Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
19.6 C
Athens

Το οκτάωρο φέρνει κόντρες Χατζηδάκη με την αντιπολίτευση – Το «αγκάθι» της ατομικής συμφωνίας

Το πολιτικό «θερμόμετρο» ανέβηκε στα ύψη το διήμερο 6-7 Μαΐου, λόγω των παρεμβάσεων που επιθυμεί να πραγματοποιήσει η κυβέρνηση στα εργασιακά. Το θεσμοθετημένο οκτάωρο και ο κίνδυνος ουσιαστικής κατάργησής του μέσω της εφαρμογής του μοντέλου της «ατομικής συμφωνίας» και όχι μόνο, προκάλεσαν 24άωρη απεργία την περασμένη Πέμπτη. Η αυξημένη συμμετοχή στις συγκεντρώσεις των συνδικάτων, έφεραν πολιτική κόντρα μία ημέρα αργότερα.

Ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, κατήγγειλε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι έχει μετατρέψει «το ψέμα σε επάγγελμα και την πολιτική εξαπάτηση σε δεύτερη φύση».

Είχε προηγηθεί η παρέμβαση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που καλούσε το υπουργείο Εργασίας να κηρύξει ως υποχρεωτική την Κλαδική Σύμβαση των Ξενοδοχοϋπαλλήλων, η οποία περιλαμβάνει πρόβλεψη για την διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Πράγματι αυτή η πρόβλεψη αυτή υπάρχει στη Σύμβαση, μόνο που αναφέρεται σε αποτέλεσμα συλλογικής διαπραγμάτευσης. Αντίθετα, στο σχέδιο νόμου που προωθεί η κυβέρνηση, αναμένεται να γίνεται σαφέστατη αναφορά στην «ατομική συμφωνία» για διευθέτηση του χρόνου εργασίας, που η αντιπολίτευση θεωρεί ότι είναι το βασικό σημείο, από το οποίο θα καταστρατηγούνται στο εξής οι εργασιακές σχέσεις, εις βάρος των εργαζομένων και θα προκαλέσει την ουσιαστική κατάργηση της οκτάωρης απασχόλησης.

Σε ό,τι αφορά την Κλαδική Σύμβαση των Ξενοδοχοϋπαλλήλων, περιλαμβάνει τα εξής πεδία που έχουν συμφωνηθεί συνολικά για τους εργαζόμενους του συγκεκριμένου τομέα και όχι ατομικά για τον καθένα ξεχωριστά:

  • Κατά τη θερινή και τη χειμερινή τουριστική περίοδο (1η Ιουνίου – 30 Σεπτεμβρίου και 15 Δεκεμβρίου – 15 Φεβρουαρίου), εφόσον η πληρότητα του ξενοδοχείου υπερβαίνει το 70%, οι εργαζόμενοι επιτρέπεται να εργάζονται πέραν του 5θήμερου και κατά τις ημέρες ανάπαυσής τους, τις Κυριακές και τις αργίες.
  • Οι επιχειρήσεις επιτρέπεται να απασχολήσουν τους μισθωτούς, πέραν του ανωτάτου ορίου της ημερήσιας και εβδομαδιαίας εργασίας και μέχρι μία ώρα ημερησίως, χωρίς να καταβάλουν πρόσθετη αμοιβή εξ αιτίας αυτής της υπέρβασης, υπό την προϋπόθεση ότι ο μέσος όρος των ωρών εβδομαδιαίας εργασίας υπολογιζόμενος επί περιόδου οκτώ το πολύ εβδομάδων, δεν υπερβαίνει τον αριθμό των 40 ωρών εργασίας.

Η τομεάρχης εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, απάντησε ότι ο Κωστής Χατζηδάκης είτε αδυνατεί να κατανοήσει την διαφορά ανάμεσα στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας με συλλογική σύμβαση σε σχέση με την ατομική σύμβαση που προωθεί η κυβέρνηση, είτε έχει χάσει την ψυχραιμία του και εσκεμμένα παραπληροφορεί, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι οδηγεί σε εργασιακό Μεσαίωνα.

 

Αξίζει να επισημανθεί ότι παρέμβαση για το συγκεκριμένο θέμα έγινε και από το Κίνημα Αλλαγής, που με ανακοίνωσή του ζητά την απόσυρση τoυ επίμαχου νομοσχεδίου, καταγγέλλοντας ότι η κυβέρνηση καταφεύγει σε ψέματα για να κρύψει την αλήθεια. Εκτιμά δε ότι με τις αλλαγές που προωθούνται, «για την έξοδο από την κρίση θα δουλέψουν λιγότεροι εργαζόμενοι, περισσότερες ώρες, με λιγότερα λεφτά!»

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ