Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
19.7 C
Athens

«Ώρα Βουλής» για τα αναδρομικά των συνταξιούχων– Όλο το χρονοδιάγραμμα

Θέμα ημερών, αν όχι… ωρών, είναι για να καταθέσει το υπουργείο Εργασίας στη Βουλή, τη διάταξη που θα αποσαφηνίζει τον ακριβή χρόνο που θα καταβληθούν τα αναδρομικά, σε περίπου 1 εκατ. συνταξιούχους. Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, η διαδικασία πρόκειται να πραγματοποιηθεί το β’ 15νθήμερο του Οκτωβρίου κατά το οποίο οι «τυχεροί» θα μοιραστούν ένα ποσό περίπου 1,4 δισ. ευρώ, εφάπαξ. Υπάρχουν βέβαια και οι «άτυχοι» που είναι τα 2/3 των συνταξιούχων, οι οποίοι δεν θα λάβουν ούτε ευρώ, λόγω της κυβερνητικής ερμηνείας στην πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ. Όμως εκείνοι θα έχουν για λίγο ακόμα (έως το τέλος του έτους ή μέχρι την έκδοση της «επίμαχης» υπουργικής απόφασης) το δικαίωμα να καταθέσουν αγωγές για να διεκδικήσουν να καρπωθούν τις «μνημονιακές» περικοπές σε δώρα και σε επικούρηση. Όσοι πάντως λάβουν τα ποσά που οφείλονται από τις μειώσεις στις κύριες συντάξεις, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα υποστούν κρατήσεις 6% για την εισφορά ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Μάλλον όμως θα γλιτώσουν τη φορολόγηση για το 2020…

Πιθανότατα τον ίδιο μήνα, τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τον προγραμματισμό των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Εργασίας, να καταβληθούν και τα αναδρομικά που προέκυψαν σε όσους λάμβαναν προσωρινή σύνταξη από την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου (Μάιος 2016) και μετά. Υπενθυμίζεται ότι με πρόσφατη νομοθετική παρέμβαση, οι προσωρινές συντάξεις για όσους προέρχονται από τα ταμεία μισθωτών, αυξάνονται στο 80% του μέσου μισθού τους, από το 50% που ήταν. Επίσης, για όσους προέρχονται από ταμεία ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών, η προσωρινή ανέρχεται το 70% του μέσου μηνιαίου εισοδήματός τους κατά το τελευταίο 12μηνο του εργασιακού τους βίου. Αντίστοιχη αύξηση στο 70% θα γίνει και για όσους είναι δικαιούχοι σύνταξης θανάτου,  αλλά λαμβάνουν ακόμα προσωρινή.

Εάν τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί στο υπουργείο Εργασίας, τότε τον Νοέμβριο αναμένεται να καταβληθούν οι αυξήσεις των συνταξιούχων που συνεχίζουν να εργάζονται. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις θα ανέλθουν στο 75% και θα δοθούν και αναδρομικά για εννιά μήνες.

Έως το τέλος του έτους, προγραμματίζεται να χορηγηθούν και τα αναδρομικά που προκύπτουν από τους νέους, βελτιωμένους συντελεστές αναπλήρωσης. Στην περίπτωση αυτή θα δοθούν αναδρομικά 14 μηνών για περιπτώσεις συνταξιούχων με περισσότερα από 30 έτη προϋπηρεσίας. Η διαδικασία όμως σε πολλές περιπτώσεις θα είναι μόνο… λογιστική, μιας και η όποια αύξηση υπάρξει, θα απορροφηθεί από την προσωπική διαφορά που έχει θεσπιστεί. Εκτιμάται ότι θα προκύψουν μικρές πραγματικές αυξήσεις σε περίπου 50.000 «παλαιούς» συνταξιούχους, οι οποίοι ήδη έχουν θετική προσωπική διαφορά. Στις περιπτώσεις αυτές όμως, οι αυξήσεις θα γίνουν σε πέντε ετήσιες δόσεις… Άλλοι 100.000 συνταξιούχοι με αρνητική προσωπική διαφορά θα διαπιστώσουν ανάλογες μικρές αυξήσεις (έως 50 ευρώ). Υπάρχουν όμως και περίπου 40.000 «νέοι» συνταξιούχοι, δηλαδή συνταξιοδοτήθηκαν μετά την έναρξη ισχύος το «νόμου Κατρούγκαλου» οι οποίοι θα λάβουν αυξήσεις κατά 50 ευρώ μεσοσταθμικά, όπως και αναδρομικά ενός έτους.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ