Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου, 2024
20.1 C
Athens

Ψηφιακή Κάρτα: Μείωση προστίμων για τις επιχειρήσεις ζητάει το Οικονομικό Επιμελητήριο

Προαιρετική, ζητάει το Οικονομικό Επιμελητήριο να γίνει, η υποβολή Ψηφιακού Ωραρίου στο Πληροφοριακό Σύστημα (ΠΣ) ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ, με παράλληλη σημαντική μείωση των προστίμων.

Ουσιαστικά, διαπιστώθηκε ότι η χρήση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας σε κάποιες περιπτώσεις δημιουργεί χρονοβόρες διαδικασίες, ενώ επιφέρει και πρόστιμα που το ΟΕΕ χαρακτηρίζει υπέρογκα.  Ειδικά για τη μη ταύτιση του ψηφιακού ωραρίου, με το χτύπημα της Κάρτας, το πρόστιμο ανέρχεται στα 3.000 ευρώ. Στις προτάσεις του, το Επιμελητήριο ζητάει το πρόστιμο να υποχωρήσει στα 400 ευρώ.

Επίσης, οι επιχειρήσεις μπορεί να  τιμωρηθούν με προσωρινό κλείσιμο για μερικές μέρες, ή ακόμα και με στέρηση από τη συμμετοχή σε ενισχύσεις εθνικών και κοινοτικών πόρων, αν τους επιβληθούν τρία τέτοια πρόστιμα εντός δύο ετών. Γι’ αυτό και το Επιμελητήριο, με επιστολή του προς την Υπουργό Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, ζητάει να υπάρξει πλήρης αποσύνδεση των Ψηφιακών Ωραρίων και Υπερωριών, από κάθε παράβαση και πρόστιμο που σχετίζεται με την τήρηση της Ψηφιακής Κάρτας.

Τα προβλήματα αυτά εντοπίστηκαν ιδιαίτερα από τον Ιούλιο και μετά, όταν η χρήση της εν λόγω Κάρτας επεκτάθηκε σε λιανικό εμπόριο και βιομηχανία. Ως αποτέλεσμα ανήλθαν στις 73.000 οι επιχειρήσεις που πλέον διαθέτουν το συγκεκριμένο μοντέλο καταγραφής του «πραγματικού χρόνου» εργασίας για περίπου 700.000 εργαζόμενους, που εργάζονται με φυσική παρουσία στις εταιρίες που απασχολούνται. Στο Υπουργείο Εργασίας, διαπιστώνουν ότι πράγματι υπάρχουν ορισμένα προβλήματα στη λειτουργία της Ψηφιακής Κάρτας και ετοιμάζονται να τα αντιμετωπίσουν, καθώς αναμένεται να προστεθεί μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο,  ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων, αλλά και εργαζομένων, λόγω της προσθήκης του Τουρισμού και της Εστίασης, στο σύστημα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, βρίσκεται σε εξέλιξη, διαδικασία άμεσης ενημέρωσης των επιχειρήσεων σε αυτούς τους κλάδους, καθώς η τουριστική σεζόν ολοκληρώνεται. Στόχος της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας, είναι να προλάβουν οι επιχειρήσεις και να ενταχθούν στο σύστημα ωρομέτρησης, πριν κλείσουν, λόγω εποχικότητας. Άλλωστε η επαναλειτουργία τους,  θα συμπέσει χρονικά με την επίσημη έναρξη χρήσης της Ψηφιακής Κάρτας την 1η Μαρτίου 2025. Άρα οι επιχειρήσεις πρέπει να είναι έτοιμες, αλλιώς θα κινδυνεύσουν με ελέγχους από την Επιθεώρηση Εργασίας, που μπορεί να επιφέρουν πρόστιμα.

Σε κάθε περίπτωση, το παράρτημα Δωδεκανήσου του Οικονομικού Επιμελητηρίου, διαπιστώνοντας στην πράξη τα προβλήματα που παράγονται από την χρήση της Ψηφιακής Κάρτας, προτείνει:

1) Με την υποχρεωτική ένταξη κάθε κλάδου στην Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, για όσους εργαζόμενους παρέχουν την εργασίας τους με φυσική παρουσία στο χώρο παροχής εργασίας της επιχείρησης :

α) Η υποβολή Ψηφιακού Ωραρίου στο Π.Σ ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ να γίνει ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΗ και η υποχρέωση του εργοδότη για την ενημέρωση των Ωραρίων Εργασίας και των Υπερωρίες των εργαζομένων να εξαντλείται ενδοεπιχειρησιακά με κάθε πρόσφορο τρόπο ή μέσο.

β) Να υπάρχει πλήρη αποσύνδεση των Ψηφιακών Ωραρίων και των Υπερωριών από κάθε παράβαση και πρόστιμο που σχετίζεται με την τήρηση της Ψηφιακής Κάρτας.

γ) Η μέτρηση του χρόνου εργασίας να γίνεται αποκλειστικά και μόνο με την τήρηση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας χωρίς οποιονδήποτε συσχετισμό με τα Ωράρια Εργασίας.

Με τα παραπάνω θα απλοποιηθεί η χρονοβόρα διαδικασία της υποβολής των Ψηφιακών Ωραρίων (Προαναγγελτικών / Απολογιστικών), θα μειωθεί ο όγκος των δεδομένων που δέχεται το Π.Σ ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ και το κυριότερο θα αποφευχθεί η επιβολή των υπέρογκων προστίμων των 3.000 ευρώ που ισχύουν σήμερα σε κάθε περίπτωση μη ταύτισης ενός ψηφιακού ωραρίου με το χτύπημα της ψηφιακής κάρτας.

2) Να προβλεφθεί δυνατότητα Μηνιαίας Απολογιστικής υποβολή των Μη Διαβιβασμένων, Αχτύπητων και Λανθασμένων σημάνσεων των ψηφιακών καρτών, χωρίς οποιαδήποτε προηγούμενη ενημέρωση της Επιθεώρησης Εργασίας και χωρίς οποιοδήποτε επιβολής προστίμου έως ενός λογικού μικρού ανεκτού ορίου. Παράλληλα  προτείνεται το Π.Σ ΕΡΓΑΝΗ να:

α) Υποδεικνύει τις πιθανές κενές σημάνσεις των Ψηφιακών Καρτών μετά από κάθε απολογιστική υποβολή για την αποφυγή ύπαρξης κενών σημάνσεων.

β) Παρέχει συγκεντρωτικά την μηνιαία απασχόληση κάθε εργαζόμενου σε Ημέρες Εργασίας, Ώρες Κυριακών, Αργιών, Νυχτερινών, Υπερεργασιών, Υπερωριών ώστε να επιτυγχάνεται με αυτόν τον τρόπο ο ακριβής υπολογισμός της μισθοδοσίας χωρίς να απαιτείται επεξεργασία των πολυάριθμων σημάνσεων των Ψηφιακών Καρτών.

3) Οι σημάνσεις των Ψηφιακών Καρτών να διατηρούνται στο Π.Σ ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ τουλάχιστον μέχρι την πλήρη παραγραφή των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

4) Τα πρόστιμα που θα αφορούν τις περιπτώσεις αχτύπητης Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας να προσαρμοστούν σε αυτά που προβλέπει το άρθ. 26 του Ν. 3996/2011 (με σημαντική μείωση για τους εργαζόμενους), παρέχοντας ελάχιστη μικρή ανοχή Μη Σήμανσης ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης και τις εν γένει περιστάσεις. Αυτό σημαίνει εφεξής τα πρόστιμα να υποχωρήσουν στα επίπεδα των 400 ευρώ.

5) Έκδοση εντός του τρέχοντος έτους της Υπ. Απόφασης που προβλέπει παροχή έκπτωσης 10% στις ασφαλιστικές εισφορές σε όσους εργοδότες εντάσσονται υποχρεωτικά στην Κάρτα Εργασία και καταβάλλουν εμπρόθεσμα τις τρέχουσες ασφαλιστικές τους εισφορές.

6) Προσθήκη στο έντυπο της Αναγγελίας Πρόσληψης (Έντυπο 3) για όλους τους  εργαζομένους των νόμιμων αποδοχών τους, του ύψους της πιθανής ρήτρας καταλογισμού τους στις ανώτερες των νομίμων αποδοχών, του χρόνου προετοιμασίας τους για την εργασία τους (που θα εντάσσεται εντός των σημάνσεων των καρτών, όπως το διάλειμμα και θα επεκτείνει το ωράριο εργασίας).

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ