Ποσά που στο ανώτατο πεδίο θα ανέλθουν στα 3.500 ευρώ ανά περίπτωση, θα λάβουν σήμερα Δευτέρα, 25 Αυγούστου, 47.055 συνταξιούχοι – απόστρατοι, λόγω των αναδρομικών που πρόκειται να καταβάλλει ο e-ΕΦΚΑ.
Δικαιούχοι είναι όσοι λαμβάνουν μέρισμα από τα Μετοχικά Ταμεία Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας και στους οποίους είχαν παρακρατηθεί ποσά κρατήσεων χρονικό διάστημα έως 27 μήνες. Τα ποσά που θα επιστραφούν αφορούν κρατήσεις που επιβλήθηκαν το 2012, επί Μνημονίων και καταργήθηκαν το 2023. Όμως οι επιστροφές ποσών αφορούν μόνο την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2021 έως την 31η Μαρτίου 2023.
Επιπλέον κατά τη διαδικασία εκκαθάρισης προέκυψαν:
* 7.318 περιπτώσεις συνταξιούχων που έχουν ήδη λάβει αναδρομικά στο αναφερόμενο χρονικό διάστημα και χρήζουν επανελέγχου.
* 17.419 περιπτώσεις συνταξιούχων για τις οποίες το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι μηδενικό, οπότε δεν προκύπτει καταβολή αναδρομικών.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με νόμο του 2012 (ν.4093) επιβάλλονταν κρατήσεις στις κύριες συντάξεις των απόστρατων των Ενόπλων Δυνάμεων που μαζί με το μέρισμα από το Μετοχικό Ταμείο, είχαν μηνιαίο εισόδημα άνω των 1.000 ευρώ. Η συγκεκριμένη κράτηση, καταργήθηκε τον Απρίλιο του 2023, για τα στρατιωτικά μερίσματα. Έτσι, από τη συγκεκριμένη ημερομηνία οι συνταξιούχοι απόστρατοι, έλαβαν αυξήσεις στις κύρια σύνταξή τους και τώρα θα λάβουν και τα αναδρομικά της προγενέστερης περιόδου.
Σημειώνεται πως υπολογίζονται σε 43.000 οι συνταξιούχοι που ενδεχομένως να λάβουν αναδρομικά ποσά το φθινόπωρο, λόγω ολοκλήρωσης του επανυπολογισμού των κύριων συντάξεων. Πρόκειται κατά βάση για συνταξιούχους, με περισσότερα από 30 χρόνια προϋπηρεσίας. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο επανυπολογισμός στις συντάξεις, γίνεται με τα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης που θεσμοθέτησε ο ασφαλιστικός «νόμος Βρούτση» (ν.4670/20).

