Drones για να ελέγχονται πληρέστερα οι συνθήκες υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, είναι το επόμενο «όπλο», που ετοιμάζεται να αξιοποιήσει η Επιθεώρηση Εργασίας. Ήδη, τα πρώτα 10 drones έχουν παραλειφθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες και, σύμφωνα με απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες, τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να ξεκινήσει και η εκπαίδευση τουλάχιστον 20 επιθεωρητών. Στόχος είναι εντός καλοκαιριού να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και να ξεκινήσουν οι έλεγχοι, που σε πρώτη φάση θα επικεντρωθούν σε μεγάλα εργοτάξια (πχ έργα οδοποιίας, κατασκευές).
Η διοίκηση της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας (ΑΑΕΕ) έχει ήδη λάβει σχετική τεχνογνωσία από άλλες χώρες που ακολουθούν ανάλογη διαδικασία ελέγχων. Εάν το εγχείρημα έχει θετική πορεία, τότε στις προθέσεις της ΑΑΕΕ είναι να αγοραστούν τουλάχιστον άλλα 20 drones. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι και το πεδίο της εκπαίδευσης των επιθεωρητών θα επεκταθεί, με σκοπό να αποκτήσουν τη συγκεκριμένη δεξιότητα, άλλοι 40 εξ αυτών. Άλλωστε, έχοντας πέντε Περιφερειακές Διευθύνσεις ανά την Επικράτεια, η Επιθεώρηση Εργασίας, θέλει να δώσει την ευκαιρία, ώστε να υπάρχει η καλύτερη δυνατή επίβλεψη, σε όλα τα μεγάλα εργοτάξια, που έχουν στον χώρο ευθύνης τους.
Ο προβληματισμός των επικεφαλής της ΑΑΕΕ, σχετίζεται κύρια με την ραγδαία αύξηση των εργατικών ατυχημάτων. Έχει εντοπιστεί ότι πολλά εξ αυτών θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, εάν ο έλεγχος για τις συνθήκες υγείας και ασφάλειας στους χώρους απασχόλησης, ήταν πιο αποδοτικός. Στο πεδίο αυτό, η χρήση drones εκτιμάται ότι θα βοηθήσει συνολικά την διαδικασία των ελέγχων. Εξάλλου ο στόχος είναι οι έλεγχοι να ενταθούν και να γίνουν πιο αποδοτικοί και σε καμία περίπτωση να μην περιοριστούν, ειδικά σε κλάδους ή περιοχές όπου έχει εντοπιστεί αύξηση στα εργατικά ατυχήματα.
Σε αυτό το πλαίσιο, προωθείται και η διαδικασία των ελέγχων εξ αποστάσεως, με την επιβολή και σχετικών προστίμων. Ήδη το σύστημα risk analysis της ΑΑΕΕ, που έχει συσταθεί προ 15αετίας, αναβαθμίζεται, έτσι ώστε να γίνει εφικτή η καλύτερη δυνατή διαδικασία ελέγχων με παράλληλη φυσική παρουσία των επιθεωρητών στους χώρους δουλειάς, αλλά και εξ αποστάσεως. Πάνω σε αυτή τη βάση, η στόχευση γίνεται όλο και πιο εξειδικευμένη, με την συνεργασία και άλλων υπηρεσιών, όπως είναι το Πληροφοριακό Σύστημα (ΠΣ) ΕΡΓΑΝΗ. Η αναβάθμισή του σε ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ εκτιμάται ότι θα βοηθήσει ως προς την ποιοτικότερη επιλογή των επιχειρήσεων που θα πρέπει να ελεγχθούν. Κεντρικός στόχος των ελέγχων είναι η αποδοτικότητά τους να υπερβεί κατά πολύ το 25% που ήταν έως τώρα και να φτάσει έως το 70%, σε ένα ιδεατό επίπεδο.