Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024
33.4 C
Athens

Manpower: Περιορισμένες προσδοκίες για τις προσλήψεις στην Ελλάδα

Προβληματισμό, για την πορεία των προσλήψεων στην Ελλάδα, προκαλούν τα στοιχεία έρευνας της Manpower. Για το β’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους, μειώνεται κατά 16 ποσοστιαίες μονάδες, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, η προοπτική της απασχόλησης. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από το 2015 και μετά.

Το στοιχείο αυτό αναδεικνύεται από την έρευνα της Manpower, η οποία εμφανίζει μια συγκρατημένη αισιοδοξία, από την πλευρά των εργοδοτών, σε σχέση με τις προσλήψεις που πρόκειται να πραγματοποιηθούν, κατά το β’ τρίμηνο του 2021.

Ακριβέστερα, η έρευνα Προοπτικών Απασχόλησης, που διενεργήθηκε σε δείγμα 534 εργοδοτών, δείχνει τα εξής:

  • Το 62% των Ελλήνων εργοδοτών αναμένει ίδια ή υψηλότερα επίπεδα προσλήψεων μέχρι το τέλος του 2021 σε σύγκριση με την περίοδο πριν από την COVID-19, ενώ το 12% δεν προβλέπει ότι η αγορά θα επιστρέψει στα προηγούμενα επίπεδα προσλήψεων.
  • Πιο δυναμικές αναμένονται οι προσλήψεις στις Κατασκευές, στα Χρηματοοικονομικά και στις Υπηρεσίες προς Επιχειρήσεις και στο Εμπόριο (Χονδρική-Λιανική). Ειδικά πάντως οι εργοδότες στον Τουρισμό δεν κρύβουν την απαισιοδοξία τους, αφού το πρόσημο για τις νέες προσλήψεις είναι αρνητικό ( -17%), ενδεικτικό του αρνητικού κλίματος που βιώνει ο κλάδος.
  • Η επίδραση της πανδημίας, μοιάζει καταλυτική. Το 61% των Ελλήνων εργοδοτών δηλώνει ότι θα χρησιμοποιήσει ένα υβριδικό μοντέλο εργασίας (απομακρυσμένη & εργασία στο γραφείο) για τους επόμενους 6-12 μήνες, με το 30% να δηλώνει πως η εργασία θα διενεργείται στο γραφείο κατ’ αποκλειστικότητα ή τις περισσότερες φορές.
  • Το 54% των Ελλήνων εργοδοτών σχεδιάζει να παροτρύνει τον εμβολιασμό επισημαίνοντας τα οφέλη, χωρίς να τον επιβάλει, ενώ το 21% θα επιτρέψει στους εργαζομένους του την επιλογή να εμβολιαστούν αν το επιθυμούν, χωρίς την υποχρεωτική επιβολή του.
  • Οι μεγάλες επιχειρήσεις καταγράφουν +25% ως προς τις Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης. Μέτρια αύξηση του αριθμού απασχολουμένων αναμένεται για τις Μικρές και Μεσαίες επιχειρήσεις, με Προοπτικές ύψους +7% και +5% αντίστοιχα. Αντίθετα, οι εργοδότες στις Πολύ Μικρές αναμένεται να μειώσουν το προσωπικό τους, αφού βρίσκεται στο -2% η προοπτική απασχόλησης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ