Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
17.5 C
Athens

Ο e-ΕΦΚΑ αναβαθμίζεται: Έρχονται οι ψηφιακές αναπηρικές συντάξεις

Στην τελική ευθεία βρίσκεται ο e-ΕΦΚΑ για να πραγματοποιήσει άλλο ένα βήμα προς την ψηφιοποίηση της απονομής των συντάξεων.

Έως το τέλος του τρέχοντος μήνα ή το αργότερο εντός Ιουνίου, θα μπορεί να πραγματοποιείται ψηφιακά στον Φορέα η υποβολή αίτησης για χορήγηση αναπηρικής σύνταξης! Πρόκειται για το «επόμενο βήμα» που ετοιμάζεται στον e-ΕΦΚΑ, ώστε να προχωρήσει και άλλο η ψηφιοποίηση της διαδικασίας, αλλαγή που έχει χαρακτηριστεί ως «δομική» από τον ίδιο τον υφυπουργό Εργασίας, Πάνο Τσακλόγλου.

Η διαδικασία έως τώρα επιτρέπει την ψηφιακή υποβολή αίτησης, μόνο για περιπτώσεις συντάξεων χηρείας και για έκδοση συντάξεων ΟΓΑ. Από τον περασμένο Ιούλιο όταν έγινε η εκκίνηση για τη χορήγηση ψηφιακής απονομής σύνταξης, έχουν υποβληθεί 27.000 τέτοιες αιτήσεις. Εκτιμάται ότι θα υπάρξει ραγδαία αύξηση της διαδικασίας, ειδικά αν επιτευχθεί και ο δεύτερος μεγάλος στόχος: Η υποβολή ψηφιακής αίτησης για δικαιούχους που θα προέρχονται από το πρώην ΙΚΑ, δηλαδή για μισθωτούς! Πρόκειται για ένα «στοίχημα» που αν κερδηθεί θα αλλάξει άρδην το σκηνικό με τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης.

Ο κ. Τσακλόγλου μιλώντας χθες στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ανέφερε χαρακτηριστικά ότι είναι «δομική αλλαγή η ψηφιοποίηση των συντάξεων για μείωση των εκκρεμών συντάξεων».

Πρόσθεσε πως η δημιουργία του ΕΦΚΑ αποτελεί μια μεταρρύθμιση προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο δημιουργήθηκαν προβλήματα με τη συγχώνευση πολλών ασφαλιστικών ταμείων, καθώς το κάθε Ταμείο αντιμετώπιζε τα δικά του προβλήματα.

Η κυβέρνηση προχωράει στην ψηφιοποίηση του συνόλου του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού αρχείου του ΕΦΚΑ, καθώς η διαλειτουργικότητα μεταξύ υπολογιστικών συστημάτων των ταμείων που εντάχθηκαν στον Φορέα αλλά και η πλήρης κωδικοποίηση των υφισταμένων κανόνων είναι ο μοναδικός τρόπος για την επίλυση του χρόνιου προβλήματος των εκκρεμών συντάξεων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ