Κινητοποιήσεις ξεκινούν τα συνδικάτα, αντιδρώντας τόσο στον προϋπολογισμό της νέας χρονιάς, όσο και στην μη ουσιαστική ενίσχυση του εισοδήματος, αλλά και στην αδυναμία της Κυβέρνησης να προστατεύσει τις εργασιακές σχέσεις.
Η αρχή γίνεται από σήμερα, καθώς σε 24ωρη απεργία προχωρούν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, με συγκέντρωση στις 12.30 το μεσημέρι, στο υπουργείο Οικονομικών. Μισή ώρα νωρίτερα ο Σύλλογος Εργαζομένων στην ιδιωτική εκπαίδευση του νομού Αττικής, έχει προγραμματίσει παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το κτήριο όπου στεγάζεται η Επιθεώρηση Εργασίας, στη Ν. Ιωνία. Επίσης, η Ομοσπονδία Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών προχωρά σε παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΣΕΒ.
Σήμερα και αύριο έχουν προγραμματίσει 48ωρη απεργία οι εργαζόμενοι στα ρυμουλκά και ναυαγοσωστικά.
Αύριο, Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου, την σκυτάλη παίρνουν οι εκπαιδευτικοί με 24ωρη απεργία και συλλαλητήριο στα Προπύλαια στις 12.00 το μεσημέρι, ενώ θα ακολουθήσει πορεία προς το Υπουργείο Οικονομικών.
Την ίδια μέρα στις 8 το βράδυ τρεις Σύλλογοι εργαζομένων στην Τράπεζα Πειραιώς συνδιοργανώνουν ανοιχτή συναυλία διαμαρτυρίας έξω από τη Διοίκηση της Τράπεζας (στην οδό Αμερικής), κατά των πλειστηριασμών και της μείωσης του προσωπικού στις τράπεζες.
Το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου, το ΠΑΜΕ καλεί σε συλλαλητήριο στις 12.30 το μεσημέρι στο Σύνταγμα, ενώ ο σχεδιασμός των συνδικάτων προβλέπει Πανεργατική Απεργία εντός του Ιανουαρίου.
Τα συνδικάτα διεκδικούν:
- 825€ κατώτερο μισθό στον Ιδιωτικό τομέα, αυξήσεις 20% στον Δημόσιο τομέα
- Συλλογικές συμβάσεις και αυξήσεις στους μισθούς πάνω από τον πληθωρισμό
- Σταθερή δουλειά με δικαιώματα, όχι στις απλήρωτες υπερωρίες
- Καταβολή ΑΜΕΣΑ του δώρου Χριστουγέννων σε μισθωτούς και συνταξιούχους.
- Επιστροφή 13ου και 14ου μισθού, 13ης και 14ης σύνταξης.
- Γενναία μείωση και πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου και κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ στην ενέργεια.
- Γενναία μείωση και πλαφόν στις τιμές στα βασικά είδη πλατιάς κατανάλωσης (π.χ. γάλα, άλευρα, έλαια, λίπη) και κατάργηση του ΦΠΑ σε αυτά τα είδη.
- Κανένα εργατικό και λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο. Διαγραφή χρεών για τα εργατικά – λαϊκά νοικοκυριά και τους επαγγελματίες.
- Επιδότηση ενοικίου για εργατικά – λαϊκά νοικοκυριά, φοιτητές και μικρές επιχειρήσεις, διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης και αύξηση της επιδότησης.
- Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τα εργατικά – λαϊκά νοικοκυριά.
- Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους επαγγελματίες.
- Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.
- Διαγραφή χρεών προς τράπεζες και εφορία.
Τελεσίγραφο ΑΔΕΔΥ
Την ίδια ώρα, η ΑΔΕΔΥ με ανακοίνωση της γνωστοποίησε ότι δεν προτίθεται να εφαρμόσει τις διατάξεις του εργασιακού νόμου Χατζηδάκη σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις πραγματοποίησης απεργιακής κινητοποίησης, τον οποίο χαρακτηρίζει «χουντικής έμπνευσης».
Οι εκπρόσωποι των δημοσίων υπαλλήλων, διαμηνύουν ότι «ο νόμος θα καταργηθεί στην πράξη», καθώς:
- Η ΑΔΕΔΥ θα συνεχίσει να λειτουργεί και να αποφασίζει νόμιμα με βάση το καταστατικό της.
- Η ΑΔΕΔΥ θα εξακολουθήσει νόμιμα να οργανώνει την πάλη των δημοσίων υπαλλήλων αξιοποιώντας βασικές διατάξεις του ν.1264/1982 (του προηγούμενου συνδικαλιστικού νόμου).
- Η Ε.Ε. και το Γ.Σ. της ΑΔΕΔΥ θα συνεχίσουν να λαμβάνουν αποφάσεις για απεργίες, για στάσεις εργασίας, συλλαλητήρια και κάθε είδους κινητοποιήσεις με τη συγκεκριμένη νόμιμη οδό, που χρησιμοποιούσαν έως σήμερα. Σε όλες εκείνες τις περιπτώσεις που οι προϋποθέσεις που θέτει ο νομος Χατζηδάκη για την πραγματοποίηση μιας απεργίας που υπονομεύουν ή στην πράξη την κάνουν αδύνατη δεν θα εφαρμόσουμε το νόμο Χατζηδάκη (π.χ. ημερομηνίες κατάθεσης εξώδικου για στάσεις εργασίας, ποσοστό προσωπικού ασφαλείας, καθορισμό προσωπικού εγγυημένης λειτουργίας), ούτε γίνεται αποδεκτό η πραγματοποίηση της απεργίας να εξαρτάται από την έκθεση ή τη σύμφωνη γνώμη του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας.
- Σύμφωνα με το καταστατικό της ΑΔΕΔΥ οι Γενικές Συνελεύσεις και οι αρχαιρεσίες των Σωματείων, τα συνέδρια των Ομοσπονδιών και της Συνομοσπονδίας πραγματοποιούνται δια ζώσης, με φυσική παρουσία και αυτό θα εξακολουθήσει να ισχύει, απορρίπτοντας την εξ’ αποστάσεως – ηλεκτρονική ψηφοφορία.
- Το 38ο Συνέδριο της ΑΔΕΔΥ αποφασίζει ότι καμία συνδικαλιστική οργάνωση δεν θα καταθέσει κανένα στοιχείο στο ΓΕΜΗΣΟΕ (ηλεκτρονικό μητρώο συνδικαλιστικών οργανώσεων).