Σάββατο, 2 Μαρτίου, 2024
17.9 C
Athens

e-ΕΦΚΑ: Λάθη στα ειδοποιητήρια εισφορών για παράλληλη απασχόληση

Λάθη εντοπίζονται σε ειδοποιητήρια για καταβολή ασφαλιστικών εισφορών για περιπτώσεις παράλληλης απασχόλησης. Λίγες μέρες μετά την επίσημη ανάρτησή τους, υπάρχουν καταγγελίες στον ΕΦΚΑ ότι σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν εντοπιστεί λάθη, που πρέπει να διορθωθούν.

Με δεδομένο ότι η εμπρόθεσμη καταβολή της πρώτης δόσης των ασφαλιστικών εισφορών, πρέπει να γίνει έως 31 Αυγούστου 2021, είναι προφανές ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες πρέπει να σπεύσουν, ώστε να αντιμετωπιστεί άμεσα το συγκεκριμένο ζήτημα.

Γι’ αυτό και η λύση που προκρίνεται σε αυτή τη φάση είναι οι εργαζόμενοι, που διαπιστώνουν τυχόν λάθη να επικοινωνούν αρχικά με το τετραψήφιο 1555, που είναι το νέο τηλεφωνικό κέντρο που διαχειρίζεται τα όποια προβλήματα εργασιακού και ασφαλιστικού ενδιαφέροντος, ανακύπτουν. Εάν εκεί δεν αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, τότε θα πρέπει να κλείσουν ραντεβού, με το αρμόδιο τμήμα εσόδων του Φορέα, στο υποκατάστημα της περιοχής τους. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι θα διορθωθούν άμεσα τα όποια λάθη και θα εκδοθούν τα σωστά ειδοποιητήρια, χωρίς περαιτέρω ταλαιπωρία…

Υπενθυμίζεται ότι η ολοκλήρωση της διαδικασίας καταβολής των εισφορών που ανέκυψαν, για χιλιάδες περιπτώσεις παράλληλης απασχόλησης με χρεωστικό υπόλοιπο, θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιανουαρίου του 2022. Πρώτα θα έχουν όμως καταβληθεί εμπρόθεσμα, οι έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις που έχουν ανακύψει, ανά περίπτωση. Στην περίπτωση όμως, που το υπόλοιπο είναι πιστωτικό, τότε αυτό ή θα επιστραφεί στους δικαιούχους, ή θα υπάρξει συμψηφισμός με μελλοντικές καταβολές. Όμως για την διαδικασία της όποιας επιστροφής ποσού, θα πρέπει να δοθούν επιπλέον διευκρινήσεις από τον Φορέα.

Σε εκκρεμότητα οι εισφορές του 2021

Κρίσιμο θεωρείται το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα για να φανεί, αν στον ΕΦΚΑ θα προλάβουν να εκδώσουν και τα ειδοποιητήρια παράλληλης απασχόλησης της φετινής χρονιάς. Τα λάθη που εντοπίζονται, ενδέχεται να καθυστερήσουν και άλλο τη διαδικασία. Ο στόχος ήταν μετά τον Σεπτέμβριο, να αναρτηθούν και τα ειδοποιητήρια του 2021 και να γίνεται, μέχρι τον Ιανουάριο του 2022, παράλληλη εξόφλησή τους. Όσο περνούν οι μέρες όμως και αυξάνονται τα λάθη που έχουν εντοπιστεί στα ειδοποιητήρια του 2020,  τόσο το ενδεχόμενο αυτό απομακρύνεται.

Υπενθυμίζεται ότι σε αυτή τη φάση έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση των εισφορών για περιπτώσεις παράλληλης μισθωτής εργασίας για Ελεύθερους Επαγγελματίες, Αυτοαπασχολούμενους και Αγρότες, μόνο για το 2020. Πρόκειται για όσους είναι μη μισθωτοί και είχαν παράλληλα μισθωτή εργασία είτε για ολόκληρο είτε για ένα μέρος του 2020.

Σημειώνεται όμως ότι από τη συγκεκριμένη διαδικασία καταβολής πρόσθετων ασφαλιστικών εισφορών, έχουν εξαιρεθεί όλες εκείνες οι κατηγορίες μη μισθωτών, που είχαν τη συγκεκριμένη χρονιά, παράλληλη μισθωτή απασχόληση στο Δημόσιο. Πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η υποβολή Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ), από τους φορείς του Δημοσίου για το 2020 και στη συνέχεια να πραγματοποιηθεί, κατά περίπτωση, η αποστολή ειδοποιητηρίων για πρόσθετη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, λόγω παράλληλης απασχόλησης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ