Τετάρτη, 29 Μαΐου, 2024
26.1 C
Athens

Alco: 8 στους 10 εργαζόμενοι θεωρούν ότι ο κατώτατος μισθός δεν παρέχει αξιοπρεπή διαβίωση

Ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα απέχει πολύ από το να προσφέρει αξιοπρεπή διαβίωση για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους. Αυτό πιστεύει το 83% όσων απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα και ρωτήθηκαν σχετικά. Τα 650 ευρώ μικτά που βρίσκονται οι κατώτατες αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα, αποτέλεσαν αντικείμενο ειδικής θεματικής έρευνας, που πραγματοποίησε η ΓΣΕΕ, σε συνεργασία με την Alco. Η έρευνα επικεντρώθηκε σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα και τα ευρήματά της εντυπωσιάζουν.

Πιο συγκεκριμένα, οι δείκτες κλίματος για την εξέλιξη των αμοιβών, την ασφάλεια της θέσης εργασίας και του χρόνου απασχόλησης, φέρνουν στο προσκήνιο τα εξής:

*Το 82% των εργαζομένων διαφωνεί με την πρόταση που διατυπώνεται στα πλαίσια της διαβούλευσης, να παραμείνει στάσιμος ο κατώτατος μισθός για ακόμα ένα έτος.

*Το 61% των εργαζομένων συμφωνεί με την πρόταση της ΓΣΕΕ, να επανέλθει άμεσα το ύψος του κατώτατου μισθού στα 751 euro. Επιπλέον, το 28% προτείνει να είναι μεγαλύτερος.

*Το 59% των εργαζομένων πιστεύει ότι η διαμόρφωση του κατώτατου μισθού θα πρέπει να διαμορφώνεται από τους κοινωνικούς εταίρους κατόπιν συλλογικής διαπραγμάτευσης, στο πλαίσιο της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Παράλληλα, το 25% θεωρεί ότι ο κατώτερος μισθός θα πρέπει να διαμορφώνεται με απόφαση της κυβέρνησης και το 16% δηλώνει ότι δεν γνωρίζει.

Στην Ελλάδα, οι κατώτατες αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα, έχουν καθηλωθεί από τις αρχές του 2019. Αντιστοιχούν δε, μόλις στο 48% του διάμεσου μισθού στοιχείο που τις τοποθετεί κάτω από τα επίπεδα αυτού που θεωρείται ως όριο της απόλυτης φτώχιας.

Τα υπόλοιπα ευρήματα της έρευνας καταγράφουν ανάλογες απόψεις με εκείνες που είχαν καταγραφεί τον Απρίλιο του 2021 στην προηγούμενη σχετική έρευνα. Συγκεκριμένα:

  • Το 50% των ερωτηθέντων εκφράζει απαισιοδοξία για την πορεία της χώρας στους μήνες που έρχονται και το 43% εκφράζει αισιοδοξία.
  • Το 28% των εργαζομένων δηλώνουν απαισιόδοξοι για τη διατήρηση της θέσης εργασίας τους και το 57% δηλώνουν αντίστοιχα αισιόδοξοι.
  • Το 49% εκφράζουν απαισιοδοξία για την εξέλιξη των αμοιβών τους και το 37% αισιοδοξία.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ