ότι ο παγκόσμιος μέσος όρος στις προοπτικές απασχόλησης βρίσκεται στο 22%, με την Ελλάδα να κινείται 16 ολόκληρες μονάδες πιο κάτω…

Στην έρευνα συμμετείχαν 525 Έλληνες εργοδότες, από τους οποίους το 66% δήλωσε ότι ή δεν θα πραγματοποιήσει καμία αλλαγή κατά το β’ τρίμηνο (47%), ή ακόμα χειρότερα προβλέπει μείωση των προσλήψεων (19%). Στον αντίποδα, το 30% των ερωτηθέντων εκτίμησε ότι θα υπάρξει αύξηση στις προσλήψεις.

Από τον φετινό Απρίλιο έως τον Ιούνιο, διαπιστώνεται σε έξι από τους εννέα κλάδους αναφοράς θα υπάρξει αύξηση προσλήψεων, σε δύο προβλέπεται μείωση και σε έναν στασιμότητα. Η θετική πορεία της Πληροφορικής (43%) στις προοπτικές απασχόλησης, προκύπτει και από το γεγονός ότι σημειώνει άνοδο κατά 32 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, αλλά και κατά 37 μονάδες συγκριτικά με το 2ο τρίμηνο του 2023. Έτσι, για το β’ τρίμηνο του 2024 καταγράφονται στο συγκεκριμένο κλάδο οι υψηλότερες προοπτικές απασχόλησης, από το 1ο τρίμηνο του 2022 και μετά. Το στοιχείο αυτό, είναι πιθανό να συνδέεται με το γεγονός ότι το 82% των εργοδοτών δηλώνει πως αντιμετωπίζει  δυσκολία εύρεσης των ταλέντων που αναζητά. Έτσι, στον τομέα της Πληροφορικής η Ελλάδα κατέχει την πρωτιά σε παγκόσμιο επίπεδο, σε σχέση με την εκτίμηση για την τριμηνιαία αύξηση απασχόλησης, αφού υπερβαίνει κατά 33 μονάδες τη μέση αντίστοιχη αύξηση.

Από τους υπόλοιπους κλάδους που διεξήχθη η συγκεκριμένη έρευνα,  προκύπτει πως θετικές προοπτικές απασχόλησης εκφράζονται για τις υπηρεσίες επικοινωνίας (25%), για την υγεία και τις βιοεπιστήμες (17%), στα χρηματοοικονομικά και κτηματομεσιτικά (12%). Σε χαμηλότερα επίπεδα κινούνται οι προοπτικές απασχόλησης σε μεταφορές και εφοδιαστική αλυσίδα (9%), σε βιομηχανία και κατασκευές (8%), ενώ στασιμότητα εκτιμάται ότι θα επικρατήσει στην ενέργεια και στις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας. Αντίθετα,  αρνητικές προοπτικές απασχόλησης (-2%) καταγράφονται  για το β’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους, σε καταναλωτικά αγαθά και υπηρεσίες, κλάδος που συμπεριλαμβάνει και τον τουρισμό.

Οι Έλληνες εργοδότες σε μεγάλες επιχειρήσεις με περισσότερους από 5.000 εργαζόμενους είναι οι πιο αισιόδοξοι (22%), σημειώνοντας άνοδο 13 μονάδων από το προηγούμενο τρίμηνο και μιας μονάδας από το δεύτερο τρίμηνο του 2023. Αυτοί οι οργανισμοί αναφέρουν τη μεγαλύτερη αύξηση των προσδοκιών από το τελευταίο τρίμηνο.

Σε επίπεδο γεωγραφικής περιφέρειας, καλύτερες προοπτικές απασχόλησης έχει  η υπόλοιπη Ελλάδα (29%),  συγκριτικά με την Αττική (14%), ενώ στάσιμη παραμένει η εκτίμηση, ειδικά για τη βόρεια Ελλάδα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ