Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
23.3 C
Athens

Χάνουν το επίδομα ακρίβειας οι συνταξιούχοι των 800 ευρώ – Τα «θολά» σημεία του νομοσχεδίου

Οι συνταξιούχοι των 800 ευρώ είναι οι μεγάλοι «άτυχοι», καθώς χάνουν το επίδομα ακρίβειας των 800 ευρώ. Αν διατηρηθούν ανέπαφα, τα εισοδηματικά κριτήρια που ενσωματώθηκαν σε ειδική διάταξη στο νέο μίνι Ασφαλιστικό, που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση πριν από μερικές μέρες, τότε το εν λόγω επίδομα δεν θα το λάβουν χαμηλοσυνταξιούχοι των 800 ευρώ το μήνα.

Παράλληλα στο νομοσχέδιο δημιουργούνται τουλάχιστον άλλες δύο «γκρίζες ζώνες», καθώς πρέπει να αποσαφηνιστούν επαρκέστερα οι κρίσιμες διατάξεις που αφορούν τη ρύθμιση των 24 δόσεων, αλλά και την πρόωρη συνταξιοδότηση στο Δημόσιο με μειωμένη σύνταξη. Επίσης, έμειναν εκτός  νομοσχεδίου, όλες οι διατάξεις που αφορούσαν τις περιπτώσεις αναπηρίας, παρά τις περί του αντιθέτου, αρχικές εξαγγελίες…

Ειδικά για την επιταγή ακρίβειας, προκύπτει ότι θα υπάρξουν περιπτώσεις ασφαλισμένων που θα χάσουν το βοήθημα, όπως είναι τα ζευγάρια των συνταξιούχων, με εισόδημα άνω των 16.800 ευρώ.

Πιο αναλυτικά:

  • Η πρόωρη συνταξιοδότηση στο Δημόσιο για εργαζόμενους που συμπλήρωσαν 25αετία από το 2010 έως και το 2012, παύει να ισχύει στο τέλος της τρέχουσας χρονιάς. Η σχετική διάταξη, ξεκαθαρίζει ότι από την 1.1.23 και μετά, το όριο εξόδου από την εργασία στο δημόσιο, θα είναι τα 62 έτη. Όμως, στο αρχικό κείμενο υπήρχε η πρόβλεψη και της συμπλήρωσης 35αετίας, που λίγες ώρες μετά αφαιρέθηκε, ενδεικτικό ότι στο υπουργείο Εργασίας αντιλήφθηκαν ότι μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα στην έξοδο προς την σύνταξη. Ακόμα και έτσι πάντως, αν δημόσιος υπάλληλος που είχε συμπληρώσει 25 έτη υπηρεσίας το 2011 αλλά δεν συμπληρώνει τα 56 έτη μέχρι και 31.12.2022, δεν δικαιούται μειωμένη σύνταξη το 2022. Αντίθετα, θα δικαιούται σύνταξη μόλις συμπληρώσει το 62ο έτος της ηλικίας του, άρα ο συγκεκριμένος υπάλληλος θα υποστεί αύξηση κατά 6 έτη, στο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης.
  • Στην πάγια ρύθμιση, το νομοσχέδιο ορίζει ότι διπλασιάζονται οι δόσεις και από 12 που είναι σήμερα, αυξάνονται σε 24, έτσι ώστε να διευκολυνθούν χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, για να εξοφλήσουν τα χρέη τους, καταβάλλοντας μικρότερη μηνιαία δόση. Όμως δεν αποσαφηνίζεται στην εν λόγω διάταξη (άρθρο 7), τι γίνεται με όσους είναι ήδη ενταγμένοι στην ρύθμιση των 12 δόσεων. Η διάταξη ορίζει ότι, «για τις οφειλές που έχουν ήδη υπαχθεί στην παρούσα ρύθμιση το επιτόκιο επαναπροσδιορίζεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στο πρώτο εδάφιο για τον υπολειπόμενο αριθμό των ανεξόφλητων δόσεων». Προφανώς, τεκμαίρεται ότι η οφειλή μεταφέρεται στις έως 24 δόσεις εξόφλησης.
  • Επιταγή ακρίβειας: Στην σχετική διάταξη, ορίστηκε ετήσιο οικογενειακό εισόδημα «κόφτης» στα 16.800 ευρώ. Όμως, το εν λόγω όριο δεν είναι το διπλάσιο του αντίστοιχου ατομικού εισοδήματος που επίσης έθεσε η ίδια διάταξη (9.600 ευρώ). Κάτι τέτοιο όμως δεν είχε συμβεί με αντίστοιχες έκτακτες καταβολές οικονομικών ενισχύσεων το Πάσχα, αλλά και πριν από ένα έτος, αν και εκεί τα όρια ήταν πιο μικρά (7.200 ατομικό και 14.400 οικογενειακό, δηλαδή ακριβώς διπλάσιο ποσό). Εάν διατηρηθεί το όριο των 16.800 ευρώ, τότε, θα υπάρξουν ζευγάρια συνταξιούχων, με μηνιαίο εισόδημα 800 ευρώ ο καθένας, οι οποίοι δεν θα καταφέρουν να πάρουν εις διπλούν το επίδομα, όπως συνέβη στο παρελθόν. Ο λόγος είναι ότι σε αυτή την περίπτωση, το δηλωθέν οικογενειακό εισόδημά τους θα ανέλθει στα 19.200 ευρώ, δηλαδή υψηλότερο από το όριο των 16.800 ευρώ, που θέτει η νέα νομοθεσία.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ