Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου, 2023
14.2 C
Athens

e-ΕΦΚΑ: Ποιοι είναι οι πρώτοι συνταξιούχοι που «πάνε Ταμείο»

Μόλις 10.800 είναι οι πρώτοι, «τυχεροί» συνταξιούχοι, οι οποίοι πρόκειται να διαπιστώσουν σήμερα, Τρίτη 29 Ιουνίου, αυξήσεις στις συντάξεις τους, λογιστικές ή πραγματικές. Κατά μέσο όρο οι αυξήσεις θα είναι στα επίπεδα των 70 – 80 ευρώ, και θα αφορούν συνταξιούχους του δημοσίου. Οι αυξήσεις αυτές προκύπτουν από τον επανυπολογισμό των συντάξεων με τα νέα, αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης, όπως αυτά οριοθετήθηκαν με το νόμο «Βρούτση» (ν.4670/2020) και εστιάζονται σε όσους έχουν περισσότερα από 30 έτη προϋπηρεσίας. Σε αυτή τη φάση περιορίζονται σε συνταξιούχους που είχαν υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης, μετά την 13η Μαΐου 2016, δηλαδή μετά την τότε έναρξη ισχύος του «νόμου Κατρούγκαλου» (ν.4387/2016), του οποίου οι διατάξεις περί ποσοστών αναπλήρωσης κρίθηκαν αντισυνταγματικές και έπρεπε να διορθωθούν.

Σειρά παίρνει αύριο Τετάρτη 30 Ιουνίου, η εμβόλιμη καταβολή των αναδρομικών για συνταξιούχους που προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα και εμπίπτουν σε ανάλογη διαδικασία επανυπολογισμού της σύνταξής τους. Εντός του επόμενου διμήνου, ο ΕΦΚΑ έχει δεσμευτεί να καταβάλλει τα αναδρομικά στους πιο «παλιούς συνταξιούχους», δηλαδή σε εκείνους που είχαν πάνω από 30 έτη ασφάλισης και είχαν υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης προ της ημερομηνίας – ορόσημο, δηλαδή της 13ης Μαΐου 2016.

Υπενθυμίζεται ότι ο «νόμος Βρούτση» που ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο του 2020, είχε αναδρομική ισχύ, από τον Οκτώβριο του 2019. Αυτό σημαίνει ότι τυχόν αναδρομικά που θα δοθούν, αφορούν 21 μήνες. Όμως  η προσπάθεια που καταβάλλεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Φορέα είναι να δοθούν και οι αυξήσεις σε αυτές τις συντάξεις έως το τέλος Ιουλίου, με τις συντάξεις Αυγούστου ή στην χειρότερη περίπτωση, τον Σεπτέμβριο.  Στις περιπτώσεις αυτές, πρόκειται για αυξήσεις έως 220 ευρώ μηνιαίως, σε συνταξιούχους ΙΚΑ, ΔΕΚΟ και τραπεζών, ενώ έως 100 ευρώ εκτιμάται η αύξηση για τους συνταξιούχους του  πρώην ΟΑΕΕ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ