Σάββατο, 20 Ιουλίου, 2024
30.7 C
Athens

Manpower: Οι εργοδότες ψάχνουν (μάταια) εργαζόμενους με εξειδικευμένα ταλέντα

Οι εργαζόμενοι με εξειδικευμένα ταλέντα λείπουν από τους εργοδότες, σε παγκόσμιο επίπεδο. Στην Ελλάδα, το ποσοστό αυτό αγγίζει το 72%, που είναι από τα υψηλότερα που υπάρχουν. Οι πρώτες θέσεις πάντως ανήκουν στην Ινδία (89%), στη Ρουμανία (84%) και στη Σιγκαπούρη (84%).

Τα στοιχεία αυτά αναδεικνύονται σε πρόσφατη έρευνα Προοπτικών Απασχόλησης της ManpowerGroup που αναφέρεται στο 4ο τρίμηνο του 2021. Συνολικά, οι προθέσεις προσλήψεων των 45.000 εργοδοτών που συμμετείχαν στην ερεύνα είναι υψηλότερες σε ετήσια σύγκριση, σε σχέση με το αντίστοιχο τελευταίο τρίμηνο του 2020. Οι 14 από τις 43 χώρες αναφέρουν τις υψηλότερες προθέσεις των τελευταίων δέκα ετών.

΄Ωστόσο, η εύρεση εξειδικευμένων ταλέντων παραμένει κορυφαία πρόκληση για τους εργοδότες παγκοσμίως. Το 69% αναφέρει δυσκολία στην κάλυψη κενών θέσεων, ποσοστό που είναι το υψηλότερο των 15 ετών για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο..

Αντιμετώπιση Έλλειψης Ταλέντου

Ειδικά για τους Έλληνες εργοδότες, φαίνεται ότι επιλέγουν να προσφέρουν μια σειρά από κίνητρα ώστε να προσελκύσουν ταλέντα στις επιχειρήσεις τους. Αυτά είναι τα εξής:

  • Το 55%, επιλέξει την εκπαίδευση, την ανάπτυξη δεξιοτήτων ή την επαγγελματική καθοδήγηση.
  • Το 42% προτιμάει να προσφέρει ευέλικτα ωράρια εργασίας.

Επίσης, πάνω από τέσσερις στους δέκα Έλληνες εργοδότες (42%), σχεδιάζουν να υιοθετήσουν προγράμματα που θα αφορούν την αναβάθμιση των προσωπικών δεξιοτήτων, αναφορικά με τη διαχείριση χρόνου ή με την επικοινωνία. Ο χρόνος διάρκειάς τους, θα μπορούσε να είναι έως 6 εβδομάδες. Ακόμα, το 38% των εργοδοτών, σχεδιάζει να εφαρμόσει προγράμματα ανάπτυξης για managers και ανώτερα στελέχη και το 37% σχεδιάζει να επενδύσει σε προγράμματα αναβάθμισης τεχνικών δεξιοτήτων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ