Τετάρτη, 24 Ιουλίου, 2024
31.8 C
Athens

e-ΕΦΚΑ: Ηλεκτρονικά η διακοπή ασφάλισης μελών Νομικών Προσώπων

Ηλεκτρονικά θα πραγματοποιείται στο εξής η διακοπή ασφάλισης, αν πρόκειται για μη μισθωτούς που συμμετέχουν σε Νομικά Πρόσωπα με την ιδιότητα του εταίρου, του διαχειριστή ή του μέλους Διοικητικού Συμβουλίου. Η σχετική πρωτοβουλία ανήκει στον e-ΕΦΚΑ, που κατάφερε να επεκτείνει την υπάρχουσα ηλεκτρονική υπηρεσία που αφορά τη Λήξη Ασφάλισης Μη Μισθωτών.

Έτσι, στο εξής χρήση της εν λόγω ηλεκτρονικής υπηρεσίας θα μπορούν να κάνουν και οι μη μισθωτοί ασφαλισμένοι, Ελεύθεροι Επαγγελματίες και Αυτοαπασχολούμενοι (τ. ΟΑΕΕ και τ. ΤΣΜΕΔΕ),  οι οποίοι συμμετέχουν στα εξής Νομικά Πρόσωπα (ΟΕ,ΕΕ, ΕΠΕ,ΙΚΕ,ΑΕ). Προϋπόθεση να υποβάλλουν οι ίδιοι το αίτημα για να διακοπεί η ασφάλισή τους στον e-ΕΦΚΑ.

 

Συγκεκριμένα, μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας, ο Φορέας ενημερώνεται, μέσω διαλειτουργικότητας, από την ΑΑΔΕ για την παύση των ασφαλιστέων δραστηριοτήτων. Στη συνέχεια με αυτοματοποιημένο τρόπο, διακόπτονται η ασφάλιση και η εισφοροδότηση, στην εφαρμογή «Έσοδα – Ασφάλιση Μη Μισθωτών». Με τον τρόπο αυτό καταργούνται μετακινήσεις από και προς τα τοπικά υποκαταστήματα του e-ΕΦΚΑ, εξοικονομούνται εργατοώρες και όλη η απαιτούμενη πληροφορία μεταφέρεται αυτόματα μεταξύ ΑΑΔΕ και e-ΕΦΚΑ.

 

Για την πρόσβαση στην Υπηρεσία o χρήστης εισέρχεται μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης  gov.gr και ακολουθεί τη διαδρομή: Αρχική-> Εργασία και ασφάλιση-> Ασφάλιση-> Λήξη ασφάλισης μη μισθωτών (e-ΕΦΚΑ). Εναλλακτικά, μπορεί ο ενδιαφερόμενος να εισαχθεί στο διαδικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr)  και να ακολουθήσει τη διαδρομή: Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες για Ελεύθερους Επαγγελματίες/Αυτοαπασχολούμενους->«Λήξη Ασφάλισης Μη Μισθωτών».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ