Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
25.3 C
Athens

Το δράμα του e-ΕΦΚΑ: 570 αποσπάσεις-μετακινήσεις από το φθινόπωρο

Ο e-ΕΦΚΑ ξεμένει από προσωπικό. Οι αποσπάσεις – μετακινήσεις τείνουν να λάβουν μορφή… πανδημίας για το υπερ-ταμείο κύριας και επικουρικής ασφάλισης.

Από τα μέσα του φθινοπώρου έχουν υποβληθεί 570 σχετικές αιτήσεις προς τη διοίκηση του Φορέα και προς το Υπουργείο Εργασίας, στοιχείο που επιβεβαιώνει την εικόνα «αποσύνθεσης» που βιώνει το υπερ-ταμείο κύριας και επικουρικής ασφάλισης. Οι εργαζόμενοι, επιλέγουν την χρήση του νόμου περί κινητικότητας στο δημόσιο τομέα, για να φύγουν από τον e-ΕΦΚΑ, μην αντέχοντας άλλο τις τραγικές συνθήκες εργασίας και την απίστευτη ταλαιπωρία που υφίστανται. Από την άλλη πλευρά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, ψάχνει τρόπο να «βουλώσει τις τρύπες» που δημιουργούνται…

Δεν είναι τυχαίο ότι μόλις προ ημερών, ο νέος υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, ανακοίνωσε δημόσια ότι δεν θα υπογράφονται αιτήσεις για μετατάξεις-αποσπάσεις, «μέχρι νεωτέρας». Αιτία ήταν το γεγονός ότι πριν καλά-καλά συμπληρωθεί ένας μήνας της παρουσίας του κ. Χατζηδάκη στο νέο του πόστο, υποβλήθηκαν περισσότερες από 100 σχετικές αιτήσεις από εργαζόμενους!

Όλα αυτά, ενώ ο e-ΕΦΚΑ, έτσι και αλλιώς, αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα λειτουργίας, λόγω έλλειψης προσωπικού. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι:

*Οι οργανικές θέσεις ανέρχονται στις 8.800 στο Φορέα. Όμως εργάζονται 7.700 άτομα συνολικά. Άρα, υπάρχουν 1.100 κενά που πρέπει να καλυφθούν.

* Το 2020 αποχώρησαν περίπου 700 εργαζόμενοι για συνταξιοδότηση. Αρκετοί εξ αυτών επέλεξαν αυτή τη λύση, ακόμα και με κίνδυνο να λάβουν μειωμένη σύνταξη, μην αντέχοντας άλλο τις τραγικές συνθήκες εργασίας που βίωναν.

* Ήδη στο Φορέα γνωρίζουν ότι το τρέχον έτος αναμένεται να βγουν στη σύνταξη άλλα 500 – 500 άτομα.

Είναι προφανές ότι εάν κατάφερναν να μετακινηθούν και οι 570 που διεκδίκησαν μετάταξη-απόσπαση για άλλους φορείς του δημοσίου, τότε ο e-ΕΦΚΑ, θα αντιμετώπιζε ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα λειτουργίας. Όλα αυτά, την ώρα που η διοίκηση του Φορέα, ψάχνει τρόπο και κυρίως εργατικά χέρια, για να περιορίσει το τεράστιο πρόβλημα των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης…

Μια πρώτη «αχτίδα φωτός» φάνηκε με την είδηση ότι προγραμματίζονται 180 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, που θα κατευθυνθούν σχεδόν αυτόματα στα τμήματα απονομής συντάξεων. Μόνο που η διαδικασία αυτή θα γίνει μέσω ΑΣΕΠ και έτσι θα υπάρξει πάλι, ένα χρονικό διάστημα καθυστέρησης, γεγονός που ο e-ΕΦΚΑ πρέπει να διαχειριστεί για να μην αυξηθούν και άλλο, οι εκκρεμότητες.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ