Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
14.9 C
Athens

Χατζηδάκης για «σκάναδλο Φουρθιώτη»: Έγιναν καταχρήσεις στο πρόγραμμα Συν-Εργασία

Τον όρο «καταχρήσεις» χρησιμοποίησε ο Κωστής Χατζηδάκης, για να περιγράψει τη λειτουργία του προγράμματος Συν-Εργασία. Μιλώντας σήμερα στον Ant1, ο υπουργός Εργασίας, αναφερόμενος στην «υπόθεση Φουρθιώτη», υπογράμμισε ότι ο ίδιος αρνήθηκε να κάνει πληρωμές, αν και εστάλη εξώδικο στο υπουργείο γι’ αυτό το θέμα! Σε κάθε περίπτωση, η υπόθεση μεταφέρθηκε στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Είχε δοθεί στην αρμόδια υπηρεσία να ερευνηθεί το πρόγραμμα συνεργασία.

Πάντως ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι η ίδια η κυβέρνηση διαπίστωσε το θέμα. Γι’ αυτό και τον περασμένο Δεκέμβριο τέθηκε πλαφόν. «Έχουμε το ΣΕΠΕ και άλλους Οργανισμούς. Μετά τη νομοθετική παρέμβαση Βρούτση, αρνήθηκα να κάνω τις πληρωμές. Στείλαμε το θέμα στη Δικαιοσύνη, έτσι ώστε να αποφανθεί εάν υπάρχουν ποινικά αδικήματα. Το Δημόσιο έχει το δικαίωμα να ζητήσει πίσω τα χρήματα», είπε ο υπουργός.

Δώρο Πάσχα

Η καταβολή του δώρου Πάσχα θα πραγματοποιηθεί όπως  έγινε και με το δώρο Χριστουγέννων. Στόχος είναι να δοθούν τα χρήματα στους δικαιούχους που τέθηκαν σε αναστολή σύμβασης, πριν από το Πάσχα. Η μέθοδος που θα εφαρμοστεί θα είναι ίδια, κάτι που σημαίνει ότι οι δικαιούχοι θα λάβουν ποσά σε σχέση με την αποζημίωση ειδικού σκοπού (έως 534 ευρώ) και όχι σε σχέση με τον ονομαστικό μισθό.

Για την προκαταβολή σύνταξης, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι η δέσμευση που έχει λάβει ο ίδιος από τη διοίκηση του e-ΕΦΚΑ είναι ότι τα ποσά στους δικαιούχους θα δοθούν επίσης πριν από το Πάσχα.

Απονομή συντάξεων

Για την απονομή των συντάξεων, ο υπουργός Εργασίας επανέλαβε ότι έως τώρα έχουν δοθεί 25.000 ψηφιακές συντάξεις «με το πάτημα ενός κουμπιού». Οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις είναι πια 139.000, σύμφωνα με τα στοιχεία Μαρτίου. «Θέλουμε να προχωρήσουμε την αποκλιμάκωση με γοργούς ρυθμούς. Από το μέτρο της προκαταβολής σύνταξης θα ωφεληθούν περίπου 35.000 συνταξιούχοι. Έως το τέλος του μήνα θα τοποθετηθούν στον ΕΦΚΑ 1.700 νέοι υπολογιστές. Μονιμοποιούνται 150 συμβασιούχοι. Προσλαμβάνονται με συμβάσεις έργου άλλοι τόσοι οικονομολόγοι».

Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι εισέρχονται στη διαδικασία απονομής σύνταξης δικηγόροι και λογιστές, πιστοποιημένοι για να βοηθήσουν την προσπάθεια. «Ένα λογικό κόστος θα καλύπτεται από το δημόσιο». «Εάν πάτε στον πιο γνωστό δικηγόρο, εγώ δεν μπορώ να σας εμποδίσω», είπε χαρακτηριστικά. Ο υπουργός Εργασίας, μίλησε για αποκλιμάκωση, αφού τον Μάρτιο εκδόθηκαν άλλες 20.000 συντάξεις. «Πιστεύω ότι το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί γρήγορα.» Ως αιτία του προβλήματος ο υπουργός αναφέρθηκε στην ενοποίηση του e-ΕΦΚΑ.

Για την ανεργία ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι τον τελευταίο χρόνο έχουν δοθεί 7,1 δισ. ευρώ και ωφελήθηκαν περίπου 3 εκατ. εργαζόμενοι και άνεργοι. Ειδικά για την ανεργία έχουν δοθεί έκτακτα επιδόματα και για τους μακροχρόνια ανέργους.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ