Κυριακή, 7 Ιουλίου, 2024
27.5 C
Athens

Τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις για τα αναδρομικά: Αντιδρούν οι συνταξιούχοι

«Άδικη» χαρακτηρίζει το ΕΝΔΙΣΥ τη φορολόγηση των αναδρομικών που επιβάλλει στους συνταξιούχους το Οικονομικό Επιτελείο απαιτώντας να υποβάλλουν τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις. Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων ζητάει τα όποια ποσά αναλογούν στους δικαιούχους να επιμεριστούν τμηματικά, ανά έτος οφειλής έως το 2023. Να προκύψει ο όποιος πρόσθετος φόρος και να καταβληθεί σε σχέση με το κάθε έτος και όχι ως συνολικό ποσό, με βάση τη φορολογική κλίμακα που ισχύει για κάθε συνταξιούχο χωριστά, ανάλογα με το ετήσιο εισόδημά του. Έτσι, θα είναι μικρότερη η επιβάρυνση για χιλιάδες δικαιούχους και ταυτόχρονα θα επιβληθεί η όποια φορολόγηση, «με όρους δικαιοσύνης και όχι καταφανέστατης αδικίας», όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Όπως τονίζει το ΕΝΔΙΣΥ, τα αναδρομικά που χορηγήθηκαν σε κάποιες κατηγορίες συνταξιούχων,  προήλθαν από λάθη και καθυστερήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών και όχι με δική τους υπαιτιότητα.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον προγραμματισμό της ΑΑΔΕ, δίνεται περιθώριο έως το τέλος της τρέχουσας χρονιάς για να υποβληθούν οι τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος. Όσοι έλαβαν αναδρομικά το 2023 θα πρέπει να προβούν στη συγκεκριμένη δήλωση, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να απευθυνθούν στο λογιστή τους, καταβάλλοντας το ανάλογο αντίτιμο. Όσοι όμως δεν το πράξουν, θα τους επιβληθεί πρόστιμο 100 ευρώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ