Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024
22.7 C
Athens

Το Ελεγκτικό Συνέδριο δικαίωσε τους συνταξιούχους δικαστές: Επιστρέφουν οι συντάξεις στα επίπεδα προ 2012

Στα επίπεδα που ήταν πριν από τις μνημονιακές περικοπές του 2012, αναμένεται να επιστρέψουν οι συντάξεις των δικαστών, μετά την σχετική απόφαση που έλαβε η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Ουσιαστικά, αποφασίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία (28-3) ότι δεν ήταν νόμιμη η άρνηση της Πολιτείας να μην τοποθετήσει τη σύνταξη του πρώην προέδρου του ΕΣ, Νίκου Αγγελάρα, στα επίπεδα που είχε κρίνει με προηγούμενη απόφασή του το Μισθοδικείο. Αυτό σημαίνει πρακτικά, ότι η σύνταξη ενός απόμαχου δικαστή έπρεπε να υπερβαίνει το 60% του μισθού, των εν ενεργεία συναδέλφων τους.

Σημειώνεται ότι η απόφαση που έλαβε το Ελεγκτικό Συνέδριο, αφορά μόνο εκείνους τους συνταξιούχους δικαστές που προσέφυγαν στο Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο. Αποτελεί ζητούμενο όμως, τι θα πράξει η Κυβέρνηση και για τους υπόλοιπους δικαστές, που έχουν συνταξιοδοτηθεί, καθώς υπάρχει πάντα το σκέλος της σημαντικής δημοσιονομικής επιβάρυνσης από τις αυξήσεις που θα μπορούσαν να δοθούν, αλλά και από τα αναδρομικά που τυχόν ανακύπτουν, καθώς οι βελτιώσεις στις συντάξιμες αποδοχές, πρέπει να εκκινήσουν από το 2012.

Το σκέλος της σημαντικής δημοσιονομικής επιβάρυνσης, ήταν η αιτία που μειοψήφησαν τρία μέλη του ΕΣ.

Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, η σύνταξη που πρέπει να λαμβάνουν οι απόμαχοι δικαστές, δεν πρέπει να αποκλίνει από τους μισθούς των εν ενεργεία δικαστικών λειτουργών, για να διασφαλίζεται ένα επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης, ανάλογο με το κύρος και την αποστολή του λειτουργήματος που ασκούσαν.

Ουσιαστικά, το Ελεγκτικό Συνέδριο, έκανε σεβαστή την σχετική κρίση του Συντάγματος Δικαστηρίου (Μισθοδικείου), που έχει και την ανάλογη δικαιοδοσία. Η απόφαση του Μισθοδικείου είχε παρθεί το 2021 και τονιζόταν εκεί ότι «το Σύνταγμα επιβάλλει σταθερή αναλογία των συντάξεων και των αποδοχών ενεργείας των δικαστικών λειτουργών».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ