Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου, 2024
15.8 C
Athens

Adecco: Προκλήσεις για την αγορά εργασίας – Από το υβριδικό μοντέλο στην έλλειψη δεξιοτήτων

Από την πανδημία και την αλματώδη αύξηση της τηλεργασίας, μέχρι τη Μεγάλη Παραίτηση, την εξάπλωση της Τεχνητής Νοημοσύνης και την ανάγκη βελτίωσης των δεξιοτήτων των εργαζομένων.

Αυτές είναι οι μεγάλες παρεμβάσεις που συντελέστηκαν στην αγορά εργασίας από το 2020 έως και τις μέρες μας, είτε ως αποτέλεσμα μιας πρακτικής ανάγκης που προέκυψε ελέω υγειονομικής κρίσης είτε λόγω ραγδαίας τεχνολογικής ανάπτυξης. Η Adecco οριοθετεί αυτές τις παρεμβάσεις και, μέσω από 82.800 συνεντεύξεις σε 25 χώρες, μεταξύ αυτών και στην Ελλάδα, καταγράφει τις προοπτικές που ανοίγονται για τους εργαζόμενους, στο νέο εργασιακό περιβάλλον. Διαπιστώνεται ότι η ευελιξία και η προσαρμοστικότητα αποτελούν ενέργειες που αφορούν τόσο τους εργαζόμενους όσο και τις επιχειρήσεις, την ώρα που αποτελεί «κοινό τόπο» η ανάπτυξη δεξιοτήτων, για να καταστεί εφικτή η ικανοποιητική ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών. Πιο αναλυτικά, οι μεγάλες αλλαγές που συντελέστηκαν από το 2020 και μετά, στην αγορά εργασίας, έχουν ως εξής:

Πανδημία – Τηλεργασία

Σύμφωνα με την Adecco, η αφετηρία των αλλαγών ορίζεται το 2020, έτος που καθορίστηκε εν πολλοίς από την πανδημία. Η ευέλικτη εργασία και ειδικά η τηλεργασία, αποτέλεσαν τη βασική τάση. Το 75% των εργαζομένων πίστευε ότι θα ωφελήσει τους ίδιους και το 73%  εκτιμούσε ότι θα ωφελήσει τις επιχειρήσεις. Ίδια αντίληψη είχε και η συντριπτική πλειονότητα των εκτελεστικών διευθυντών.

Η πρόκληση της εξ αποστάσεως και της υβριδικής εργασίας, είχαν ως αποτέλεσμα οι μισοί από τους εργαζόμενους να φοβούνται πως με τον τρόπο αυτό θα μπουν εμπόδια στην ομαδική συνεργασία, ενώ το 63% θεωρούσε σημαντικό να μπορούν να συναντήσουν συναδέλφους πρόσωπο με πρόσωπο.

Ως αποτέλεσμα αυτής της τάσης, καταγράφηκε σε παγκόσμιο επίπεδο, το 75% των εργαζομένων να πιστεύει πως ένας συνδυασμός εργασίας στο γραφείο και εξ αποστάσεως ήταν το καλύτερο μοντέλο.

Το πρόβλημα που ανέκυψε αφορούσε κυρίως τα διευθυντικά στελέχη, που έπρεπε να βρουν νέους τρόπους αξιολόγησης της παραγωγικότητας πέρα ​​από τις συνολικές ώρες εργασίας.

Το πρόβλημα της πανδημίας παρέμεινε και το 2021, με συνέπεια οι εργαζόμενοι να καταγράφουν μεγάλες σωματικές και ψυχικές πιέσεις και έτσι οι τέσσερις στους δέκα διαπίστωναν εξουθένωση και απομόνωση. Πάντως, το υβριδικό μοντέλο διατηρήθηκε και πλέον το 80% των ερωτηθέντων εκφραζόταν θετικά ως προς αυτό. Ξεκίνησε όμως και η συζήτηση για ενδεχόμενη μικρότερη εβδομάδα εργασίας, συνδυαστικά με μια συνολική επαναξιολόγηση της επαγγελματικής πορείας. Έτσι, το 52% των ερωτηθέντων, δήλωνε δυσαρεστημένο από την εξέλιξη της σταδιοδρομίας του στην εταιρία που εργαζόταν τότε

Μεγάλη Παραίτηση

Επόμενη εργασιακή πρόκληση, κατά την Adecco, προέκυψε το 2022 με τη Μεγάλη Παραίτηση. Περισσότεροι από ένας στους τέσσερις (27%), δήλωναν πως σχεδίαζαν να παραιτηθούν από την εργασία τους, εντός των επόμενων 12 μηνών, χωρίς να υπολογίζουν τυχόν γεωπολιτική ή οικονομική αβεβαιότητα. Το ζήτημα των χαμηλών μισθών,  επανήλθε στο προσκήνιο, ως βασική αιτία αλλαγής εργασίας. Οι εταιρίες που πρόσφεραν ευέλικτα ωράρια και αναβάθμιση δεξιοτήτων, κέρδισαν τα μεγαλύτερα ταλέντα από το διαθέσιμο εργατικό δυναμικό.

Τεχνητή Νοημοσύνη και δεξιότητες

Το 2023 συνοδεύτηκε από αλματώδη άνοδο της Τεχνητής Νοημοσύνης,  δημιουργώντας νέα εργασιακά δεδομένα. Οι εργαζόμενοι, σε ένα συντριπτικό ποσοστό (63%) εκτίμησαν πως η AI θα έχει  θετικό αντίκτυπο στην εργασία. Η χρήση της τεχνολογίας, ίσως και για αντικατάσταση δεξιοτήτων στους χώρους απασχόλησης, εξετάστηκαν από διευθυντικά στελέχη. Η διαχείριση χρόνου και ο στρατηγικός σχεδιασμός, συνεχίζουν να αποτελούν πεδία συζητήσεων σε κορυφαίο επίπεδο, διαπιστώνει η Adecco. Το ίδιο συμβαίνει και με δεξιότητες,  όπως είναι η ηγεσία, η ενσυναίσθηση και η συναισθηματική νοημοσύνη, που αναμένεται να συνεχίσουν να είναι περιζήτητες στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Η φετινή χρονιά που βαίνει προς ολοκλήρωση, είναι κατά την Adecco, κρίσιμη για να διαπιστωθεί  εάν οι εργοδότες καταφέρνουν να ανταποκριθούν στο πρόβλημα της έλλειψης δεξιοτήτων, που ουσιαστικά αποτελεί την επόμενη μεγάλη πρόκληση στην αγορά εργασίας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ