Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
15.2 C
Athens

Αλλαγές σε εφάπαξ και επικουρικές συντάξεις: Στο Υπουργικό Συμβούλιο το Ασφαλιστικό Νομοσχέδιο

Την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου λαμβάνει σήμερα το μίνι Ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που εστιάζεται στη μεταρρύθμιση των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ), με την κλιμακωτή φορολόγηση των παροχών τους (εφάπαξ, σύνταξη). Παράλληλα θα ενσωματώνονται μια σειρά από διατάξεις με πιο χαρακτηριστικές εκείνες που αφορούν την ειδική εισφορά που θα επιβάλλεται στους εργαζόμενους συνταξιούχους, ώστε να πάψει να τους παρακρατείται το 30% της σύνταξής τους, αλλά και τη ρύθμιση με την οποία ξεμπλοκάρουν πολλές από τις συντάξεις που δεν καταβάλλονται έως τώρα, λόγω χρεών των ασφαλισμένων προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Επίσης, ανοίγει ο δρόμος για εργασία και για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες χωρίς απώλεια της σύνταξης ή του επιδόματός τους. Ταυτόχρονα, με ειδική διάταξη μεταφέρεται η fast track διαδικασία απονομής της σύνταξης και στις επικουρικές, ενώ ξεκινάει και το μοντέλο καταβολής επιδομάτων μέσω προπληρωμένης κάρτας:

Πιο αναλυτικά, στο μίνι Ασφαλιστικό αναμένεται να ενσωματωθούν οι εξής διατάξεις:

Επαγγελματική Ασφάλιση: Εφεξής θα υπόκεινται σε φορολόγηση, οι παροχές που καταβάλλονται μέσω των ΤΕΑ. Η φορολόγηση θα είναι κλιμακωτή ανάλογα με τα έτη ασφάλισης. Για τα εφάπαξ θα κυμαίνεται από 10% – 20% και για τις συντάξεις, η φορολόγηση θα είναι κατά 50% πιο μικρή σε σχέση με τα εφάπαξ. Ακριβέστερα, γι’ ασφαλισμένους με έως 10 έτη ασφάλισης, το εφάπαξ θα φορολογείται με 20%, για 10 – 20 έτη ασφάλισης, η φορολόγηση θα υποχωρεί στο 15% και θα είναι 10% για περιπτώσεις δικαιούχων με περισσότερα από 20 χρόνια ασφάλισης. Η φορολόγηση των συντάξεων θα είναι κατά 50% μικρότερη. Αυτό σημαίνει ότι θα είναι 10% για τα πρώτα 10 έτη, 7,5% για 10-20 έτη και 5% για πάνω από 20 έτη ασφάλισης. Παράλληλα θα υπάρχουν κομβικές παρεμβάσεις στη λειτουργία των ΤΕΑ, με τη δημιουργία ενιαίων κανόνων, καθώς και στο μηχανισμό ελέγχου που θα δημιουργηθεί.

Συνταξιούχοι εργαζόμενοι: Η ειδική εισφορά που θα επιβληθεί θα φτάνει στο 10% του ετήσιου εισοδήματος από εργασίας, αν πρόκειται για μισθωτούς, στο 50% επί της ασφαλιστικής κλάσης που έχουν επιλέξει για την κύρια σύνταξη, αν πρόκειται για ελεύθερους επαγγελματίες και στο 40% αν πρόκειται για αυτοαπασχολούμενους.

Ανάπηροι: Στο εξής θα έχουν δικαίωμα στην εργασία, χωρίς να υπόκεινται σε αναστολή καταβολής της σύνταξης ή του επιδόματος που λαμβάνουν.

Χρέη στον ΕΦΚΑ: Αυξάνεται το όριο της οφειλής για πρώην ελεύθερους επαγγελματίες στα 30.000 ευρώ, βάσει του οποίου θα εκδίδεται σύνταξη, υπό προϋποθέσεις. Μέχρι το χρέος να υποχωρήσει στα 20.000 ευρώ, θα γίνεται μηνιαία παρακράτηση μέρους της σύνταξης, με τον δικαιούχο – οφειλέτη να λαμβάνει έως το 50% αυτής. Από αυτό το όριο και μέχρι να μηδενιστεί το χρέος, θα εφαρμόζεται η ισχύουσα ρύθμιση που προβλέπει αποπληρωμή του συνόλου της οφειλής σε 60 μηνιαίες δόσεις. Αν πρόκειται για οφειλέτες πρώην αγρότες, το νέο όριο οφειλής θα ανέλθει στα 8.000 ευρώ, από 6.000 ευρώ που είναι έως τώρα και θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία.

Επικουρικές συντάξεις: Θα εφαρμοστεί και σε αυτή την περίπτωση η fast track διαδικασία απονομής. Απαραίτητη προϋπόθεση, όμως, θα είναι η συμπλήρωση 15αετίας (4.500 Ημέρες Ασφάλισης).

Προπληρωμένη κάρτα: Τα περισσότερα κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα θα ενταχθούν σε μια προπληρωμένη κάρτα έως τον Ιούνιο του 2024. Πρόκειται για επιδόματα που χορηγεί η ΔΥΠΑ και ο ΟΠΕΚΑ. Μέσω της συγκεκριμένης κάρτας, θα καταβάλλεται το 50% του ποσού του επιδόματος.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ