Ξεκίνησε η εφαρμογή των μέτρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση για την προστασία των εργαζομένων σε επιχειρήσεις στις πυρόπληκτες περιοχές της Εύβοιας. Δημοσιεύτηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), με την οποία ρυθμίζονται τα ζητήματα της αναστολής των συμβάσεων εργασίας, άρα και της καταβολής της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.
Οι παρεμβάσεις αφορούν εργαζόμενους από επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, ανεξαρτήτως κλάδου αλλά και χωρίς να έχουν υποστεί απαραίτητα υλικές ζημιές από τις πυρκαγιές. Προϋπόθεση όμως είναι οι επιχειρήσεις αυτές να ανήκουν στα διοικητικά όρια των Δήμων Ιστιαίας-Αιδηψού και Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας.
Στην ΚΥΑ περιγράφονται αναλυτικά όλα τα στάδια υποβολής αίτησης για υπαγωγή στο μέτρο της αναστολής σύμβασης, όπως επίσης και η διαδικασία για τη χορήγηση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού (534 ευρώ το μήνα).
Αναστολές συμβάσεων
Αφορούν προσλήψεις που έγιναν έως τις 2 Αυγούστου του τρέχοντος έτους. Υπό καθεστώς αναστολής σύμβασης μπορούν να τίθενται όλοι οι εργαζόμενοι μιας επιχείρησης ή μέρος αυτών, για χρονικό διάστημα έως τρεις μήνες. Για να γίνει χρήση του μέτρου πρέπει οι επιχειρήσεις να υποβάλλουν σχετική δήλωση στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.
Διατήρηση θέσεων εργασίας
Οι επιχειρήσεις που θα κάνουν χρήση της αναστολής συμβάσεων, υποχρεώνονται να μην πραγματοποιήσουν μειώσεις προσωπικού το αντίστοιχο χρονικό διάστημα. Εξαιρούνται όσοι εργαζόμενοι αποχωρήσουν οικειοθελώς και όσοι συνταξιοδοτηθούν. Επισημαίνεται στην ΚΥΑ ότι μπορούν να τεθούν σε αναστολή και οι συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου. Μόλις ολοκληρωθεί το διάστημα της αναστολής, οι συμβάσεις αυτές συνεχίζονται για όλο τον υπόλοιπο χρόνο που υπολείπεται ως τη λήξη τους. Στην ΚΥΑ επίσης γίνεται ειδική αναφορά στο πρόγραμμα των 100.000 επιδοτούμενων θέσεων εργασίας. Όσες επιχειρήσεις έχουν κάνει χρήση του συγκεκριμένου προγράμματος, μπορούν και από εκεί να θέσουν συμβάσεις σε αναστολή. Επίσης, οι επιχειρήσεις μπορούν να χρησιμοποιήσουν το μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», μόνο όμως για συμβάσεις που δεν βρίσκονται σε αναστολή.
Αποζημίωση ειδικού σκοπού
Η ΚΥΑ ξεκαθαρίζει ότι όσοι εργαζόμενοι τεθούν σε αναστολή σύμβασης, γίνονται δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ύψους 534 ευρώ για 30 ημέρες. Για εργαζόμενους όμως που λύθηκε η σύμβασή τους, μέχρι 13 Αυγούστου, η αποζημίωση ισχύει από την ημερομηνία λύσης της εργασιακής σχέσης και μετά. Επίσης η αποζημίωση ειδικού σκοπού δεν ισχύει για εργαζόμενους που έχουν σχέση εργασίας με άλλον εργοδότη ή λαμβάνουν επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η αποζημίωση είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων. Επίσης, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα.
Διαδικασία λήψης αποζημίωσης ειδικού σκοπού
Οι επιχειρήσεις πρέπει κάθε μήνα να υποβάλλουν σχετική δήλωση στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ. Την ίδια δήλωση θα την κοινοποιούν και στους εργαζόμενους. Εν συνεχεία, οι τελευταίοι θα πρέπει να υποβάλλουν αντίστοιχη υπεύθυνη δήλωση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ειδικού μηχανισμού στήριξης των εργαζομένων (supportemployees.services. gov.gr) του Υπουργείου Εργασίας. Η εν λόγω διαδικασία δεν ισχύει για εργαζόμενους που είχαν τεθεί και στο παρελθόν σε αναστολή σύμβασης, εκτός εάν θέλουν να τροποποιήσουν το ΙΒΑΝ του τραπεζικού τους λογαριασμού.
Ειδικά για όσους εργαζόμενους έχει λυθεί η σύμβαση εργασίας έως τις 13 Αυγούστου, θα πρέπει υποχρεωτικά να υποβάλλουν σχετική ηλεκτρονική αίτηση στην πλατφόρμα του ειδικού μηχανισμού στήριξης των εργαζομένων (supportemployees.services.gov.gr) του Υπουργείου Εργασίας, χωρίς να απαιτείται υπεύθυνη δήλωση εργοδότη.
Καταβολή αποζημίωσης ειδικού σκοπού
Η πίστωση του ποσού που δικαιούται κάθε εργαζόμενος γίνεται εφάπαξ, στον τραπεζικό λογαριασμό του. Το υπουργείο Εργασίας αναλαμβάνει την ευθύνη της σύνταξης συγκεντρωτικής κατάστασης δικαιούχων εργαζομένων, καθώς και του συνολικού ποσού που θα εκταμιεύεται κάθε μήνα. Στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι έχουν υποβληθεί ψευδείς δηλώσεις, τότε τα ποσά που θα έχουν χορηγηθεί, αναζητούνται στους δικαιούχους ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.