Παρασκευή, 12 Ιουλίου, 2024
36.4 C
Athens

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΘΗΝΑ  02/09/2019

ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ  ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ

 Να καταθέσουν ομαδικές  αγωγές  για τα αναδρομικά, καλεί  τους  συνταξιούχους, το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων(ΕΝΔΙΣΥ).

Όπως τονίζει σε σχετική του  ανακοίνωση το ΕΝΔΙΣΥ ,ανεξάρτητα από την επικείμενη απόφαση του ΣτΕ  κατά του νόμου Κατρούγκαλου, η κυβέρνηση είναι  υποχρεωμένη να επιστρέψει χρήματα σε 2 εκατ. συνταξιούχους, γιατί υπάρχει η προηγούμενη απόφαση του ΣτΕ. Με την απόφαση αυτή (Ιούνιος 2015) κρίθηκαν αντισυνταγματικές και θα έπρεπε να μην επιβάλλονται οι μειώσεις των νόμων 4051 και 4093 σε κύριες /και επικουρικές συντάξεις, ενώ και τα δώρα που καταργήθηκαν (με τον ν. 4093) θα πρέπει να επιστραφούν.

Μάλιστα το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση αρνείται έως σήμερα να δώσει στους συνταξιούχους αναδρομικά για τις περικοπές των δικών της νόμων 4093/12 , 4051/12 που η ίδια δημιούργησε το 2012, θεωρώντας τους συνταξιούχους <<παιδιά ενός κατώτατου θεού>>, ΟΤΑΝ:

α)    Οι συνταξιούχοι Δικαστές εισέπραξαν τα αντίστοιχα αναδρομικά ποσά για τους συγκεκριμένους νόμους με απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου άρθρ. 88Σ (Μισθοδικείο) το 2018.

β)     Έχει εκτελεστεί ήδη από τον ΕΦΚΑ πρωτόδικη απόφαση των Διοικητικών Δικαστηρίων που αφορούσε διεκδικήσεις αναδρομικών (των συγκεκριμένων νόμων) η οποία αναφέρεται σε συνταξιούχους της ΔΕΗ.

γ)     Με νομοθετική ρύθμιση επεστράφησαν αναδρομικά σε ένστολους, καθηγητές Πανεπιστημίου και γιατρούς του ΕΣΥ.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΝΔΙΣΥ Νίκος  Χατζόπουλος  είναι δεδομένη η υποχρέωση της κυβέρνησής να συμμορφωθεί με τις υπ’αρίθμ. 2287-2290/2015 αμετάκλητες αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ, που υποχρεώνουν την κυβέρνηση να αναπροσαρμόσει τις συντάξεις στα προ του 2012 επίπεδα.

Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων τονίζει ότι οι δηλώσεις  στελεχών της κυβέρνησης οι οποίες , αναφέρονται σε ταύτιση και συσχετισμό των αξιώσεων των συνταξιούχων για τις μνημονιακές περικοπές των νόμων 4051/12, 4093/12, καθώς και των νόμων 3863/10 και 3865/10 (Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης) που έχουν κριθεί αντισυνταγματικοί από το ΣτΕ και από το Ελεγκτικό Συνέδριο αντίστοιχα, μόνο αδικαιολόγητη σύγχυση δημιουργούν και τίποτα άλλο στους συνταξιούχους. Τα μόνα αναδρομικά που προκύπτουν και σχετίζονται με τον νόμο Κατρούγκαλου (4387/16) είναι τα ποσά που έχουν περικοπεί παρανόμως στις επικουρικές συντάξεις από τον 6ο του 2016 και μετά (Αναπροσαρμογή συντάξεων).

Η επικείμενη απόφαση του ΣτΕ που αναμένεται η έκδοσή της, έχει ως κύρια θέματα να επιλύσει την συνταγματικότητα ή όχι του επανυπολογισμού των συντάξεων κύριων και επικουρικών, την νομιμότητα θεσπίσεως ενός ενιαίου ασφαλιστικού φορέα (ΕΦΚΑ) κλπ.

                Ο ν.4387 (ν. Κατρούγκαλου) έχει εφαρμογή ως προς τον επανυπολογισμό των συντάξεων κύριων από 01/01/2019 και μετά. Γι’ αυτό λοιπόν και τα ενημερωτικά σημειώματα των κύριων συντάξεων περιλαμβάνουν όλες τις περικοπές των συγκεκριμένων νόμων (4093/12, 4051/12 κλπ.) έως τον Δεκέμβριο του 2018 τουλάχιστον (Διεκδικήσιμα αναδρομικά). Εφαρμόστηκε παρανόμως ο ν. Κατρούγκαλου τον Ιούνιο του 2016 στις επικουρικές συντάξεις (Αναπροσαρμογή συντάξεων) όπου προέκυψαν περικοπές και τα ενημερωτικά σημειώματα άλλαξαν. (για σχετικά παραδείγματα ενημερωτικών σημειωμάτων πατήστε στα συνημμένα των επικουρικών όπου δημιουργούνται και οι διεκδικήσιμες διαφορές)

Για τους συνταξιούχους που απεβίωσαν χωρίς να έχουν προσφύγει δικαστικά μέχρι την ημερομηνία του θανάτου τους, οι κληρονόμοι διατηρούν το δικαίωμα διεκδικήσεως των αναδρομικών, μέχρι την ημερομηνία θανάτου του συνταξιούχου. (Και εφόσον δεν έχουν κάνει αποποίηση κληρονομιάς)

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ