Ολοκληρώθηκε η ψηφιοποίηση των πρώτων 10 εκατ. καρτέλων ενσήμων από τον e-ΕΦΚΑ, έτσι ώστε να βελτιωθεί η διαδικασία απονομής των συντάξεων. Επόμενος στόχος να καταστεί εφικτό έως το ερχόμενο καλοκαίρι του 2026, να ψηφιοποιηθεί το σύνολο του ασφαλιστικού αρχείου που απαριθμεί τα 53 εκατ. καρτέλες ενσήμων.
Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες, παρουσία της υπουργού Εργασίας, Νίκης Κεραμέως, δόθηκαν στοιχεία στη δημοσιότητα σχετικά με το εμβληματικό έργο που φέρει τον τίτλο: «Ψηφιοποίηση της ασφαλιστικής ιστορίας του e-ΕΦΚΑ».
Όπως έγινε γνωστό ο Φορέας στη συνολική εικόνα σάρωσης, βρίσκεται πάνω από το 80%. Εάν συνεχιστεί αυτή η διαδικασία, μέσα στο 2026 εκτιμάται ότι θα υπάρξει μεγαλύτερη επιτάχυνση στην έκδοση των συντάξεων. Υπολογίζεται ότι περισσότερο θα ωφεληθούν οι επικουρικές συντάξεις. Συνολικά, από το έργο της ψηφιοποίησης θα έχουν όφελος πάνω από 600.000 ασφαλισμένοι, οι οποίοι θα δημιουργήσουν ψηφιακό φάκελο.
Η χρηματοδότηση του έργου, που ανέρχεται στα 10,5 εκατ. ευρώ, πραγματοποιείται από το ΕΣΠΑ.
Ο Διοικητής του e-ΕΦΚΑ Αλέξανδρος Βαρβέρης δήλωσε:
«Με το εμβληματικό έργο της Ψηφιοποίησης της Ασφαλιστικής Ιστορίας, ο e-ΕΦΚΑ αφήνει οριστικά πίσω του τη γραφειοκρατία του χαρτιού. Μετατρέπουμε εκατομμύρια σελίδες χειρόγραφων αρχείων σε αξιόπιστα ψηφιακά δεδομένα και διαμορφώνουμε ένα σύστημα που λειτουργεί με ταχύτητα, ακρίβεια και απόλυτη διαφάνεια. Η αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης μάς επιτρέπει να κάνουμε ένα πραγματικό άλμα δεκαετιών: καλύτερη εξυπηρέτηση, πιο γρήγορες συντάξεις, ισχυρότερη ασφάλιση. Ο e-ΕΦΚΑ εισέρχεται σε μια νέα εποχή. Γίνεται πιο λειτουργικός, πιο αποτελεσματικός και ουσιαστικά πιο φιλικός προς τον πολίτη».
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άννα Ευθυμίου, ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Κώστας Τσαγκαρόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Εργασιακών Σχέσεων Νίκος Μηλαπίδης και οι Υποδιοικητές του e-ΕΦΚΑ Νικόλαος Χουρδάκης, Γιώργος Παπαδημητρίου και Ιωάννης Δελακουρίδης.

