Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου, 2024
22.8 C
Athens

Efood: «Άδειασμα» ΕΦΚΑ στον Χατζηδάκη! Οι ντελιβεράδες στους δρόμους

Ξεκάθαρη θέση υπέρ των delivery, πήρε ο ΕΦΚΑ. Σε ένα πρωτοφανές «άδειασμα» του πολιτικού του προϊστάμενου, του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, ο Φορέας, σε προγενέστερο χρόνο είχε αποφανθεί θετικά υπέρ της απασχόλησης των εργαζομένων του συγκεκριμένου κλάδου, ως μισθωτών και όχι ως freelancers! Κάτι τέτοιο αναφερόταν και σε σχετική απάντηση του ΕΦΚΑ (28/7/20) σε ερώτημα της Online Delivery (efood.gr), ενώ στη συνέχεια ανάλογη ήταν και η εγκύκλιος Βρούτση (4/11/20).

Όλα αυτά, ενώ σήμερα έρχονται δυναμικές κινητοποιήσεις από χιλιάδες εργαζόμενους στον κλάδο των delivery-courier. Η στάση εργασίας που πραγματοποιείται 12:00 – 16:00 είναι πανελλαδική και εκτιμάται ότι, ειδικά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, η συμμετοχή θα είναι πολύ μεγάλη. Η αντίδραση των εργαζομένων μετά τα γεγονότα της περασμένης Παρασκευής, όταν η εταιρία efood επεδίωξε να μετατρέψει 115 εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας σε freelancers, με την απειλή της απόλυσης, έτυχε της στήριξης τόσο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων του Επισιτισμού Τουρισμού (ΠΟΕΕΤ), όσο και της ΓΣΕΕ. Μάλιστα, τα delivery της Θεσσαλονίκης ήδη εξήγγειλαν, εκτός από τη σημερινή κινητοποίηση και 24ωρη απεργία για την Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου, κλιμακώνοντας τις αντιδράσεις τους!

Πολιτική κόντρα

Σε όλο αυτό το σκηνικό, ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης επαναλαμβάνει ότι δεν υπάρχει «μία διάταξη, μία παράγραφος, μία λέξη από το νόμο για την Προστασία της Εργασίας, η οποία να οδηγεί προς τα πίσω σε σχέση με την προστασία των εργαζομένων στα delivery και τα courier συγκριτικά με τη νομοθεσία που ίσχυε». Παραδέχεται όμως ότι υπήρξε αθέμιτη πρακτική μιας εταιρίας, με τις προβλέψεις του νόμου και τονίζει ότι το καθεστώς της διάκρισης μισθωτοί / ελεύθεροι συνεργάτες προϋπήρχε και επί ΣΥΡΙΖΑ, όπως και σε όλη σχεδόν την Ευρώπη.

Απαντώντας η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζει ότι «ο νόμος Χατζηδάκη με το άρθρο 69 θεσπίζει τεκμήριο προς όφελος των επιχειρήσεων που λειτουργούν πλατφόρμες ότι οι συμβάσεις των εργαζομένων σε αυτές δεν είναι εξαρτημένης εργασίας. Δηλαδή θεσπίζει τεκμήριο ότι οι διανομείς είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και δεν καλύπτονται από το εργατικό δίκαιο για τα δικαιώματα τους. Μέχρι να ψηφιστεί ο αντεργατικός νόμος 4808/21 ίσχυε το αντίστροφο τεκμήριο υπέρ της μισθωτής εργασίας». Μάλιστα, επισημαίνει ότι ειδικά ο ΕΦΚΑ, αποφαίνεται ρητά ότι: «… σύμφωνα με τα ανωτέρω οι όροι και οι προϋποθέσεις της εργασίας που παρέχουν οι διανομείς προϊόντων εστίασης, έχουν όλα τα κριτήρια που την χαρακτηρίζουν εξαρτημένη εργασία. Τα πρόσωπα αυτά θα πρέπει να ασφαλίζονται σύμφωνα με το άρθρο 2 του ΑΝ 1846/51 του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και σε καμία περίπτωση δεν υπάγονται στις διατάξεις του άρθρου 55 του Ν.4509/17 περί τίτλου κτήσης…»  Στην εγκύκλιο δε που εκδόθηκε επί υπουργείας Γιάννη Βρούτση τονίζεται ότι υπάρχει «μαχητό τεκμήριο υπέρ της εξαρτημένης εργασίας και της υπαγωγής του προσφέροντος την εργασία αυτή στην ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ (πρ. ΙΚΑ)».

Ο κ. Χατζηδάκης απαντώντας στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης  υπογραμμίζει ότι, «ο νόμος αντανακλά πλήρως το πνεύμα της εγκυκλίου Βρούτση που είχε προηγηθεί. Τα υπόλοιπα είναι fake news. Είναι ανοησίες». Υπερασπιζόμενος την καινούργια νομοθεσία σημειώνει ότι θέσπισε για πρώτη φορά νέα δικαιώματα για τους εργαζόμενους με συμβάσεις ελεύθερων επαγγελματιών (δικαίωμα συνδικαλισμού, συλλογικής διαπραγμάτευσης, απεργίας, υποχρεώσεις υγιεινής και ασφάλειας από τις πλατφόρμες). Επί της ουσίας, ο υπουργός Εργασίας, επανέλαβε ότι ο νόμος αναγνωρίζει ότι, όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη με εξαίρεση την Ισπανία, «σε αυτές τις δουλειές μπορείς να είσαι είτε μισθωτός ορισμένου ή αορίστου χρόνου είτε ελεύθερος συνεργάτης».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ