Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024
26.3 C
Athens

e-ΕΦΚΑ – Εγκύκλιος «ανάσα» για την απονομή χιλιάδων συντάξεων του ΟΓΑ

Εγκύκλιος που διευκολύνει τη συνταξιοδότηση για χιλιάδες αγρότες, πρώην ασφαλισμένους του ΟΓΑ, εκδόθηκε από τον e-ΕΦΚΑ. Με απόφαση της διοίκησης του Φορέα νομιμοποιείται ο χρόνος ασφάλισης που έχει διανυθεί μέχρι το τέλος του 2016. Έτσι, ξεμπλοκάρουν όλες εκείνες οι χιλιάδες αιτήσεις απονομής σύνταξης που είχαν κολλήσει, λόγω αυτής ακριβώς της εκκρεμότητας.

Πρόκειται για περιπτώσεις ασφαλισμένων-αγροτών, οι οποίοι παρά το γεγονός ότι κατέβαλλαν ασφαλιστικές εισφορές επί σειρά ετών, ανέμεναν την ολοκλήρωση του σχετικού ελέγχου από τις αρμόδιες υπηρεσίες ώστε να διαπιστώσουν αν δικαιούνται σύνταξης.

Οι οδηγίες που δόθηκαν από τις αρμόδιες διοικητικές υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ έρχονται σε συνέχεια προηγούμενης τροπολογίας που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή.

Στην σχετική εγκύκλιο τονίζεται ότι για τους ασφαλισμένους του π. ΟΓΑ που έχουν υποβάλλει αίτηση για σύνταξη έως 22.12.2020 και εκκρεμεί ο ασφαλιστικός έλεγχος για χρόνο ασφάλισης έως 31.12.2016, ο  έλεγχος  παρέλκει και ο χρόνος αυτός καθίσταται νομιμοποιημένος. Ο χρόνος ασφάλισης που έχει νομιμοποιηθεί δεν επανεξετάζεται.

Η διάταξη αφορά τους εγγεγραμμένους στα Μητρώα Ασφαλισμένων των Κλάδων Πρόσθετης και Κύριας Ασφάλισης Αγροτών του π. ΟΓΑ εφόσον:

Α. Κατά τον ίδιο χρόνο ασφάλισής τους:

  1. Δεν έχουν ασφαλιστεί ή δεν υπάγονται υποχρεωτικά στην ασφάλιση άλλου φορέα κύριας ασφάλισης.
  2. Έχουν ασφαλιστεί αλλά δεν δικαιούνται σύνταξης από την ασφάλισή τους αυτή.
  3. Δεν συνταξιοδοτούνται από άλλο φορέα κύριας ασφάλισης της Ελλάδος ή του εξωτερικού.

Β. Προκειμένου για υπηκόους τρίτων χωρών, που κατά τον χρόνο της ασφάλισής τους διέμεναν νόμιμα στη Χώρα.

Στο πεδίο εφαρμογής εντάσσονται και εκκρεμείς υποθέσεις ενώπιον του αρμοδίου οργάνου εκδίκασης ενστάσεων και αιτήσεων αντιρρήσεων του άρθρου 40 του π.δ. 78/1998.

Οι  ρυθμίσεις έχουν εφαρμογή από 23.12.2020.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ