Τετάρτη, 19 Ιουνίου, 2024
29.1 C
Athens

Η Ελλάδα δεύτερη σε ανεργία στην Ευρώπη – Πρωτιά στις γυναίκες, έντονο πρόβλημα στους νέους

Το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό της Ευρώπης, με 11,4% κατέγραψε τον Νοέμβριο η ανεργία στην Ελλάδα. Παράλληλα διατηρεί την θλιβερή πρωτιά της ανεργίας στις γυναίκες, ενώ «αργυρό μετάλλιο» συνεχίζει να παίρνει η χώρα και στους νέους έως 25 ετών…

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την Eurostat, η Ελλάδα υπολείπεται μόνο της Ισπανίας που κατέγραψε 12,4% ανεργία τον Νοέμβριο της προηγούμενης χρονιάς. Το 11,4% της χώρας μας, είναι σχεδόν διπλάσιο από το 6,5% που είναι ο μέσος όρος των χωρών που βρίσκονται στην ζώνη του ευρώ και από το 6% που υπολογίστηκε η ανεργία για τα 27 κράτη – μέλη της ΕΕ.

Ανάλογη διαφορά όμως παρουσιάζεται και στα επιμέρους στοιχεία. Ειδικότερα, στις γυναίκες, η ανεργία στην Ελλάδα «μετρήθηκε» στο 14,7% τον Νοέμβριο, ποσοστό που είναι ακριβώς το ίδιο με το αντίστοιχο της Ισπανίας. Σύμφωνα με την Eurostat κατά τον ίδιο μήνα, στην ευρωζώνη η ανεργία των γυναικών ήταν στο 7% και ακόμα χαμηλότερα, στο 6,4% όταν η σύγκριση γίνει με τις χώρες – μέλη της ΕΕ. Άρα, η ανεργία  των γυναικών στην Ελλάδα,  εκτός από την θλιβερή πρωτιά που κατέγραψε για άλλον ένα μήνα πανευρωπαϊκά, «τρέχει» με διπλάσια ποσοστά από ότι στην υπόλοιπη Γηραιά Ήπειρο.

Σε ό,τι αφορά τους νέους έως 25 ετών, η χώρα μας κατέγραψε ανεργία 31,3% τον Νοέμβριο, ποσοστό που της δίνει την δεύτερη θέση στην Ευρώπη, πίσω μόνο από το 32,3% της Ισπανίας. Το ελληνικό ποσοστό είναι υπερδιπλάσιο από το 15,1% που υπολογίστηκε η ανεργία των νέων στην ΕΕ και από το 15% της Ευρωζώνης.

Τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας κατέγραψε τον Νοέμβριο με 2,2% η Τσεχία. Ακολούθησαν με 3% η Πολωνία και η Γερμανία.

Συνολικά, υπολογίζεται ότι τον Νοέμβριο στην Ελλάδα, το 11,4% αντιστοιχεί σε 528.000 ανέργους, ελάχιστα μειωμένους από τους 534.000 που είχαν υπολογιστεί τον Οκτώβριο της περασμένης χρονιάς, όταν τότε η ανεργία ήταν στο 11,5%. Υπενθυμίζεται ότι τον Νοέμβριο του 2021, με την επίδραση και της πανδημίας, η ανεργία στην χώρα ήταν 13,1%.

Στην Ευρώπη, υπολογίζεται ότι στις 27 χώρες – μέλη της ΕΕ,  υπάρχουν 12,95 εκατ. άνεργοι, ενώ ο αριθμός τους περιορίζεται στα 10,84 εκατ. όταν η αναφορά γίνεται μόνο για τις χώρες της ευρωζώνης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ