Στους 64 ανήλθαν οι θάνατοι από εργατικά ατυχήματα κατά το α’ τετράμηνο του τρέχοντος έτους, με τα περισσότερα να καταγράφονται στον αγροτικό τομέα και στις κατασκευές, αριθμός που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ της τελευταίας τετραετίας. Με το υπουργείο Εργασίας να προετοιμάζει αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου, το πρόβλημα παραμένει και εντείνεται χρόνο με το χρόνο.
Τα στοιχεία που παρουσίασε χθες, Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στους χώρους εργασίας, η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΟΣΕΤΕΕ), είναι ενδεικτικά του μεγέθους του προβλήματος. Η μεγάλη αύξηση έχει αρχίσει να καταγράφεται από το 2022 και μετά. Τότε είχαν προκύψει 104 θύματα από εργατικά ατυχήματα, ενώ είχαν καταγραφεί και 140 σοβαρά τραυματίες. Τον επόμενο χρόνο, το 2023, πρώτη χρονιά εκτός πανδημίας, προέκυψε το χειρότερο αποτέλεσμα για τη χώρα με 179 θύματα εργατικών ατυχημάτων και 287 σοβαρά τραυματίες. Πέρσι, το 2024 η ΟΣΕΤΕΕ εντόπισε 149 νεκρούς από εργατικά ατυχήματα και 232 σοβαρά τραυματίες και φέτος, με στοιχεία που αφορούν την περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου διαπιστώθηκαν άλλα 64 θύματα και 101 σοβαρά τραυματίες.
Η εικόνα που έχει η Ομοσπονδία είναι πως η απουσία ελέγχων στους χώρους εργασίας, λόγω υποστελέχωσης της Επιθεώρησης Εργασίας, αλλά και η μη ακριβής καταγραφή των ατυχημάτων από έναν κεντρικό φορέα, δημιουργούν συνθήκες που κάθε άλλο παρά λειτουργούν αποτρεπτικά για να περιοριστούν κάπως τα εργατικά ατυχήματα. Τα θύματα σε ένα ποσοστό που προσεγγίζει το 60% είναι ηλικίας 30 – 59 ετών, ενώ το 95% είναι άνδρες. Η Αττική και η Κεντρική Μακεδονία, κατέχουν τις δύο πρώτες θέσεις σε επίπεδο Περιφέρειας.
Εκτός από τον αγροτικό τομέα και τις κατασκευές, εργατικά ατυχήματα διαπιστώνονται επίσης στους ΟΤΑ, όπως και στους οδηγούς.
Ειδική αναφορά έγινε στη συνέντευξη τύπου, στο πεδίο της Ψηφιακής Μετάβασης. Όπως επισήμανε ο δρ. Ανδρέας Στοϊμενίδης, πρόεδρος της ΟΣΕΤΕΕ, ο αυξανόμενος ψηφιακός μετασχηματισμός της Οικονομίας δημιουργεί ευκαιρίες, αλλά και κινδύνους. Για να διαχειριστεί η Πολιτεία τους κινδύνους που απορρέουν από τον ψηφιακό μετασχηματισμό στην αγορά εργασίας, κρίνεται απαραίτητο ο άνθρωπος να τεθεί στο επίκεντρο και να ελέγχει τα συστήματα της όποιας ψηφιακής μετάβασης.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η ΓΣΕΕ που επισημαίνει πως είναι «αδιανόητο, εν έτει 2025, να διαπιστώνεται έλλειψη σοβαρής κρατικής εποπτείας, μη τήρηση κανόνων εκ μέρους των εργοδοτών, απουσία επιμόρφωσης και κατάρτισης των εργαζομένων», προσθέτοντας ότι αυτές είναι μερικές μόνο από τις αιτίες «που συγκροτούν την ζοφερή αυτή εικόνα».
Από την πλευρά της, η υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, προανήγγειλε την αναθεώρηση και τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία. Σε δηλώσεις της η κυρία Κεραμέως, υπογράμμισε την υλοποίηση του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία, «στο πλαίσιο του οποίου θα ψηφιοποιηθούν σημαντικές διαδικασίες και θα δημιουργηθεί ψηφιακό αποθετήριο νομοθεσίας και εκπαιδευτικού υλικού για την καλύτερη συμμόρφωση των επιχειρήσεων στη νομοθεσία για την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων».