Πέμπτη, 4 Ιουλίου, 2024
27.1 C
Athens

Το τυράκι και η… φάκα: Παραίτηση από τα φορολογικά δικαστήρια για κούρεμα προστίμων έως 75%

Λήγει στις 30 Ιουνίου η προθεσμία για την παραίτηση από τα φορολογικά δικαστήρια και την προσφυγή στο «ειδικό φορολογικό δικαστήριο» του υπουργείου Οικονομικών

Δέκα μέρες προθεσμία έχουν οι φορολογούμενοι που είναι στα φορολογικά δικαστήρια, να κάνουν την απαραίτητη κίνηση και να γλιτώσουν έως το 75% των φόρων και των προστίμων που τους έχουν καταλογιστεί.

Πρόκειται για τη δυνατότητα των φορολογουμένων που έχουν υποστεί φορολογικό έλεγχο και τους έχουν καταλογιστεί, φόροι, πρόστιμα και προσαυξήσεις και αφού προσέφυγαν στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών και δεν δικαιώθηκαν κατόπιν προσέφυγαν στα φορολογικά δικαστήρια.

Τη δυνατότητα περαίωσης και φορολογικών υποθέσεων που έχουν κλείσει με αποφάσεις δικαστηρίων ή έχει υποβάλλει μηνυτήρια αναφορά η ΑΑΔΕ ή έχουν απορριφθεί από την αρμόδια Επιτροπή, παρέχουν τα «ψιλά γράμματα» του φορολογικού νόμου 5073/2023.

Εφόσον η υπόθεσή τους εκκρεμεί και δεν εκδικαστεί, μπορούν να παραιτηθούν από τη διαδικασία και να υποβάλλουν αίτημα εξέτασης της υπόθεσης τους στο «ειδικό φορολογικό δικαστήριο» του υπουργείου Οικονομικών.

Έργο της Επιτροπής είναι η εκδίκαση προσφυγών σε αυτή των φορολογουμένων που έχουν εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις στα διοικητικά δικαστήρια, υπό την προϋπόθεση ότι παραιτούνται από τη συνέχιση της εκδίκασης στα δικαστήρια και θα αποδεχτούν το αποτέλεσμα της κρίσης των μελών της.

Μεγάλες εκπτώσεις!!!

Το κίνητρο για την προσφυγή στην εξώδικη επίλυση, είναι, ότι, το ποσό των φόρων, που θα καταλογίσει το συγκεκριμένο «Ειδικό Φορολογικό Δικαστήριο», μπορεί να πληρωθεί σε έως 24 δόσεις ενώ παρέχονται και εκπτώσεις επί των προσαυξήσεων από 35% έως και 75%, ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων.

Σε αυτή την περίπτωση του τροποποιημένου νόμου 5073/2023 και με   αυτή την διαδικασία προσπαθούν να αποφύγουν τα τετελεσμένα των αποφάσεων του ΣτΕ 616-617-618 και να ξανά δικάσουν αυτές με την επιτροπή τους δρομολογημένες υποθέσεις στα ανεξάρτητα διοικητικά δικαστήρια.

Το τραγικότερο όλον είναι ότι σε αυτή την Επιτροπή  εντάσσουν μαζί και τις υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής για της οποίες έχει ασκήσει δίωξη η ΑΑΔΕ.

Γ.Π.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ