Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024
13 C
Athens

1η Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS – Τι δείχνουν τα στοιχεία για την Ελλάδα

Από το 1988, έχει καθιερωθεί η 1η Δεκεμβρίου, ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του ιού του AIDS. Τότε βέβαια, ο συγκεκριμένος ιός ήταν πολύ πιο φονικός, από ό,τι σήμερα. Όμως, στις μέρες της πανδημίας, ένας τέτοιος ιός έχει αποκτήσει ξεχωριστή σημασία.

Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι σε παγκόσμιο επίπεδο, από το 1981 όταν διαγνώστηκε η συγκεκριμένη νόσος, μέχρι το 2018, όταν έγινε η τελευταία καταγραφή, έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 32 εκατ. άνθρωποι, ενώ άλλα 75 εκατ. έχουν νοσήσει!

Ο συγκεκριμένος ιός (HIV) «χτυπάει» στο ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου. Έτσι, ο ασθενής γίνεται ευάλωτος σε μια σειρά από λοιμώξεις.

Μεγαλύτερο κίνδυνο να κολλήσουν AIDS διατρέχουν οι άνδρες που έχουν σεξουαλική επαφή με άνδρες, οι χρήστες ενδοφλέβιων εξαρτησιογόνων ουσιών, τα άτομα σε φυλακές και άλλα κλειστά περιβάλλοντα, οι διεμφυλικοί και οι εργαζόμενοι στην πορνεία και οι πελάτες τους.

Θεραπεία για τις λοιμώξεις από τον HIV, δεν υπάρχει. Μια σειρά από φάρμακα όμως χορηγούνται στους ασθενείς με πολύ καλά αποτελέσματα. Έτσι οι ασθενείς μπορούν να έχουν μια παραγωγική ζωή.

Εξαιτίας της καλύτερης ενημέρωσης, από το 2000 έως το 2017, μειώθηκαν κατά 38% οι νέες λοιμώξεις.

Στην Ελλάδα η καταγραφή δείχνει ότι μέχρι το τέλος Οκτωβρίου καταγράφηκαν 18.574 περιστατικά. Από αυτά, η συντριπτική πλειονότητα, δηλαδή το 82,61% ήταν άνδρες. Έχουν χάσει τη ζωή τους 3.078 ασθενείς.

Στο δεκάμηνο του τρέχοντος έτους διαγνώστηκαν άλλα 471 περιστατικά, από τα οποία τα 367 ήταν άνδρες (77,92%). Ο αριθμός των νέων διαγνώσεων είναι ο χαμηλότερος της τελευταίας δεκαετίας.

Τα περισσότερα άτομα που νόσησαν, μολύνθηκαν μέσω της σεξουαλικής επαφής χωρίς προφυλακτικό, κυρίως μεταξύ ανδρών.

Πάντως, η εμφάνιση του κορονοϊού, ενδέχεται να περιόρισε τους ελέγχους για AIDS, άρα το φετινό «δείγμα» να είναι αλλοιωμένο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ