Παρά το γεγονός ότι η χώρα «χτυπιέται» από το νέο – και πιο σφοδρό – κύμα της πανδημίας, μόλις το 18% των εργαζομένων, δουλεύει με όρους τηλεργασίας. Τούτο προκύπτει από έρευνα της Adecco, που φαίνεται ότι όσο πιο μικρές είναι οι επιχειρήσεις, τόσο πιο περιορισμένη είναι η τηλεργασία. Την ίδια στιγμή, σε άλλη έρευνα της Randstad, το 62% των Ελλήνων εργαζομένων δηλώνει ότι βρίσκεται σε αναζήτηση νέας επαγγελματικής στέγης.
Πιο συγκεκριμένα στην εξαμηνιαία έρευνα Workmonitor της Randstad, το 62% ψάχνει για δουλειά, επειδή αισθάνεται ότι δεν ανταμείβεται δίκαια ή επαρκώς για τις τρέχουσες δεξιότητές του. Το 59% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα αισθάνεται την ανάγκη να πραγματοποιήσει αλλαγές στην ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής από τότε που ξεκίνησε η πανδημία. Ο αντίστοιχος παγκόσμιος μ.ο. είναι 49%. Επίσης, το 78% στην Ελλάδα έναντι 76% παγκοσμίως δήλωσε ότι θέλει μεγαλύτερη ευελιξία στην εργασία και την καριέρα του, με βάση την εμπειρία που αποκτήθηκε από την πανδημία.
Σε ό,τι αφορά την έρευνα της Adecco, παρατηρείται μια σημαντική αύξηση των ερωτώμενων που απάντησαν ότι εργάζονται (πλήρως ή μερικώς). Έφτασαν το 58% το 2021 έναντι 47% το 2020. Η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρείται στην εργασία πλήρους απασχόλησης, από 41% το 2020 σε 49% το 2021. Σημαντικά μειωμένο είναι το ποσοστό εκείνων που βρίσκονται εκτός εργασίας, μιας και στη φετινή έρευνα το 35% απάντησε πως δεν εργάζεται, εννέα μονάδες λιγότερο, συγκριτικά με το 44% στην έρευνα του 2020.
Η ίδια έρευνα όμως δείχνει ότι το μοντέλο της τηλεργασίας δεν έχει την απήχηση που θα μπορούσε. Ακριβέστερα, το 66% των απασχολούμενων, δηλώνει πως εργάζεται πια και πάλι πλήρως από τις εγκαταστάσεις της εταιρείας, ενώ σε τηλεργασία βρίσκεται ακόμη μόνο το 18%.