Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου, 2024
15.1 C
Athens

e-ΕΦΚΑ: Περιορίστηκαν οι καθυστερήσεις για τα έξοδα κηδείας

Τα έξοδα κηδείας, καταβάλλονται πλέον στους δικαιούχους, εντός 15νθημέρου. Σύμφωνα με τη διοίκηση του e-ΕΦΚΑ, διαπιστώνεται σημαντική μείωση στα αιτήματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα κατά τους τελευταίους μήνες. Αιτία είναι η ψηφιοποίηση της διαδικασίας αλλά και η οριστική εκκαθάριση των δεκάδων χιλιάδων εκκρεμών υποθέσεων που είχαν συσσωρευτεί τα προηγούμενα έτη.

 

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Φορέα, προκύπτει ότι κατά το πρώτο τετράμηνο του 2021 υποβλήθηκαν 39.322 αιτήσεις για παροχή εξόδων κηδείας, εκ των οποίων οι 35.420 μέσω της νέας ηλεκτρονικής υπηρεσίας που είναι προσβάσιμη από την ενιαία ψηφιακή πύλη του Δημοσίου Gov.gr και την επίσημη ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr). Κατά το αντίστοιχο τετράμηνο του 2020 οι αιτήσεις ανήλθαν σε 30.080 (15.080 προς το τ. ΙΚΑ και 15.000 προς τα υπόλοιπα τ. Ταμεία) και έγιναν όλες με επίσκεψη στα φυσικά υποκαταστήματα του e-ΕΦΚΑ καθώς δεν είχε τεθεί μέχρι τότε σε λειτουργία η ηλεκτρονική υπηρεσία.

 

Τον φετινό Απρίλιο, εκδόθηκαν 11.213 αποφάσεις, συνολικού ποσού  9,3 εκατ. €, ενώ κατά τον αντίστοιχο μήνα του 2020, τότε που δεν υπήρχε η ηλεκτρονική υπηρεσία, είχαν εκδοθεί μόλις 2.798 αποφάσεις, συνολικού ποσού  2.4 εκατ. €.

 

Παράλληλα, οι υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ ολοκλήρωσαν την εξέταση, εκκαθάριση και πληρωμή 48.200 εκκρεμών αιτημάτων που είχαν συσσωρευτεί κατά τα προηγούμενα έτη. Ειδικά στην περίπτωση του τ. ΟΓΑ τα εκκρεμή αιτήματα το καλοκαίρι του 2019 ανέρχονταν στις 45.000 ενώ σήμερα ανέρχονται σε 740 μόλις!

 

Συνολικά, εκκρεμούν ακόμη 3.400 αιτήματα τα οποία στην πλειονότητά τους παρουσιάζουν δυσκολίες στην διεκπεραίωσή τους (ελλιπή δικαιολογητικά, προβλήματα ασφαλιστικής ικανότητας, αναμονή για διακοπή σύνταξης κλπ). Στόχος είναι να εκκαθαριστούν και αυτές οι περιπτώσεις μέσα στους επόμενους τρεις μήνες.

 

Σημειώνεται ότι η ηλεκτρονική υπηρεσία για τα έξοδα κηδείας αφορά μέχρι στιγμής το σύνολο των συνταξιούχων καθώς και των ασφαλισμένων του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και είναι διαθέσιμη και μέσω των ΚΕΠ. Το επόμενο διάστημα πρόκειται να επεκταθεί και στο σύνολο των ασφαλισμένων των υπολοίπων τ. Ταμείων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ