Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
23.9 C
Athens

Τριετίες: Ποιοι κλάδοι θα επωμιστούν το βάρος των αυξήσεων – Πώς επιδρούν σε επιδόματα που βρίσκονται σε ισχύ

Σταδιακή και σε βάθος τριετίας θα είναι η επίδραση που προκύπτει από το «ξεπάγωμα» των μισθολογικών ωριμάνσεων, σε κομβικούς κλάδους της οικονομίας, όπως είναι η εστίαση και ο τουρισμός. Αντίθετα, ανεπηρέαστα από την επαναφορά της προϋπηρεσίας (τριετίες) μετά την 1.1.2024, θα παραμείνουν τα υπόλοιπα επιδόματα (πχ αξιολόγησης), που χορηγούνται μέσω κλαδικών συμβάσεων σε χιλιάδες εργαζόμενους, όπως στον τομέα των Τραπεζών.

Σε  κάθε περίπτωση, η αύξηση 10% ανά τριετία επιδρά σε πρώτη φάση στις αποδοχές των περίπου 650.000 εργαζόμενων που αμείβονται με τον θεσμοθετημένο κατώτατο μισθό. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην περίπτωση της εστίασης, ένας μεγάλος αριθμός από τους 350.000 εργαζόμενους εκεί, λαμβάνει τις κατώτατες αποδοχές λόγω εποχικής απασχόλησης. Επίσης, είθισται στο συγκεκριμένο κλάδο να υπάρχει μεγάλη κινητικότητα εργαζομένων, καθώς αρκετές φορές η εργασία κρατάει μόνο τους θερινούς μήνες και δεν επαναλαμβάνεται και την επόμενη χρονιά. Ακόμα, μεγάλος αριθμός εργαζομένων είναι νεαρής ηλικίας και πληρώνονται με τα κατώτατα ημερομίσθια. Η εκτίμηση αρμόδιων εκπροσώπων του κλάδου είναι ότι οι όποιες μισθολογικές ωριμάνσεις προκύψουν, θα γίνουν ορατές στις επιχειρήσεις εντός της επόμενης τριετίας, όχι άμεσα. Άρα, θα είναι πιο εύκολο να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις αυξήσεις που θα προκύψουν, χωρίς η επίδραση στις λειτουργικές δαπάνες τους να είναι τόσο σημαντική.

Άλλωστε, όπως έχει διαπιστώσει και το Ινστιτούτο της ΓΣΕΒΕΕ, το οικονομικό κλίμα συνεχίζει να βελτιώνεται. Μπορεί να μην έχει καταστεί εφικτό φέτος, να πιαστούν τα επίπεδα του 2022 (χρονιά απελευθέρωσης από την διετή πανδημία, άρα και αυξημένης δαπάνης για μεγάλο μέρος του πληθυσμού), όμως τα στοιχεία παραμένουν θετικά. Μόνο στον τουρισμό, υπάρχει  η εκτίμηση ότι τα έσοδα θα υπερβούν τα 20 δισ. ευρώ. Μπορεί το καλοκαίρι να διαπιστώθηκε περιορισμός της κατανάλωσης, ελέω των πληθωριστικών πιέσεων και των ανατιμήσεων σε βασικά προϊόντα, όμως η πορεία παραμένει ικανοποιητική. Την ίδια στιγμή, ανέπαφα μένουν και τα υπόλοιπα επιδόματα που χορηγούνται χωρίς να επιδρά σε αυτά η προϋπηρεσία, όπως είναι αυτό της αξιολόγησης. Σημειώνεται ότι με την 6η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ), του Φεβρουαρίου 2012, είχε ανασταλεί η εξέλιξη των επιδομάτων προϋπηρεσίες (τριετίες, πενταετίες όπου χορηγούνται), που συνδέονταν με το χρόνο εργασίας προς τον εκάστοτε εργοδότη. Δεν είχε ανασταλεί η μισθολογική εξέλιξη που μπορεί να προκύπτει από μια διαδικασία αξιολόγησης, που λαμβάνει χώρα εντός μιας επιχείρησης ή ενός κλάδου.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την τροπολογία που εντάχθηκε στο εργασιακό  νομοσχέδιο, «ξεπαγώνουν» οι τριετίες, από την 1.1.2024 και μετά. Άρα, ξεκινάει πάλι να προσμετράται η προϋπηρεσία, ως παράμετρος που καθορίζει ένα τμήμα των αποδοχών των εργαζομένων. Μια διαδικασία που θα είναι σταδιακή και θα αποφέρει αυξήσεις 10% για κάθε τριετία, έως το 2027. Το συγκεκριμένο έτος, αποτελεί το νέο όριο που θέτει η διάταξη, καθώς τότε, από το ποσοστό της ανεργίας, θα εξαρτηθεί εάν θα συνεχίζονται να καταβάλλονται οι μισθολογικές ωριμάνσεις. Στην περίπτωση που η ανεργία υπερβεί τότε το 10%, αυτοδίκαια θα ανασταλούν εκ νέου οι τριετίες, άρα θα «ξαναπαγώσουν». Απαραίτητη προϋπόθεση για να συνεχίσουν να καταβάλλονται είναι να διατηρείται η ανεργία σε μονοψήφιο ποσοστό.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ