Τρίτη, 25 Ιουνίου, 2024
27.9 C
Athens

[ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ] Ο e-ΕΦΚΑ κρύβεται σε … μεμονωμένη περίπτωση – Άλλο ένα έγγραφο που αποδεικνύει τα λάθη στον επανυπολογισμό!

Αθήνα – 3/2/2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο e-ΕΦΚΑ κρύβεται σε … μεμονωμένη περίπτωση – Άλλο ένα έγγραφο που αποδεικνύει τα λάθη στον επανυπολογισμό!

Λάθος ή σκοπιμότητα της κυβέρνησης ο επανυπολογισμός του 2019 σε 600.000 χιλιάδες συνταξιούχους;

Με ενδιαφέρον παρακολουθήσαμε τις διαρροές από την πλευρά της διοίκησης του e-ΕΦΚΑ, σχετικά με τις αποκαλύψεις του ΕΝΔΙΣΥ για τα λάθη στους επανυπολογισμούς των συντάξεων (πρώτος επανυπολογισμός του ν.4387/2016, δεύτερος επανυπολογισμός του ν.46702020). Με συμπάθεια, διαπιστώνουμε ότι οι διοικούντες του Φορέα, προσπαθούν να… εξωραΐσουν την πραγματικότητα. Κάνουν λόγο για «μεμονωμένη» περίπτωση, αναφορικά με το επίσημο δικό τους έγγραφο, σχετικά με το λάθος που είχε γίνει στον επανυπολογισμό. Σημασία στη λεπτομέρεια: «Μεμονωμένη» περίπτωση, που προκύπτει από δικό τους έγγραφο! Δηλαδή, παραδέχτηκαν οι ίδιοι το λάθος τους και τώρα τολμούν και διαρρέουν ότι πρόκειται για… μεμονωμένη περίπτωση…Το ΕΝΔΙΣΥ απέδειξε με τον συγκεκριμένο τρόπο ότι ο επανυπολογισμός του 2019 με ενδεικτικές περιπτώσεις συνταξιούχων ήταν λάθος

Θα περιμέναμε από τη διοίκηση του e-ΕΦΚΑ, που απευθύνεται σε 2,5 εκατ. συνταξιούχους, να διέθετε περισσότερη ειλικρίνεια. Περισσότερη αυτογνωσία. Και τελικά περισσότερη διάθεση για να επιλύσει το τόσο σοβαρό θέμα που έχει προκύψει! Επειδή όμως λείπουν αυτές οι αρετές από τους σημερινούς διοικούντες του μεγαλύτερου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης στη χώρα, το Δίκτυο δημοσιεύει άλλο ένα επίσημο έγγραφο του e-ΕΦΚΑ, που αναφέρεται σε δύο άλλα «μεμονωμένα» λάθη! Σημασία (πάλι) στη λεπτομέρεια: Δημοσιεύουμε το δεύτερο δικό τους έγγραφο!

Το πρώτο λάθος αφορά μη υπολογισμό βαρέων και υπερβαρέων ενσήμων. Το δεύτερο αναφέρεται στον μη υπολογισμό της προσαύξησης, μιας και το ασφάλιστρο ήταν 32% και όχι 20%, που χρησιμοποιήθηκε οριζόντια για την α’ φάση του επανυπολογισμού. Για να δούμε τώρα, πόσο «μεμονωμένες» θα χαρακτηρίσει η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ, αυτές τις άλλες δύο κραυγαλέες περιπτώσεις λαθών…

Είναι τουλάχιστον υποκριτικό να θεωρούν ότι τέτοια λάθη αποτελούν μεμονωμένες περιπτώσεις και δεν αφορούν το σύνολο των συνταξιούχων που βρίσκονται στην ίδια κατηγορία. Το ΕΝΔΙΣΥ σθεναρά υποστηρίζει ότι ανέρχονται περίπου στις 600.000 οι συνταξιούχοι, των οποίων έχει γίνει επανυπολογισμός της σύνταξής τους με λάθος τρόπο – μη εφαρμογή νόμου. Επαναλαμβάνουμε ποιους αφορά το συγκεκριμένο πρόβλημα:

  • Όλους εκείνους που κατέβαλλαν στη διάρκεια του εργασιακού τους βίου, ασφάλιστρο μεγαλύτερο του 20% (πχ 32% έως 43,30%..).
  • Όσους κατέβαλλαν εισφορές για βαρέα και υπερβαρέα ένσημα.
  • Όσους υπάγονταν στο καθεστώς της παράλληλης ασφάλισης πριν τον 13/5/2016 και δεν έχει προσμετρηθεί ο παράλληλος χρόνος στη σύνταξή τους.
  • Όσες συντάξεις χηρείας καταβλήθηκαν, ενώ υπάγονταν στις ανωτέρω περιπτώσεις και δεν έγινε σωστά ο επανυπολογισμός (πρώτα στις συντάξεις των θανόντων και μετά στην μεταβίβαση).

Τονίζουμε ότι αναφερόμαστε σε παλαιούς συνταξιούχους πριν τις 13/5/2016.

Καλούμε τη διοίκηση του Φορέα, να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με την δέουσα σοβαρότητα.

Το ΕΝΔΙΣΥ δεν επιθυμεί την άοκνη αντιπαράθεση, μοναδικό μέλημά του είναι η προστασία του εισοδήματος των συνταξιούχων είτε είναι μέλη του είτε όχι, όπως αναφέρεται και στο καταστατικό του.

Θα συνιστούσαμε στη διοίκηση του e-ΕΦΚΑ να μην μας προκαλεί με άτυπη ενημέρωση (αστείες διαρροές).

Με τον τρόπο αυτό φαίνεται η ανικανότητά της να επιλύσει το θέμα. Ανακοινώσαμε και στο προηγούμενο Δελτίο Τύπου ότι: διαθέτουμε ειδικό πρόγραμμα εφαρμογής των νόμων Κατρούγκαλου και Βρούτση, με αποτέλεσμα να βγάζουμε τις διαφορές και αυτό γιατί παίρνουμε και υπολογίζουμε τον κάθε φάκελο ξεχωριστά. Η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και όχι <<μεμονωμένη>>. Περιμένουμε την επίσημη απάντησή σας έως την Δευτέρα, στα εξής ερωτήματα:

Α)Πως πραγματοποιήθηκε ο επανυπολογισμός κύριε Δουφεξή, κύριε διοικητά του e-ΕΦΚΑ τον 9/2019 και στην συνέχεια τον 11/2021 στις συγκεκριμένες κατηγορίες ;

Β) Ανά κατηγορία των προαναφερόμενων περιπτώσεων πόσοι είναι στον αριθμό τους ;

Το έγγραφο που επισυνάπτεται αφορά τις δύο προαναφερόμενες περιπτώσεις: [εδώ το έγγραφο]

1) Με την διαφορά στα ΚΒΑΕ η αύξηση φτάνει 217,65€ τον μήνα. Η ανταποδοτική σύνταξη με τον νόμο Κατρούγκαλου θα έπρεπε να είναι 1222,59€ και 1386,36€ στον νόμο Βρούτση, ενώ ο ΕΦΚΑ έχει λανθασμένα υπολογίσει 1168,71€.

2) Με την διαφορά στο ασφάλιστρο για ΝΠΔΔ η αύξηση φτάνει τα 839,27€ τον μήνα. Η ανταποδοτική σύνταξη με τον νόμο Κατρούγκαλου θα έπρεπε να είναι 1597,13€ και 1717,70€ στον νόμο Βρούτση, ενώ ο ΕΦΚΑ έχει λανθασμένα υπολογίσει 878,43€.

Περιμένουμε τις απαντήσεις σας.

 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος                                           Η Γ. Γραμματέας

Ν. Χατζόπουλος                                         Π. Μουρίκη

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ