Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
23.1 C
Athens

Χιλιάδες δικηγόροι «στα κάγκελα» λόγω ΕΦΚΑ – Έρχονται μαζικές αγωγές!

Χωρίς ασφαλιστική ικανότητα, βρίσκονται χιλιάδες δικηγόροι σε όλη τη χώρα, με συνέπεια να στερούνται την απαραίτητη υγειονομική περίθαλψη και τις παροχές υγείας. Η  Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, με ξεχωριστή ανακοίνωση επισημαίνει ότι είναι εντελώς αδικαιολόγητη αυτή η στέρηση της ασφαλιστικής ικανότητας, αφού οι δικηγόροι είτε δεν οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές, είτε τις έχουν καταβάλει είτε βρίσκονται σε ενεργή ρύθμιση και μάλιστα χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση και ακρόαση. Για το λόγο αυτό, έχουν ήδη δοθεί σαφείς εντολές προς τους δικηγόρους, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία επιβολής μαζικών αγωγών προς τον ΕΦΚΑ.

Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, «διαπιστώνεται αύξηση των διαχρονικών προβλημάτων του ΕΦΚΑ, λόγω της δυσλειτουργίας κρίσιμων υπηρεσιών του Φορέα. Αντί ο ΕΦΚΑ να παρατείνει αυτοδίκαια την ισχύ της ασφαλιστικής ικανότητας μέχρι την επίλυση του προβλήματος, μετακυλίει την αντιμετώπισή του στους ασφαλισμένους και τα τοπικά υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ, τα οποία, φυσικά, αδυνατούν να ανταποκριθούν». Μπορεί με τον τρόπο αυτό, η διοίκηση του Φορέα να αναγνωρίζει το πρόβλημα, όμως τα ραντεβού που πρέπει να γίνουν για την επίλυσή του, προσδιορίζονται μετά από πολλές ημέρες, ή ακόμα και εβδομάδες και έτσι το πρόβλημα καθυστερεί πάρα πολύ για να αντιμετωπιστεί.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, στα τοπικά υποκαταστήματα παρατηρείται ουσιαστική αδυναμία εξυπηρέτησης των δικηγόρων, αφού δεν υπήρξε ουσιαστική μέριμνα ενημέρωσης και εκπαίδευσης των υπαλλήλων και λειτουργίας των σχετικών εφαρμογών.

Για το θέμα υπήρξε παρέμβαση και από τον τομεάρχη Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόφιλο Ξανθόπουλο, ο οποίος τόνισε ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ για άλλη μια φορά αποδεικνύει ότι είναι πρωταθλήτρια ανικανότητας και ανευθυνότητας. Εκθέτει με δική της υπαιτιότητα, σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία χιλιάδων ασφαλισμένων. Καλούμε τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων καθώς και την διοίκηση του e-ΕΦΚΑ, να σταματήσουν αμέσως την απαράδεκτη αυτή τακτική και να αναλάβουν τις απαραίτητες πρωτοβουλίες ώστε να αποδοθεί άμεσα η ασφαλιστική ικανότητα σε όσους αδικαιολόγητα την στερήθηκαν, να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα άμεσα και να αποτρέψουν την συνέχιση παρόμοιων συμπεριφορών στο μέλλον.»

Η Συντονιστική Επιτροπή ενδεικτικά αναφέρει ότι «καρκινοπαθείς με προγραμματισμένες εξετάσεις, ασθενής με προγραμματισμένη επέμβαση στο Ωνάσειο, έγκυος με προγραμματισμένες εξετάσεις, ασθενείς με ανάγκη φαρμάκων υψηλού κόστους και διενέργειας εξετάσεων βρέθηκαν αιφνιδίως χωρίς υγειονομική κάλυψη και περίθαλψη, με ότι αυτό συνεπάγεται για την κατάσταση της υγείας τους.»

Το πρόβλημα γίνεται ακόμα πιο έντονο, αφού, παρατηρείται μαζική αποστολή Πράξεων Βεβαίωσης Οφειλών εντός μηνός από τη λήξη της προθεσμίας πληρωμής στο ΚΕΑΟ, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση και ακρόαση του ασφαλισμένου. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν βάσιμες αντιρρήσεις για εσφαλμένες χρεώσεις (πχ. συμψηφισμός γραμματίων, ύπαρξη παράλληλης μισθωτής απασχόλησης, λήξη ασφάλισης κλπ.), στερώντας την ασφαλιστική ικανότητα και ενημερότητα από δικηγόρους. Την ίδια στιγμή, ο e-ΕΦΚΑ δεν έχει προβεί σε εκκαθάριση και δεν έχει επιστρέψει ακόμη τα πιστωτικά υπόλοιπα από τα γραμμάτια προείσπραξης έτους 2021.

Οι δικηγόροι χαρακτηρίζουν «απαράδεκτη» τη συμπεριφορά της διοίκησης του ΕΦΚΑ και θεωρούν ότι τους «προσβάλει πρωτίστως ως πολίτες». Στο πλαίσιο αυτό, η Συντονιστική Επιτροπή αποφάσισε να ζητήσει από τη Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ:

α) Να σταματήσει την απαράδεκτη πρακτική της έκδοσης Πράξεων Επιβολής Οφειλών, χωρίς την προηγούμενη ενημέρωση και ακρόαση των ασφαλισμένων.

β) Να λάβει μέριμνα ώστε οι δικηγόροι να εξυπηρετούνται από εξειδικευμένες Υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ, που θα διαθέτουν το ανάλογο προσωπικό.

γ) Να επιστραφούν άμεσα τα πιστωτικά υπόλοιπα από τα γραμμάτια προεισπράξεων έτους 2021.

Για τη διεκδίκηση των ανωτέρω, αποφάσισε να προβεί στις εξής ενέργειες-δράσεις:

  1. Να προτείνει στα Διοικητικά Συμβούλια των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας να αποφασίσουν την κήρυξη 15νθήμερης στοχευμένης αποχής των δικηγόρων-μελών τους από όλες τις δίκες συμφερόντων του e-ΕΦΚΑ.
  2. Να συνταχθεί σχέδιο αγωγής, το οποίο θα διανεμηθεί στους δικηγόρους για την κατάθεση μαζικών αγωγών κατά του e-ΕΦΚΑ για τις ανωτέρω αιτίες.

3. Να προκαλέσει κοινοβουλευτικό έλεγχο, μέσω ερωτήσεων και επερωτήσεων βουλευτών.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ