Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
19.3 C
Athens

Χάνουν τα αναδρομικά χιλιάδες συνταξιούχοι που δεν άσκησαν αγωγές

Αρνητική εμφανίζεται η Κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας στην προοπτική χορήγησης αναδρομικών σε χιλιάδες συνταξιούχους που δεν έχουν ασκήσει έγκαιρα αγωγή. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι μόνο όσοι συνταξιούχοι πρόλαβαν και προσέφυγαν στα αρμόδια δικαστήρια,  θα έχουν ελπίδες να λάβουν τα αναδρομικά που επιδίκασε το Συμβούλιο της Επικρατείας και αφορούν παλαιότερες περικοπές σε επικουρικές συντάξεις και δώρα, οι οποίες κρίθηκαν αντισυνταγματικές. Όπως παρατηρεί η αντιπολίτευση, υπάρχουν διαρροές από την Κυβέρνηση, που τονίζουν ότι δεν επαρκεί ο δημοσιονομικός χώρος για κάτι περισσότερο.

Η αντίδραση της αντιπολίτευσης είναι έντονη. Ο Γιώργος Μουλκιώτης, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και υπεύθυνος του Τομέα Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων υπογραμμίζει με δήλωσή του ότι η μόνη «δίκαιη λύση είναι η καθολική απόδοση των αναδρομικών στους συνταξιούχους, ανεξαρτήτως προσφυγής ή μη στην Δικαιοσύνη». Υπενθυμίζει μάλιστα ότι η Κυβέρνηση  που επικαλείται τον δημοσιονομικό χώρο για να μην χορηγήσει τα αναδρομικά σε χιλιάδες συνταξιούχους «είναι η ίδια που δια του εκπροσώπου Τύπου, κ. Πέτσα κατηύθυνε τους συνταξιούχους να «έχουν υπομονή» και να μην υποβάλλουν αγωγές γιατί … δεν υπήρχε λόγος. Είναι η ίδια Κυβέρνηση που μολονότι δηλώνει ότι θα συμμορφωθεί με αποφάσεις του ΣτΕ για την δεκαετή παραγραφή οφειλών έναντι ΕΦΚΑ, για τους συνταξιούχους αρνείται να δεχθεί την καθολική εφαρμογή των αποφάσεων του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου.»

Γίνεται λόγος για ψεύτικες προεκλογικές υποσχέσεις και τονίζεται ότι «αν έχει απομείνει κάποιο ίχνος σεβασμού της Κυβέρνησης προς τους συνταξιούχους, που ενέπαιξε προεκλογικά και μετεκλογικά, οφείλει άμεσα:

α) Να καταβάλλει τις περικοπές του 11μήνου για τους περίπου 350.000 συνταξιούχους (οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν κερδίσει στο Πρωτοδικείο) που έχουν ασκήσει αγωγές μέχρι 31.7.2020.

β) Να αποδώσει τα αναδρομικά από τις περικοπές επικουρικών, Δώρων και επιδομάτων σε όλους τους συνταξιούχους, ανεξάρτητα από το αν έχουν προσφύγει ή όχι στη Δικαιοσύνη.

Οτιδήποτε λιγότερο αποδεικνύει έτι περαιτέρω, αυτό που όλη η ελληνική κοινωνία, και ειδικά οι συνταξιούχοι έχουν βιώσει: ότι αυτή η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει τους συνταξιούχους ως οικονομικό βαρίδι και τίποτε άλλο.»

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ