Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
13.1 C
Athens

«Ώρα των Συνταξιούχων»: Το «πείραμα» των επικουρικών συντάξεων και τα λάθη στον επανυπολογισμό

Για το «φλέγον» θέμα της μεταρρύθμισης στις επικουρικές συντάξεις, αναφέρθηκε η εκπομπή «Η Ώρα των Συνταξιούχων».

Μετά από την ακύρωση της εκπομπής την περασμένη εβδομάδα, λόγω κακοκαιρίας, ο Νίκος Χατζόπουλος και ο Βασίλης Αγγελόπουλος επανήλθαν, φέρνοντας στο προσκήνιο τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν από μια μεταρρύθμιση που, ειδικοί στην Κοινωνική Ασφάλιση, χαρακτηρίζουν «πείραμα».

Ταυτόχρονα, δόθηκαν στη δημοσιότητα παραδείγματα για το, επίσης σημαντικό θέμα, του επανυπολογισμού των συντάξεων. Μια διαδικασία που καθυστερεί σημαντικά και ταλαιπωρεί περίπου 600.000 συνταξιούχους.

Από τα παραδείγματα φάνηκε ολοκάθαρα ότι υπάρχουν περιπτώσεις που οι οφειλές κυμαίνονται πέριξ των 100 ευρώ το μήνα. Μάλιστα, οι συνολικές οφειλές που πρέπει να καταβληθούν ως
αναδρομικά τώρα πια, υπερβαίνουν τα 5.000 ευρώ σε αρκετές των περιπτώσεων. Η εκπομπή δεν μπορούσε να μην σχολιάσει την υπερψήφιση της τροπολογίας, με την οποία μπήκε στη ζωή των συνταξιούχων και η προκαταβολή της σύνταξης.

Ένα μέτρο που θα προσφέρει στο μέλλον ένα ποσό έως 384 ευρώ το μήνα για τους συνταξιούχους που βρίσκονται σε αναμονή. Δεν λύνει όμως το μεγάλο πρόβλημα της επιτάχυνσης της διαδικασίας απονομής των συντάξεων. Αντίθετα, είναι πιθανό να το επιβραδύνει περισσότερο, αφού στο εξής οι αρμόδιες υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ θα αναγκάζονται να αποδίδουν, ανά περίπτωση, προκαταβολή, προσωρινή ή οριστική σύνταξη…

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ