Το 2024 θα φέρει τις 67.000 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε Λιανικό Εμπόριο και Βιομηχανία, αλλά και τους 500.000 εργαζόμενους σε αυτούς τους τομείς, να εντάσσονται στην Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας. Έτσι, θα επεκταθεί η διαδικασία ελέγχου του ωραρίου για όσους απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας που έχουν επιφορτιστεί με τη λειτουργία του συστήματος Εργάνη, βρίσκονται σε πυρετώδη προετοιμασία, ώστε όλα να είναι έτοιμα, όταν ξεκινήσουν οι χιλιάδες επιχειρήσεις που προέρχονται στους ανωτέρω κλάδους, να εντάσσονται στο σύστημα παρακολούθησης του ωραρίου εργασίας, των αδειών και των υπερωριών, έτσι ώστε να περιοριστεί η υποδηλωμένη και η μαύρη απασχόληση.
Η ψηφιακή κάρτα καλύπτει έως τώρα περισσότερους από 150.000 εργαζόμενους σε τράπεζες, super market, ασφαλιστικές εταιρείες, επιχειρήσεις ιδιωτικής φύλαξης (security) και ΔΕΚΟ μεταφορών. Περιλαμβάνει την εφαρμογή myErgani mobile app, την οποία οι εργαζόμενοι «κατεβάζουν» στο κινητό τους τηλέφωνο και την εφαρμογή Ergani CardScanner για τις επιχειρήσεις. Η τελευταία «διαβάζει», κατά την έναρξη και τη λήξη της εργασίας, τις Ψηφιακές Κάρτες των εργαζομένων και μεταδίδει αυτόματα σε πραγματικό χρόνο την πληροφορία στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ». Εκεί διαπιστώνεται αν τηρείται ή όχι το ωράριο, εάν υπάρχουν υπερωρίες που πρέπει να καταβληθούν στους εργαζόμενους, ακόμα και εάν χορηγούνται οι προβλεπόμενες άδειες.
Πρόκειται για ένα μέτρο που στοχεύει στην εξομάλυνση της αγοράς εργασίας και στην αποφυγή περιπτώσεων εργοδοτικής εκμετάλλευσης. Σειρά παίρνουν τώρα το λιανικό εμπόριο με πάνω από 50.000 επιχειρήσεις και 302.000 εργαζόμενους, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης του συστήματος Εργάνη. Από κοντά και η βιομηχανία που απαρτίζεται από μια σειρά από επιμέρους κλάδους και συνολικά έχει πάνω από 230.000 εργαζόμενους, οι οποίοι προέρχονται από τουλάχιστον 17.600 επιχειρήσεις. Άρα, στο υπουργείο Εργασίας έχουν αναλάβει την ευθύνη να προετοιμάσουν με τέτοιο τρόπο το σύστημα Εργάνη ώστε να μπορεί να υποδέχεται στο εξής, σε καθημερινή βάση, τα στοιχεία του ωραρίου απασχόλησης από το λιγότερο 530.000 εργαζόμενους, που δουλεύουν σε πάνω από 67.600 επιχειρήσεις.
Για το λόγο αυτό, στην Υπουργική Απόφαση που ετοιμάζεται, θα δίνεται ο κατάλληλος χρόνος προσαρμογής, ώστε αυτός ο τεράστιος όγκος επιχειρήσεων, να καταστεί εφικτό να βελτιώσουν τα συστήματα, με τα οποία θα επικοινωνούν από το νέο έτος, με την Εργάνη. Ουσιαστικά, θα ακολουθηθεί το μοντέλο που εφαρμόστηκε για τις Τράπεζες και θα δοθεί ανάλογη «περίοδος χάριτος», για να γίνουν οι κατάλληλες προσαρμογές, χωρίς να κινδυνεύουν οι επιχειρήσεις να τους επιβληθούν, τυχόν πρόστιμα.
Άλλωστε, όπως προανήγγειλε ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης, στη συνεδρίαση του ΔΣ του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ), η επέκταση της ψηφιακής κάρτας θα έχει και συνέχεια. Έτσι, αν τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, μετά το λιανικό εμπόριο και τη βιομηχανία, σειρά παίρνουν οι επιχειρήσεις της εστίασης και του τουρισμού, τον ερχόμενο Οκτώβριο. Εκεί απασχολούνται πάνω από 400.000 εργαζόμενοι για τους οποίους η Ψηφιακή Κάρτα πρόκειται να εφαρμοστεί αφού ολοκληρωθεί και η θερινή τουριστική περίοδος της επόμενης χρονιάς.
Υπενθυμίζεται ότι η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, καλύπτει όλες τις μορφές απασχόλησης, δηλαδή τα ωράρια εργασίας (σταθερό, μεταβαλλόμενο, βάρδιες και υπερωρίες), ενώ καταγράφει ηλεκτρονικά και όλες τις μορφές άδειας, που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του συστήματος Εργάνη, το 2022 καταγράφηκαν 2.361.342 εργαζόμενοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου. Ο στόχος που έχει τεθεί είναι να καλυφθούν στο σύνολό τους, από την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας.