Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
13.1 C
Athens

Ψηφιακή Βεβαίωση Οφειλής: Νέο τοπίο στις μεταβιβάσεις ακινήτων

Αλλαγή σελίδας στο ΚΕΑΟ, σηματοδοτεί η έκδοση Ψηφιακής Βεβαίωσης Οφειλής για όσους επιθυμούν να λάβουν ασφαλιστική ενημερότητα για να μεταβιβάσουν κάποιο ακίνητο.

Εφεξής θα λαμβάνονται υπόψη για να εκδοθεί ασφαλιστική ενημερότητα ώστε να ολοκληρωθεί μια μεταβίβαση ακινήτου, μόνο οι βεβαιωμένες οφειλές προς το ΚΕΑΟ και όχι οι τρέχουσες.

Σε τροπολογία που κατέθεσε αργά το βράδυ της περασμένης Τρίτης το υπουργείο Εργασίας σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, ορίζονται οι λεπτομέρειες της διαδικασίας, σε μια προσπάθεια να γίνει πιο εύκολη και πιο γρήγορη η έκδοση ασφαλιστικής ενημερότητας.

Ουσιαστικά, μπαίνει τέλος στο ισχύον καθεστώς, βάσει του οποίου ο οφειλέτης θα έπρεπε να μεταβεί αρχικά στο υποκατάστημα της περιοχής του, για να υποβάλλει αίτηση και εν συνεχεία να βεβαιωθούν οι οφειλές του και να μεταφερθούν στο ΚΕΑΟ προς επικύρωση. Ο οφειλέτης χρειαζόταν να μεταβεί και δεύτερη φορά στο υποκατάστημα, για να τακτοποιήσει τυχόν λεπτομέρειες της βεβαίωσης οφειλής. Εφεξής η διαδικασία θα πραγματοποιείται κεντρικά.

Οι οφειλέτες θα υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση, μέσω ειδικού «παραθύρου» που θα υπάρχει στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ και στην ενότητα «Μένουμε Σπίτι». Από εκεί, οι κεντρικές υπηρεσίες του ΚΕΑΟ θα λαμβάνουν την αίτηση και θα πραγματοποιούν τους όποιους εσωτερικούς ελέγχους, ώστε να καταγραφεί ψηφιακά, το σύνολο του χρέους. Ακολούθως, θα εκδίδεται η Ψηφιακή Βεβαίωση Οφειλής, που χορηγείται τόσο στον ασφαλισμένο – οφειλέτη, αλλά κυρίως στον συμβολαιογράφο που έχει αναλάβει την διαδικασία της μεταβίβασης του ακινήτου. Έτσι, ο συμβολαιογράφος θα μπορεί να γνωρίζει με ταχύτητα και με έγκυρο τρόπο για το σύνολο του χρέους που έχει ο οφειλέτης – πελάτης τους. Αυτόματα, αναλαμβάνει την υποχρέωση όταν ολοκληρωθεί η μεταβίβαση του ακινήτου, να παρακρατήσει το ποσό που θα έχει συμφωνηθεί, έτσι ώστε να αποδοθεί στο ΚΕΑΟ για να εξοφληθεί, μέρος ή το σύνολο του χρέους.

Στην περίπτωση που η οφειλή είναι πολύ μεγάλη και υπερβαίνει την αξία του ακινήτου που πρόκειται να μεταβιβαστεί, τότε ο οφειλέτης θα διατηρεί το δικαίωμα να εξοφλήσει μέρος αυτής, μέσω της αγοραπωλησίας. Το ποσό της εξόφλησης θα συμφωνείται με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΚΕΑΟ και θα υποβάλλεται εγγυητική επιστολή προς τούτο.

Σύμφωνα με απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες, το σχετικό λογισμικό που θα πρέπει να ενεργοποιηθεί ώστε να υποδέχεται τις ηλεκτρονικές αιτήσεις για χορήγηση ασφαλιστικής ενημερότητας και έκδοση ψηφιακής βεβαίωσης οφειλής για μεταβίβαση ακινήτου, είναι ήδη στη διάθεση των αρμόδιων υπηρεσιών. Θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι για την αποδοτικότητά του, να διορθωθούν τυχόν λάθη και παραλείψεις που θα διαπιστωθούν για να τεθεί και επίσημα σε λειτουργία. Αν δεν προκύψουν σοβαρά τεχνικά εμπόδια, εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμη η νέα «ηλεκτρονική πύλη» προς χρήση, ακόμα και τον Ιούλιο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ