Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024
27.3 C
Athens

Τουρισμός: Καταχρηστικές πρακτικές σε βάρος εργαζομένων σε ξενοδοχεία σε Χίο και Κέρκυρα

Παράνομες και καταχρηστικές πρακτικές σε βάρος εργαζομένων σε συγκεκριμένα ξενοδοχεία στην Κέρκυρα και στη Χίο, εν μέσω κορύφωσης της θερινής τουριστικής περιόδου, καταγγέλλει το συνδικάτο του κλάδου. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) κάνει λόγο για πρακτικές που κρατούν σε ομηρία τους εργαζόμενους, οι οποίοι αναγκάζονται να δουλεύουν σε συνθήκες πλήρους ανασφάλειας, πολλές φορές απλήρωτοι.

Ειδικότερα, γίνεται επίσημη αναφορά για τα ξενοδοχεία Amour που βρίσκεται στο Σιδάρι της Κέρκυρας και Χανδρής που βρίσκεται στη Χίο. Στην πρώτη περίπτωση, υποχρεώνεται το προσωπικό να υπογράφει μηνιαίες συμβάσεις, χωρίς να τις ανανεώνει μόλις λήξουν, ενώ υπάρχουν καταγγελίες και  για μη καταβολή δεδουλευμένων. Στην περίπτωση της Χίου, εφαρμόζεται σπαστό ωράριο για το σύνολο των ειδικοτήτων στο ξενοδοχείο, ακόμα και για καμαριέρες και για εργαζόμενους στη ρεσεψιόν. Αυτό έχει ως συνέπεια, αντί για 8άωρο, οι εργαζόμενοι πολλές φορές να δουλεύουν 12άωρο ή και ακόμα περισσότερο!

Η Ομοσπονδία καλεί τους εργοδοτικούς φορείς να καταδικάσουν αυτές τις πρακτικές, τα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας και Τουρισμού να τοποθετηθούν επί αυτών των ζητημάτων, αλλά και από την Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας (ΑΑΕΕ) να πραγματοποιήσει τους ανάλογους ελέγχους.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ