Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
23.1 C
Athens

Όπου «φύγει-φύγει» οι δημόσιοι υπάλληλοι! Μαζική έξοδος προς τη σύνταξη

Οι δημόσιοι υπάλληλοι «στριμώχνονται» μαζικά προς την έξοδο, «ανοίγοντας την πόρτα» της συνταξιοδότησης! Τα στοιχεία που καταγράφηκαν στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού, δείχνουν ότι φέτος θα είναι σχεδόν διπλάσιες οι αιτήσεις απονομής σύνταξης που θα υποβληθούν σε σύγκριση με το 2019, τον τελευταίο χρόνο δηλαδή, πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας.

Ακριβέστερα, σε ό,τι αφορά το Δημόσιο Τομέα, τα στοιχεία δείχνουν ότι φέτος θα υποβληθούν 15.174 αιτήσεις για αποχώρηση από την εργασία, λόγω σύνταξης. Ο αριθμός αυτός, είναι σχεδόν διπλάσιος από τις 8.191 αιτήσεις που είχαν υποβληθεί το 2019, χρονιά διπλής εκλογικής αναμέτρησης, αλλά και προ πανδημίας. Αντίθετα, το 2020, έτος που ο κορωνοϊός είχε «εισβάλλει» για τα καλά στη χώρα, ανήλθαν στις 11.367 οι αιτήσεις αποχώρησης από το δημόσιο τομέα. Είναι προφανές ότι το «κλείδωμα», από 1.1.2022, των νέων και αυξημένων ορίων ηλικίας, έχει διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο, ώστε να αυξηθούν τόσο πολύ οι αιτήσεις για απονομή σύνταξης. Οι εργαζόμενοι, επιλέγουν να προλάβουν να συνταξιοδοτηθούν «εδώ και τώρα» και όχι να περιμένουν να συμπληρώσουν τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια ασφάλισης από το 2022 και μετά, υπό το φόβο ότι μπορεί να κινδυνεύσουν να εγκλωβιστούν περισσότερα έτη στην εργασία τους. Υπενθυμίζεται ότι από το νέο έτος,  θα ισχύουν τα βασικά όρια συνταξιοδότησης που έχουν θεσμοθετηθεί ήδη από το 2015: Αυτό σημαίνει ότι η σύνταξη θα χορηγείται στα 67 έτη, με τουλάχιστον 15 χρόνια ασφάλισης (4.500 ένσημα), ή στα 62 έτη, αλλά με 40 χρόνια ασφάλισης (12.000 ένσημα).

Μάλιστα, τη «μερίδα του λέοντος» στις αποχωρήσεις κατέχουν τα υπουργεία Παιδείας και Υγείας. Σχεδόν το 66% των νέων αιτήσεων για απονομή σύνταξης αθροιστικά (44% και 22% αντίστοιχα), προέρχονται από εκπαιδευτικούς και από υγειονομικούς, σε σχέση με το 2020.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ