Σάββατο, 12 Απριλίου, 2025
12.7 C
Athens

Χρέος 13,18 δισ. ευρώ από 1,88 εκατ. μικροφειλέτες του ΚΕΑΟ θα κυνηγήσουν οι εισπρακτικές εταιρίες

Τους 1.888.365 μικροφειλέτες, που έχουν δημιουργήσει χρέος 13,18 δισ. ευρώ προς τον ΕΦΚΑ έως 30.000 ευρώ έκαστος, αναμένεται να βάλουν στο στόχαστρο οι ιδιωτικές εταιρίες που θα ενταχθούν στο σύστημα είσπραξης εσόδων.

Εκεί, εκτιμά το Οικονομικό Επιτελείο, που συμπεριέλαβε τη συγκεκριμένη διάταξη (άρθρο 215) στο νομοσχέδιο για την ενίσχυση της Κεφαλαιαγοράς, ότι μπορεί να επιτευχθεί μεγαλύτερη εισπραξιμότητα, μιας και πρόκειται για σχετικά μικρά ποσά οφειλής. Χωρίς να μείνουν εκτός, τα υπόλοιπα επίπεδα χρέους, στους μικροφειλέτες θα εστιαστεί η προσοχή του νέου συστήματος είσπραξης, μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, που έγινε χθες. Άλλωστε, η πλευρά του υπουργείου Εργασίας, ξεκαθαρίζει πως οι εν λόγω εταιρίες που θα ενταχθούν στο σύστημα, θα έχουν περισσότερο ρόλο ενημερωτικό, υπενθυμίζοντας στους οφειλέτες το χρέος τους προς τον ΕΦΚΑ. Σε καμία περίπτωση, δεν επιχειρείται να αποκτήσουν τη δυνατότητα να ασκούν πιέσεις προς τους οφειλέτες, στη λογική των εισπρακτικών εταιριών που αξιοποιούνται για τα «κόκκινα δάνεια» που έχουν μεταφερθεί σε funds.

Βέβαια, η πλευρά των εργαζομένων στον Φορέα, δεν κρύβει τη δυσαρέσκειά της για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, η οποία πραγματοποιήθηκε εν αγνοία των στελεχών του ΚΕΑΟ, που έχουν επιφορτιστεί από 12 συναπτά έτη, με την είσπραξη εσόδων από μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών. Με επίσημη ανακοίνωση, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων (ΠΟΣΕ) ΕΦΚΑ, ζητά την απόσυρση του επίμαχου άρθρου τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι η Κυβέρνηση «εισάγει εισπρακτικές εταιρίες στο πεδίο των ασφαλιστικών οφειλών».

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την τελευταία διαθέσιμη έκθεση του ΚΕΑΟ που αφορούσε το δ’ τρίμηνο του 2024, το χρέος, ύψους 49,3 δισ. ευρώ, που έχει συσσωρευτεί από μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, επιμερίζεται ως εξής:

  • Υπάρχει συγκέντρωση πλήθους οφειλετών στις χαμηλότερες κλίμακες. Ειδικότερα, έχουν καταγραφεί 575.353 οφειλέτες (73,44% του συνόλου), με χρέος έως 15.000 ευρώ ο καθένας. Οι συνολικές οφειλές αυτής της κατηγορίας, ανέρχονται σε 6,41 δισ. ευρώ.
  • Μεγάλο μέρος του υπολοίπου χρέους (περίπου 6,77 δισ. ευρώ) αφορά 313.012 οφειλέτες με οφειλή από 15.000 – 30.000 ευρώ ο καθένας (13,75% του τρέχοντος υπολοίπου).
  • Άρα, το 88,03% του συνόλου ή 1.888.365 οφειλέτες, έχουν χρέος έως 30.000 ευρώ ο καθένας. Συνολικά, υπολογίζεται ότι το ποσό αυτό ανέρχεται σε 13,18 δισ. ευρώ.

Ουσιαστικά, το ανωτέρω ποσό αντιστοιχεί στο 26,73% του συνόλου του χρέους που έχει συσσωρεύσει το ΚΕΑΟ.

Σύμφωνα με πηγές του ΕΦΚΑ, το συγκεκριμένο χρέος προέρχεται κυρίως από φυσικά πρόσωπα, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες. Υπάρχουν περιπτώσεις οφειλετών, με πολύ μικρή οφειλή (πχ 500 ευρώ), οι οποίοι είτε αγνοούν το πρόβλημα είτε έχουν αμελήσει να το τακτοποιήσουν. Σε αυτούς, ενδεχομένως να βοηθήσει η όποια «υποστηρικτική υπηρεσία» θα παρέχουν οι ιδιωτικές εταιρίες που θα αναλάβουν αυτό τον ρόλο. Όμως, η ΠΟΣΕ ΕΦΚΑ επισημαίνει ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στο ΚΕΑΟ, που θα αναλάμβανε ανάλογη πρωτοβουλία. Εκτιμάται ότι δεν χρειάζεται περισσότερους από 25 εργαζόμενους για να μπορέσει το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών να ανταποκριθεί σε μια τέτοια πρόσθετη υποχρέωση. Υπενθυμίζεται ότι αυτή την στιγμή, στο ΚΕΑΟ απασχολούνται  245 εργαζόμενοι, όταν ξεπερνούσαν τους 400 προ διετίας.  Επίσης, όχι μόνο στο ΚΕΑΟ αλλά συνολικά στα Ασφαλιστικά Ταμεία, από το 2010 και μετά, δεν έχουν πραγματοποιηθεί προσλήψεις. Έτσι, είναι χαρακτηριστικό ότι ο ΕΦΚΑ έχει περισσότερες από 1.000 κενές οργανικές θέσεις. Υπενθυμίζεται ότι το ΚΕΑΟ, έχει ευθύνη μόνο για την αποστολή Ατομικών Ειδοποιητηρίων προς όλους τους οφειλέτες (φυσικά ή νομικά πρόσωπα). Μετά την πάροδο 20 ημερών από την αποστολή της εν λόγω ειδοποίησης, εάν ο οφειλέτης δεν ενταχθεί σε κάποια ρύθμιση, καταβάλλοντας εμπρόθεσμα τις σχετικές μηνιαίες δόσεις, ή δεν εξοφλήσει το σύνολο του χρέους του, τότε το Κέντρο νομιμοποιείται να ενεργοποιήσει τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.

Άρα, το θεσμικό πλαίσιο που διέπει το ΚΕΑΟ, δεν επιτρέπει να εφαρμοστούν ειδικοί και ιδιαίτεροι όροι διαπραγμάτευσης ανά οφειλέτη. Γι’ αυτό όπως επισημαίνουν οι εργαζόμενοι στον ΕΦΚΑ «δεν μπορεί να μεταβληθεί σε στυγνό κυνηγό κεφαλών σε βάρος όσων οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές, αναθέτοντας σε ιδιωτικές εταιρίες τέτοιου είδους αρμοδιότητες».

Σημειώνεται πως το 2024, το ΚΕΑΟ εισέπραξε έσοδα από οφειλέτες συνολικού ύψους 1,96 δισ. ευρώ, ποσό που είναι το υψηλότερο που έχει επιτευχθεί από το 2013 και μετά, έτος ίδρυσης του Κέντρου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ